Ultimaker lanserar flaggskepp i S-serien

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 januari 2023
Kameravy inifrån nya Ultimaker S7, en desktopskrivare med stor byggvolym. Foto: Pressbild

Med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare lovar Ultimaker att nya S7-skrivaren ska vara ännu mer användarvänlig och pålitlig än föregångaren, prisbelönta Ultimaker S5.

Vd:n Nadav Goshen.

Enligt Ultimakers vd, Nadav Goshen, har man tagit allt det som kunderna gillade med S5-modellen – och gjort det ännu bättre.

– Ultimaker S7 är ett fantastiskt tillägg till vår S-serie av skrivare. Eftersom fler kunder använder 3D-printing för att växa och förnya sin verksamhet, är vårt mål att förse dem med en komplett lösning för att bli framgångsrika, säger Nadav Goshen i ett pressuttalande.

Inget lim på byggplattan

Nya S7 har bland annat en flexibel byggplatta som är tillverkad av aluminium med en PEI-beläggning vilket ger vidhäftning från första lagret utan lim. Den färdigprintade delen kan enkelt avlägsnas från plattan med en enkel böjning. Byggplattan är precis som tidigare uppvärmd för att kunna printa material ur ett stort materialbibliotek via mjukvaran Cura.

”Air Manager”. Foto: Pressbild

En annan nyhet är luftrenaren i inbyggda ”Air Manager” som tar bort 95 procent av de ultrafina partiklarna som frigörs när materialet upphettas. Detta enligt en oberoende utvärdering av forskningsinstitutet Fraunhofer WKI. Optimerade mjukvaruinställningar detaljstyr filtreringen och luftflödet.

Sensorer upptäcker störningar

Andra uppgraderingar i S7:an är att de dubbla skrivhuvudena numera har sensorer för att upptäcka eventuella störningar och förhindra produktionsstopp. Dessutom ska det vara enkelt att byta skrivhuvud, Print Cores, enligt Ultimaker tar detta bra några sekunder. Standardstorlek som medföljer är 0,4 millimeter, men det är möjligt att välja mellan 0,8 millimeter för snabba utskrifter och ned till 0,25 millimeter för superfina detaljer.

Polymaker är en av Ultimakers kunder som testkört nya S7. Foto: Pressbild

Byggvolymen i Ultimaker S7 är densamma som i föregångaren, det vill säga 330 x 240 x 300 millimeter. Bygghastigheten är upp till <24 mm3/s.

Med S7 Pro Bundle kan användare också koppla ihop S7 med Ultimaker Material Station för att skriva ut med upp till sex filamentspolar med automatisk materialväxling och fuktighetskontroll.

Visas på minimässa i Stockholm

Ultimakers 3D-skrivare har ett öppet filamentsystem och optimerade utskriftsprofiler i Cura som tillåter utskrift med över 280 olika material från en rad leverantörer. De dubbla printhuvudena gör det möjligt att skriva ut i två material eller färger samtidigt.

Ultimaker S7 kommer att premiärvisas i Norden i samband med en minimässa i Stockholm den 16 februari som arrangeras av återförsäljaren 3DVerkstan. Då blir det även nordisk premiär för Markforged FX20. Läs mer och anmäl dig här. Håll utkik här på 3dp.se för mer information om eventet.

 

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D