Ultimaker lanserar flaggskepp i S-serien

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 januari 2023
Kameravy inifrån nya Ultimaker S7, en desktopskrivare med stor byggvolym. Foto: Pressbild

Med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare lovar Ultimaker att nya S7-skrivaren ska vara ännu mer användarvänlig och pålitlig än föregångaren, prisbelönta Ultimaker S5.

Vd:n Nadav Goshen.

Enligt Ultimakers vd, Nadav Goshen, har man tagit allt det som kunderna gillade med S5-modellen – och gjort det ännu bättre.

– Ultimaker S7 är ett fantastiskt tillägg till vår S-serie av skrivare. Eftersom fler kunder använder 3D-printing för att växa och förnya sin verksamhet, är vårt mål att förse dem med en komplett lösning för att bli framgångsrika, säger Nadav Goshen i ett pressuttalande.

Inget lim på byggplattan

Nya S7 har bland annat en flexibel byggplatta som är tillverkad av aluminium med en PEI-beläggning vilket ger vidhäftning från första lagret utan lim. Den färdigprintade delen kan enkelt avlägsnas från plattan med en enkel böjning. Byggplattan är precis som tidigare uppvärmd för att kunna printa material ur ett stort materialbibliotek via mjukvaran Cura.

”Air Manager”. Foto: Pressbild

En annan nyhet är luftrenaren i inbyggda ”Air Manager” som tar bort 95 procent av de ultrafina partiklarna som frigörs när materialet upphettas. Detta enligt en oberoende utvärdering av forskningsinstitutet Fraunhofer WKI. Optimerade mjukvaruinställningar detaljstyr filtreringen och luftflödet.

Sensorer upptäcker störningar

Andra uppgraderingar i S7:an är att de dubbla skrivhuvudena numera har sensorer för att upptäcka eventuella störningar och förhindra produktionsstopp. Dessutom ska det vara enkelt att byta skrivhuvud, Print Cores, enligt Ultimaker tar detta bra några sekunder. Standardstorlek som medföljer är 0,4 millimeter, men det är möjligt att välja mellan 0,8 millimeter för snabba utskrifter och ned till 0,25 millimeter för superfina detaljer.

Polymaker är en av Ultimakers kunder som testkört nya S7. Foto: Pressbild

Byggvolymen i Ultimaker S7 är densamma som i föregångaren, det vill säga 330 x 240 x 300 millimeter. Bygghastigheten är upp till <24 mm3/s.

Med S7 Pro Bundle kan användare också koppla ihop S7 med Ultimaker Material Station för att skriva ut med upp till sex filamentspolar med automatisk materialväxling och fuktighetskontroll.

Visas på minimässa i Stockholm

Ultimakers 3D-skrivare har ett öppet filamentsystem och optimerade utskriftsprofiler i Cura som tillåter utskrift med över 280 olika material från en rad leverantörer. De dubbla printhuvudena gör det möjligt att skriva ut i två material eller färger samtidigt.

Ultimaker S7 kommer att premiärvisas i Norden i samband med en minimässa i Stockholm den 16 februari som arrangeras av återförsäljaren 3DVerkstan. Då blir det även nordisk premiär för Markforged FX20. Läs mer och anmäl dig här. Håll utkik här på 3dp.se för mer information om eventet.

 

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1