Från forskning till industriell produktion

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 januari 2023
Forskarteamet bakom projektet SESAM där företagen Alfa Laval, Adaxis, Procada, Voestalpine Böhler Welding och EIT Manufacturing North medverkar. Foto: Högskolan Väst.

Additiv tillverkning med laser och tråd i duplext rostfritt stål ska vidareutvecklas för att kunna användas inom skarp industriproduktion. Detta inom ramen för det nystartade forskningsprojektet SESAM.

SESAM är en fortsättning på det tidigare forskningsprojektet SAMw, där forskare vid Högskolan Väst och industriföretag utvecklat tekniken för additiv tillverkning med laser och tråd för materialet duplext rostfritt stål, L-DEDw (Laser Directed Energy Deposition with wire).

Högskolan Väst skriver i ett pressmeddelande att forskarteamet på bara fyra år lyckades komma så långt att teknologin kunde testas för tillverkning av en högt belastad komponent hos Alfa Laval, med gott utfall.

Testa fler geometrier

Målet med det nystartade SESAM-projektet, som finansieras av Vinnova, är att kunna uppnå teknologimognadsgraden TRL 7, vilket innebär att komponenter ska bli klara att appliceras i skarp produktion.

– Vi ska nu vidareutveckla olika tekniska delar i den här tillverkningsprocessen. Samtidigt breddar vi forskningsarbetet genom att testa tillverkning av fler komponentgeometrier med den här teknologin, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst.

Produktionsliknande forskningsmiljö

Forskarteamet ska ta fram ett produktionssystem med robotiserad lasersvetsutrustning i en produktionsliknande tillverkningsmiljö på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan, där komponenter slutligen ska kunna tillverkas på ett sätt som liknar serieproduktion. Projektet omfattar forskare från högskolan samt fem industripartners.

– I forskningsarbetet får vi värdefullt stöd av företagen som deltar. Alfa Lavals personal deltar i processutvecklingen och följer upp materialkvaliteten hos tillverkade komponenter. Procada och Adaxis bidrar med systemexpertis. Voestalpine Böhler Welding är leverantör av svetstråd. Dessutom ingår EIT Manufacturing North, som med sitt stora internationella nätverk kommer att leda arbetet med att sprida information om projektet och om resultaten, säger Robert Pederson och fortsätter:

– Det är ovanligt att vi som högskola arbetar så högt upp i teknologimognadsnivå som vi gör i det här projektet. Det är spännande att få vara med på hela resan från grundforskning fram till att ny teknologi implementeras i produktionsliknande miljö.

Läs mer om det treåriga SESAM-projektet. SESAM är akronym för SustainablE Steel Additive Manufacturing.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC