Tillägg ska möjliggöra serieproduktion

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 januari 2023
Det automatiserade ekosystemet ska göra det lättare för användaren att skala upp produktionen, utan att det krävs mer arbetskraft. Foto: Pressbild

3D-skrivartillverkaren Formlabs lanserar ett system för att koppla ihop flera 3D-skrivare till ett helt ekosystem. Det ska möjliggöra en automatiserad serieproduktion med lägre kostnad per del.

Systemet omfattar ”Form Auto”, ”Fleet Control” och ”High Volume Resin System”. Form Auto gör det möjligt att automatiskt ta bort delar från byggplattan med den patenterade Quick Release-teknologin, så att nästa utskrift kan starta så snart som möjligt. Denna förlängning till själva 3D-skrivaren finns tillgänglig för modellerna Form 3 och Form 3+.

Fleet Control ska förenkla handhavandet av flottan med flera skrivare, optimera arbetsflöden och maximera produktiviteten. Det handlar om en rad nya funktioner i Formlabs tidigare programvara Dashboard och PreForm och kan användas på följande 3D-skrivare: Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Skala upp med små kostnader

Slutligen innebär det nya ekosystemet en större kapacitet när det gäller materialet, resinet, som kommer i förpackningar om fem liter istället för en liter. En resinpump ska också göra så att materialet fördelas jämnare. Resinsystemet är kompatibelt med Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Sammantaget ska dessa uppgraderingar minska det manuella arbetet och öka nyttjandegraden på maskinerna för att effektivt producera slutprodukter, prototyper och kundanpassade detaljer till en lägre kostnad per del. Det ska göra det enkelt för användaren att skala upp sin produktion utan att det krävs mer arbetskraft.

Formlabs tror att det automatiserade arbetssättet kan passa till exempel dentallabb och servicebyråer. Foto: Pressbild
Utlovar stora besparingar

Enligt Formlabs innebär ekosystemet att produktiviteten kan öka trefaldigt samtidigt som man kan spara 80 procent på kostnaden för arbetskraft. Vidare blir kostnaden per del 40 procent lägre och avfallet från förpackningarna minskas med 96 procent.

Formlabs nya Automation Ecosystem visades för första gången i samband med mässan CES 2023 i Las Vegas i början av januari. Företaget ser potentiella användare på till exempel dentallab och servicebyråer. I Sverige säljs Formlabs produkter bland annat av 3DVerkstan.

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse