3D-printade gulddetaljer i nya bilmodellen

Användningen av 3D-printade gulddetaljer är ett sätt för Bentley att kundanpassa sina bilar. Foto: Pressbild

Lyxbilstillverkaren Bentley erbjuder 3D-printade applikationer i guld i sin senaste modell Batur. Enligt Bentley är det första gången i bilindustrins historia som gulddetaljer tillverkats med AM.

Det handlar om detaljer i 18 karats guld, som körlägesväljare och start- och stoppknapp som är centralt placerad i framsätet. Ett guldkantat tillval för de 18 köpare som redan säkrat sig ett exemplar av den limiterade upplagan av en Bentley Mulliner Batur, som kostar 1,65 miljoner pund.

Närbild på en start- och stoppknapp i guld. Foto: Pressbild

Allt guld som används är 100 procent återvunnet av gamla smycken som sedan malts ner till ett fint pulver och printats med laser melting. Detaljerna har sedan efterbearbetats för hand av guldsmeder för att få till den lyxiga ytfinishen.

Bentley har på senare tid satsat stort på additiv tillverkning och gjorde så sent som i februari 2022 en investering på 3 miljoner pund för att kunna dubblera sin AM-kapacitet. Bilmärket skriver i ett pressmeddelande att det kommer att göras fler komponenter i små serier med hjälp av 3D-printing för att kundanpassa bilarnas utseende, bland annat i guld.

– Bentleys syn på additiv tillverkning är branschledande, det visar vår banbrytande användning av en lyxmetall i design- och utvecklingsprocessen för Batur. En av de viktigaste fördelarna är att det är effektivitetsstyrt, vilket minskar kostnaderna och komplexiteten för en myriad av jobb men bibehåller värdet av en sällsynt resurs, säger Matthias Rabe, ledamot i styrelsen för forskning och utveckling.

Bentleys AM-anläggning som bland annat omfattar ett flertal Stratasys-3D-skrivare. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.