Tillägg ska möjliggöra serieproduktion

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 januari 2023
Det automatiserade ekosystemet ska göra det lättare för användaren att skala upp produktionen, utan att det krävs mer arbetskraft. Foto: Pressbild

3D-skrivartillverkaren Formlabs lanserar ett system för att koppla ihop flera 3D-skrivare till ett helt ekosystem. Det ska möjliggöra en automatiserad serieproduktion med lägre kostnad per del.

Systemet omfattar ”Form Auto”, ”Fleet Control” och ”High Volume Resin System”. Form Auto gör det möjligt att automatiskt ta bort delar från byggplattan med den patenterade Quick Release-teknologin, så att nästa utskrift kan starta så snart som möjligt. Denna förlängning till själva 3D-skrivaren finns tillgänglig för modellerna Form 3 och Form 3+.

Fleet Control ska förenkla handhavandet av flottan med flera skrivare, optimera arbetsflöden och maximera produktiviteten. Det handlar om en rad nya funktioner i Formlabs tidigare programvara Dashboard och PreForm och kan användas på följande 3D-skrivare: Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Skala upp med små kostnader

Slutligen innebär det nya ekosystemet en större kapacitet när det gäller materialet, resinet, som kommer i förpackningar om fem liter istället för en liter. En resinpump ska också göra så att materialet fördelas jämnare. Resinsystemet är kompatibelt med Form 3+, Form 3B+, Form 3L och Form 3BL.

Sammantaget ska dessa uppgraderingar minska det manuella arbetet och öka nyttjandegraden på maskinerna för att effektivt producera slutprodukter, prototyper och kundanpassade detaljer till en lägre kostnad per del. Det ska göra det enkelt för användaren att skala upp sin produktion utan att det krävs mer arbetskraft.

Formlabs tror att det automatiserade arbetssättet kan passa till exempel dentallabb och servicebyråer. Foto: Pressbild
Utlovar stora besparingar

Enligt Formlabs innebär ekosystemet att produktiviteten kan öka trefaldigt samtidigt som man kan spara 80 procent på kostnaden för arbetskraft. Vidare blir kostnaden per del 40 procent lägre och avfallet från förpackningarna minskas med 96 procent.

Formlabs nya Automation Ecosystem visades för första gången i samband med mässan CES 2023 i Las Vegas i början av januari. Företaget ser potentiella användare på till exempel dentallab och servicebyråer. I Sverige säljs Formlabs produkter bland annat av 3DVerkstan.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1