Tågtillverkare sparar stort med AM

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 januari 2023
Genom att använda additiv tillverkning har Alstom kunnat korta ledtiderna och gjort stora kostnadsbesparingar. Foto: Pressbild

Franska transportföretaget Alstom implementerar den första 3D-printade serietillverkade delen i sitt elektriska höghastighetståg AGV. Detta innebär stora kostnadsbesparingar och avsevärt kortare ledtider.

Materialtillverkaren Loctite beskriver processen i en case study. Utgångspunkten var att Alstoms flotta av AGV-tåg hade ett tiotal år på nacken och vissa av delarna var i stort behov av att bytas ut. Bland annat handlade det om 200 fotstöd till AGV ETR575, som är ett höghastighetståg för passagerare.

Leverantören som tillverkat de ursprungliga fotstöden kunde inte stå till tjänst med reservdelar på grund av brist på material och formar för själva tillverkningen. Inköp av reservverktyg och formar för denna enskilda applikation skulle bli en dyr historia för Alstom, därför började företaget titta på alternativa tillverkningssätt. Till exempel undersöktes möjligheten med CNC-fräsning, men detta alternativ ströks  eftersom det mer eller mindre skulle varit omöjligt att tillverka fotstöden med denna metod.

Fotstödet som tillverkats med AM. Foto: Pressbild
96 procents kortare ledtid

Alstom började istället att undersöka additiv tillverkning. SLS utvärderades och avvisades på grund av för höga kostnader för efterbearbetningen. Valet föll till slut på en Nexa3D av modell NXE400 som printar med DLP-teknologin.

Fotstöden ska klara stora slitningar eftersom de används av ett stort antal personer dagligen. Som material valdes därför ett resin från tillverkaren Loctige i en matt svart färg. Ett ABS-liknande material med hög slaghållfasthet och moderat HDT (Heat Deflection Temperature).

Genom att använda additiv tillverkning kunde Alstom i detta fall spara drygt 20 000 euro i tillverkningskostnad och korta ledtiden med 172 dagar. Tidigare var ledtiden 180 dagar, men med en Nexa3D-skrivare i huset kunde delarna istället produceras på bara en vecka. Det motsvarar en kostnadsbesparing på 25 procent och reducerade ledtider med 96 procent. Företaget beskriver detta som en monumental skillnad.

Vill tillverka fler delar med AM

Övergången till additiv tillverkning innebär också möjligheten till snabba iterationer och produktionen kan dessutom göras on demand när delarna behövs. Alstom tittar därför på fler delar som kan tillverkas med AM.

– Vi var väldigt intresserade av teknologin, och investerade därför i en NXE400 för att ha intern kapacitet för att skriva ut delarna med Loctite-materialet. Vi uppskattar att detta resin kan uppfylla kundernas specifikationer, och vi överväger att printa fler delar till vår flotta av tåg, säger Lorenzo Gasparoni på Alstom.

Alstom har tidigare nyttjat 3D-tekniken för att tillverka dörrstoppare. Du kan läsa mer om det projektet här.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC