Hexagon investerar stort i biltillverkare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 11 januari 2023
Hexagon går in med 100 miljoner dollar i amerikanska fordonstillverkaren Divergent Technologies. Foto: Pressbild/Arkiv

Svenska teknikkoncernen Hexagon gör en investering på 100 miljoner dollar i Divergent Technologies. Ett företag som med additiv tillverkning skapat den första digitaliserade modulära fabriken för fordonsindustrin.

Hexagon har de senaste åren satsat stort på mjukvarulösningar för additiv tillverkning och samarbetat med ett flertal tunga spelare i branschen, och även gjort flera förvärv.

Nu går bolaget in med kapital i Divergent Technologies, 100 miljoner dollar enligt ett pressmeddelande från Hexagon. Divergent har utvecklat en alternativ process till traditionell fordonstillverkning, kallad DAPS (Divergent Adaptive Production System).

Kombinerar AI och AM

DAPS är en helt integrerad mjuk- och hårdvarulösning som skapar en komplett modulär fabrik för komplexa konstruktioner. Den patenterade processen kombinerar AI-optimerad designmjukvara, additiv tillverkning och automatiserad montering för produktion av bildelar och ramar med låg vikt.

Designmjukvaran optimerar vikten, styrkan och kostnaden, oavsett bilmodell. De 3D-printade delarna monteras i ett automatiserat flöde vilket minskar tillverkningstiden och behovet av mänsklig interaktion. Det finns fler fördelar med tillverkningssättet, som att samma hårdvara kan användas vid tillverkning och montering oavsett design.

Förbättrad effektivitetsgrad

Den design-oberoende processen kräver, enligt Divergent, mindre energi och material, levererar starkare strukturer på kortare tid och uppnår viktminskningar med 20–70 procent. Något som på det stora hela innebär betydande förbättringar i fordonets effektivitetsgrad.

– Tillverkningen av en bils olika delar har mycket större påverkan på miljön än vad bilens avgasutsläpp har, vilket gör nya tillverkningskoncept till ett högt prioriterat område. Vi måste hitta nya sätt att möjliggöra mer effektiv och miljövänlig tillverkning till fordonstillverkare som minimerar materialanvändning och totala kostnader. Att ta små steg framåt är helt enkelt inte tillräckligt för att rädda vår planet, säger Hexagons vd och koncernchef, Ola Rollén om investeringen.

Globalt nätverk av DAPS-fabriker

Divergent grundades 2014 och har sitt säte i Kalifornien, USA. Företagets digitala, modulära, flexibla och automatiserade produktionslösning skyddas av fler än 500 patent och ska kunna minska utsläppen markant vid tillverkningen. Divergent har även en egen portfölj av bilar, Czinger Vehicles, som står bakom den snabbaste massproducerade bilen i världen, en hybridsportbil kallad Czinger 21C.

– Denna betydande investering kommer att påskynda våra planer på att bygga ett globalt nätverk av DAPS-fabriker, som alla kan producera delar åt flera olika OEM-aktörer. Vi ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med Hexagon i Divergents och Czinger Vehicles tillväxtresa, säger Lukas Czinger, SVP of Operations och medgrundare till Czinger Vehicles.

3dp.se gjorde ett reportage om Hexagons tillväxtplaner i samband med Formnext 2021, du kan läsa det här.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC