Den första 3D-printade moskén

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 januari 2023
En ritning av den 3D-printade moskén, som arkitekten föreställer sig den. Illustration: IACAD.

Världens första 3D-printade moské med plats för 600 personer ska byggas i Förenade Arabemiraten. Bygget är en del av Dubais pågående långsiktiga strategi för att satsa på additiv tillverkning.

Den nya moskén kommer att ligga i Bur Dubai-området i emiratet Duba. Det beräknas ta fyra månader att printa hela strukturen. Därefter krävs ytterligare tolv månaders arbete för att kunna slutföra byggnaden. Den färdiga byggnaden kommer att ha en yta på 2 000 kvadratmeter och ha plats för 600 personer som kan samlas där för bön.

3D-skrivare med robotarm

Kostnaden för att bygga moskén beräknas bli ungefär 30 procent högre jämfört med traditionella byggmetoder, detta på grund av projektets experimentella karaktär. Mosképrojektet har initierats av Dubais Islamic Affairs and Charitable Activities Department (IACAD).

Utskriften ska ske med en robotskrivare och materialet är en specialtillverkad snabbtorkande, mineralberikad betongblandning. Robotskrivaren kan printa delar med en yta på två kvadratmeter i timmen.

Printade prover som visar vilken typ av geometri som kommer att användas i moskén. Foto: IACAD
Flera AM-världsrekord

Förenade Arabemiraten har redan ett antal 3D-printade byggnader i landet, och har ett antal världsrekord inom byggande med additiv tillverkning. Dessa inkluderar världens första 3D-printade kommersiella byggnad, en administrationsbyggnad med världens största printade struktur (i volym) och världens första 3D-printade laboratorium, DEWA R&D Centre, i Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park.

Dubai har satt som mål att år 2030 ska den primära byggmetoden för 25 procent av alla byggnader i emiratet vara additiv tillverkning.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC