onsdag 8 februari – vecka 6
En marknadsundersökning från Market Research Future (MRFR) visar att marknaden för 3D-printingmaterial uppskattningsvis kommer att vara värd drygt 14 200 miljoner dollar år 2030.
Enligt rapporten “3D Printing Materials Market Information by Form, Materials, And Region – Forecast to 2030” beräknas marknaden växa med 20,45 procent CAGR (Compound Annual Growth Rate).
Användningen av metaller, keramer och polymerer inom 3D-printing är redan utbredd. De främsta drivkrafterna för en ökad efterfrågan på AM-teknik är bland annat minskad vikt, ökad styrka och personalisering. Dessa egenskaper kommer att fortsätta att driva efterfrågan, enligt rapporten.
Den väntade ökningen beror bland annat på användningen av AM-material inom flyg- och bilindustrin. Marknaden för 3D-printingmaterial växer även på grund av ökad användning av tekniken inom vårdsektorn. Att skapa vävnader, proteser och implantat är möjligt med 3D-printing. På grund av hög hastighet och precision blir 3D-skrivare mer och mer populära. Ökade investeringar i 3D-printingteknik förväntas ge leverantörer inom sektorn lukrativa tillväxtutsikter.
Tandvård är ett annat område där spjutspetsteknik används, som 3D-printing. Efterfrågan på dentala implantat väntas därför vara en faktor som driver tillväxten av 3D-printingmaterial.
Det finns dock vissa orosmoln. En av de största utmaningarna som begränsar marknadens tillväxt är kostnaden för 3D-material, som kan vara upp till 10-15 gånger dyrare än material som används i konventionella tillverkningstekniker.
Asien och Stillahavsregionen uppskattas vara den snabbast växande marknaden för 3D-utskriftsmaterial globalt på grund av en redan utbyggd industri för detta. Dessutom förutspås efterfrågan öka under prognosperioden på grund av ökade statliga utgifter för att förbättra infrastrukturen i utvecklingsländer som Kina och Indien.
Hela rapporten kan beställas här.
Batteritillverkaren Sakuu har ingått ett samarbete med Porsche Consulting för att bygga gigafabriker som med AM ska tillverka litium- och solid-state-batterier, huvudsakligen för elbilsindustrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. februari, 2023
Nyligen gick Myndigheten för yrkeshögskolan ut med vilka YH-utbildningar som blivit beviljade start till hösten. Flera av dessa rör 3D-printing och en av dem är R.a.p.s i samarbete med Yrkeshögskolan Halmstad.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 27. januari, 2023
Med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare lovar Ultimaker att nya S7-skrivaren ska vara ännu mer användarvänlig och pålitlig än föregångaren, prisbelönta Ultimaker S5.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 25. januari, 2023
3D-skrivartillverkaren Formlabs lanserar ett system för att koppla ihop flera 3D-skrivare till ett helt ekosystem. Det ska möjliggöra en automatiserad serieproduktion med lägre kostnad per del.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. januari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige