Tågtillverkare sparar stort med AM

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 januari 2023
Genom att använda additiv tillverkning har Alstom kunnat korta ledtiderna och gjort stora kostnadsbesparingar. Foto: Pressbild

Franska transportföretaget Alstom implementerar den första 3D-printade serietillverkade delen i sitt elektriska höghastighetståg AGV. Detta innebär stora kostnadsbesparingar och avsevärt kortare ledtider.

Materialtillverkaren Loctite beskriver processen i en case study. Utgångspunkten var att Alstoms flotta av AGV-tåg hade ett tiotal år på nacken och vissa av delarna var i stort behov av att bytas ut. Bland annat handlade det om 200 fotstöd till AGV ETR575, som är ett höghastighetståg för passagerare.

Leverantören som tillverkat de ursprungliga fotstöden kunde inte stå till tjänst med reservdelar på grund av brist på material och formar för själva tillverkningen. Inköp av reservverktyg och formar för denna enskilda applikation skulle bli en dyr historia för Alstom, därför började företaget titta på alternativa tillverkningssätt. Till exempel undersöktes möjligheten med CNC-fräsning, men detta alternativ ströks  eftersom det mer eller mindre skulle varit omöjligt att tillverka fotstöden med denna metod.

Fotstödet som tillverkats med AM. Foto: Pressbild
96 procents kortare ledtid

Alstom började istället att undersöka additiv tillverkning. SLS utvärderades och avvisades på grund av för höga kostnader för efterbearbetningen. Valet föll till slut på en Nexa3D av modell NXE400 som printar med DLP-teknologin.

Fotstöden ska klara stora slitningar eftersom de används av ett stort antal personer dagligen. Som material valdes därför ett resin från tillverkaren Loctige i en matt svart färg. Ett ABS-liknande material med hög slaghållfasthet och moderat HDT (Heat Deflection Temperature).

Genom att använda additiv tillverkning kunde Alstom i detta fall spara drygt 20 000 euro i tillverkningskostnad och korta ledtiden med 172 dagar. Tidigare var ledtiden 180 dagar, men med en Nexa3D-skrivare i huset kunde delarna istället produceras på bara en vecka. Det motsvarar en kostnadsbesparing på 25 procent och reducerade ledtider med 96 procent. Företaget beskriver detta som en monumental skillnad.

Vill tillverka fler delar med AM

Övergången till additiv tillverkning innebär också möjligheten till snabba iterationer och produktionen kan dessutom göras on demand när delarna behövs. Alstom tittar därför på fler delar som kan tillverkas med AM.

– Vi var väldigt intresserade av teknologin, och investerade därför i en NXE400 för att ha intern kapacitet för att skriva ut delarna med Loctite-materialet. Vi uppskattar att detta resin kan uppfylla kundernas specifikationer, och vi överväger att printa fler delar till vår flotta av tåg, säger Lorenzo Gasparoni på Alstom.

Alstom har tidigare nyttjat 3D-tekniken för att tillverka dörrstoppare. Du kan läsa mer om det projektet här.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3