Marknaden för AM-material växer

Marknaden för AM-material väntas växa med 20,45 procent. Foto: Arkiv

En marknadsundersökning från Market Research Future (MRFR) visar att marknaden för 3D-printingmaterial uppskattningsvis kommer att vara värd drygt 14 200 miljoner dollar år 2030. 

Enligt rapporten “3D Printing Materials Market Information by Form, Materials, And Region – Forecast to 2030” beräknas marknaden växa med 20,45 procent CAGR (Compound Annual Growth Rate).

Användningen av metaller, keramer och polymerer inom 3D-printing är redan utbredd. De främsta drivkrafterna för en ökad efterfrågan på AM-teknik är bland annat minskad vikt, ökad styrka och personalisering. Dessa egenskaper kommer att fortsätta att driva efterfrågan, enligt rapporten.

Tillväxt inom vårdsektorn

Den väntade ökningen beror bland annat på användningen av AM-material inom flyg- och bilindustrin. Marknaden för 3D-printingmaterial växer även på grund av ökad användning av tekniken inom vårdsektorn. Att skapa vävnader, proteser och implantat är möjligt med 3D-printing. På grund av hög hastighet och precision blir 3D-skrivare mer och mer populära. Ökade investeringar i 3D-printingteknik förväntas ge leverantörer inom sektorn lukrativa tillväxtutsikter.

Tandvård är ett annat område där spjutspetsteknik används, som 3D-printing. Efterfrågan på dentala implantat väntas därför vara en faktor som driver tillväxten av 3D-printingmaterial.

Prislappen en tröskel

Det finns dock vissa orosmoln. En av de största utmaningarna som begränsar marknadens tillväxt är kostnaden för 3D-material, som kan vara upp till 10-15 gånger dyrare än material som används i konventionella tillverkningstekniker.

Asien och Stillahavsregionen uppskattas vara den snabbast växande marknaden för 3D-utskriftsmaterial globalt på grund av en redan utbyggd industri för detta. Dessutom förutspås efterfrågan öka under prognosperioden på grund av ökade statliga utgifter för att förbättra infrastrukturen i utvecklingsländer som Kina och Indien.

Hela rapporten kan beställas här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.