Marknaden för AM-material växer

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 januari 2023
Marknaden för AM-material väntas växa med 20,45 procent. Foto: Arkiv

En marknadsundersökning från Market Research Future (MRFR) visar att marknaden för 3D-printingmaterial uppskattningsvis kommer att vara värd drygt 14 200 miljoner dollar år 2030. 

Enligt rapporten ”3D Printing Materials Market Information by Form, Materials, And Region – Forecast to 2030” beräknas marknaden växa med 20,45 procent CAGR (Compound Annual Growth Rate).

Användningen av metaller, keramer och polymerer inom 3D-printing är redan utbredd. De främsta drivkrafterna för en ökad efterfrågan på AM-teknik är bland annat minskad vikt, ökad styrka och personalisering. Dessa egenskaper kommer att fortsätta att driva efterfrågan, enligt rapporten.

Tillväxt inom vårdsektorn

Den väntade ökningen beror bland annat på användningen av AM-material inom flyg- och bilindustrin. Marknaden för 3D-printingmaterial växer även på grund av ökad användning av tekniken inom vårdsektorn. Att skapa vävnader, proteser och implantat är möjligt med 3D-printing. På grund av hög hastighet och precision blir 3D-skrivare mer och mer populära. Ökade investeringar i 3D-printingteknik förväntas ge leverantörer inom sektorn lukrativa tillväxtutsikter.

Tandvård är ett annat område där spjutspetsteknik används, som 3D-printing. Efterfrågan på dentala implantat väntas därför vara en faktor som driver tillväxten av 3D-printingmaterial.

Prislappen en tröskel

Det finns dock vissa orosmoln. En av de största utmaningarna som begränsar marknadens tillväxt är kostnaden för 3D-material, som kan vara upp till 10-15 gånger dyrare än material som används i konventionella tillverkningstekniker.

Asien och Stillahavsregionen uppskattas vara den snabbast växande marknaden för 3D-utskriftsmaterial globalt på grund av en redan utbyggd industri för detta. Dessutom förutspås efterfrågan öka under prognosperioden på grund av ökade statliga utgifter för att förbättra infrastrukturen i utvecklingsländer som Kina och Indien.

Hela rapporten kan beställas här.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1