Tillägg ska möjliggöra serieproduktion

Det automatiserade ekosystemet ska göra det lättare för användaren att skala upp produktionen, utan att det krävs mer arbetskraft. Foto: Pressbild

3D-skrivartillverkaren Formlabs lanserar ett system för att koppla ihop flera 3D-skrivare till ett helt ekosystem. Det ska möjliggöra en automatiserad serieproduktion med lägre kostnad per del.

Systemet omfattar “Form Auto”, “Fleet Control” och “High Volume Resin System”. Form Auto gör det möjligt att automatiskt ta bort delar från byggplattan med den patenterade Quick Release-teknologin, så att nästa utskrift kan starta så snart som möjligt. Denna förlängning till själva 3D-skrivaren finns tillgänglig för modellerna Form 3 och Form 3+.

Fleet Control ska förenkla handhavandet av flottan med flera skrivare, optimera arbetsflöden och maximera produktiviteten. Det handlar om en rad nya funktioner i Formlabs tidigare programvara Dashboard och PreForm och kan användas på följande 3D-skrivare: Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Skala upp med små kostnader

Slutligen innebär det nya ekosystemet en större kapacitet när det gäller materialet, resinet, som kommer i förpackningar om fem liter istället för en liter. En resinpump ska också göra så att materialet fördelas jämnare. Resinsystemet är kompatibelt med Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Sammantaget ska dessa uppgraderingar minska det manuella arbetet och öka nyttjandegraden på maskinerna för att effektivt producera slutprodukter, prototyper och kundanpassade detaljer till en lägre kostnad per del. Det ska göra det enkelt för användaren att skala upp sin produktion utan att det krävs mer arbetskraft.

Formlabs tror att det automatiserade arbetssättet kan passa till exempel dentallabb och servicebyråer. Foto: Pressbild

Utlovar stora besparingar

Enligt Formlabs innebär ekosystemet att produktiviteten kan öka trefaldigt samtidigt som man kan spara 80 procent på kostnaden för arbetskraft. Vidare blir kostnaden per del 40 procent lägre och avfallet från förpackningarna minskas med 96 procent.

Formlabs nya Automation Ecosystem visades för första gången i samband med mässan CES 2023 i Las Vegas i början av januari. Företaget ser potentiella användare på till exempel dentallab och servicebyråer. I Sverige säljs Formlabs produkter bland annat av 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.