Den första 3D-printade moskén

En ritning av den 3D-printade moskén, som arkitekten föreställer sig den. Illustration: IACAD.

Världens första 3D-printade moské med plats för 600 personer ska byggas i Förenade Arabemiraten. Bygget är en del av Dubais pågående långsiktiga strategi för att satsa på additiv tillverkning.

Den nya moskén kommer att ligga i Bur Dubai-området i emiratet Duba. Det beräknas ta fyra månader att printa hela strukturen. Därefter krävs ytterligare tolv månaders arbete för att kunna slutföra byggnaden. Den färdiga byggnaden kommer att ha en yta på 2 000 kvadratmeter och ha plats för 600 personer som kan samlas där för bön.

3D-skrivare med robotarm

Kostnaden för att bygga moskén beräknas bli ungefär 30 procent högre jämfört med traditionella byggmetoder, detta på grund av projektets experimentella karaktär. Mosképrojektet har initierats av Dubais Islamic Affairs and Charitable Activities Department (IACAD).

Utskriften ska ske med en robotskrivare och materialet är en specialtillverkad snabbtorkande, mineralberikad betongblandning. Robotskrivaren kan printa delar med en yta på två kvadratmeter i timmen.

Printade prover som visar vilken typ av geometri som kommer att användas i moskén. Foto: IACAD

Flera AM-världsrekord

Förenade Arabemiraten har redan ett antal 3D-printade byggnader i landet, och har ett antal världsrekord inom byggande med additiv tillverkning. Dessa inkluderar världens första 3D-printade kommersiella byggnad, en administrationsbyggnad med världens största printade struktur (i volym) och världens första 3D-printade laboratorium, DEWA R&D Centre, i Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park.

Dubai har satt som mål att år 2030 ska den primära byggmetoden för 25 procent av alla byggnader i emiratet vara additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.