Från forskning till industriell produktion

Forskarteamet bakom projektet SESAM där företagen Alfa Laval, Adaxis, Procada, Voestalpine Böhler Welding och EIT Manufacturing North medverkar. Foto: Högskolan Väst.

Additiv tillverkning med laser och tråd i duplext rostfritt stål ska vidareutvecklas för att kunna användas inom skarp industriproduktion. Detta inom ramen för det nystartade forskningsprojektet SESAM.

SESAM är en fortsättning på det tidigare forskningsprojektet SAMw, där forskare vid Högskolan Väst och industriföretag utvecklat tekniken för additiv tillverkning med laser och tråd för materialet duplext rostfritt stål, L-DEDw (Laser Directed Energy Deposition with wire).

Högskolan Väst skriver i ett pressmeddelande att forskarteamet på bara fyra år lyckades komma så långt att teknologin kunde testas för tillverkning av en högt belastad komponent hos Alfa Laval, med gott utfall.

Testa fler geometrier

Målet med det nystartade SESAM-projektet, som finansieras av Vinnova, är att kunna uppnå teknologimognadsgraden TRL 7, vilket innebär att komponenter ska bli klara att appliceras i skarp produktion.

– Vi ska nu vidareutveckla olika tekniska delar i den här tillverkningsprocessen. Samtidigt breddar vi forskningsarbetet genom att testa tillverkning av fler komponentgeometrier med den här teknologin, säger Robert Pederson, professor i materialteknik vid Högskolan Väst.

Produktionsliknande forskningsmiljö

Forskarteamet ska ta fram ett produktionssystem med robotiserad lasersvetsutrustning i en produktionsliknande tillverkningsmiljö på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan, där komponenter slutligen ska kunna tillverkas på ett sätt som liknar serieproduktion. Projektet omfattar forskare från högskolan samt fem industripartners.

– I forskningsarbetet får vi värdefullt stöd av företagen som deltar. Alfa Lavals personal deltar i processutvecklingen och följer upp materialkvaliteten hos tillverkade komponenter. Procada och Adaxis bidrar med systemexpertis. Voestalpine Böhler Welding är leverantör av svetstråd. Dessutom ingår EIT Manufacturing North, som med sitt stora internationella nätverk kommer att leda arbetet med att sprida information om projektet och om resultaten, säger Robert Pederson och fortsätter:

– Det är ovanligt att vi som högskola arbetar så högt upp i teknologimognadsnivå som vi gör i det här projektet. Det är spännande att få vara med på hela resan från grundforskning fram till att ny teknologi implementeras i produktionsliknande miljö.

Läs mer om det treåriga SESAM-projektet. SESAM är akronym för SustainablE Steel Additive Manufacturing.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.