3D-printade gulddetaljer i nya bilmodellen

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 5 januari 2023
Användningen av 3D-printade gulddetaljer är ett sätt för Bentley att kundanpassa sina bilar. Foto: Pressbild

Lyxbilstillverkaren Bentley erbjuder 3D-printade applikationer i guld i sin senaste modell Batur. Enligt Bentley är det första gången i bilindustrins historia som gulddetaljer tillverkats med AM.

Det handlar om detaljer i 18 karats guld, som körlägesväljare och start- och stoppknapp som är centralt placerad i framsätet. Ett guldkantat tillval för de 18 köpare som redan säkrat sig ett exemplar av den limiterade upplagan av en Bentley Mulliner Batur, som kostar 1,65 miljoner pund.

Närbild på en start- och stoppknapp i guld. Foto: Pressbild

Allt guld som används är 100 procent återvunnet av gamla smycken som sedan malts ner till ett fint pulver och printats med laser melting. Detaljerna har sedan efterbearbetats för hand av guldsmeder för att få till den lyxiga ytfinishen.

Bentley har på senare tid satsat stort på additiv tillverkning och gjorde så sent som i februari 2022 en investering på 3 miljoner pund för att kunna dubblera sin AM-kapacitet. Bilmärket skriver i ett pressmeddelande att det kommer att göras fler komponenter i små serier med hjälp av 3D-printing för att kundanpassa bilarnas utseende, bland annat i guld.

– Bentleys syn på additiv tillverkning är branschledande, det visar vår banbrytande användning av en lyxmetall i design- och utvecklingsprocessen för Batur. En av de viktigaste fördelarna är att det är effektivitetsstyrt, vilket minskar kostnaderna och komplexiteten för en myriad av jobb men bibehåller värdet av en sällsynt resurs, säger Matthias Rabe, ledamot i styrelsen för forskning och utveckling.

Bentleys AM-anläggning som bland annat omfattar ett flertal Stratasys-3D-skrivare. Foto: Pressbild

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC