Ultimaker lanserar flaggskepp i S-serien

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 januari 2023
Kameravy inifrån nya Ultimaker S7, en desktopskrivare med stor byggvolym. Foto: Pressbild

Med nya funktioner som en flexibel byggplatta och integrerad luftrenare lovar Ultimaker att nya S7-skrivaren ska vara ännu mer användarvänlig och pålitlig än föregångaren, prisbelönta Ultimaker S5.

Vd:n Nadav Goshen.

Enligt Ultimakers vd, Nadav Goshen, har man tagit allt det som kunderna gillade med S5-modellen – och gjort det ännu bättre.

– Ultimaker S7 är ett fantastiskt tillägg till vår S-serie av skrivare. Eftersom fler kunder använder 3D-printing för att växa och förnya sin verksamhet, är vårt mål att förse dem med en komplett lösning för att bli framgångsrika, säger Nadav Goshen i ett pressuttalande.

Inget lim på byggplattan

Nya S7 har bland annat en flexibel byggplatta som är tillverkad av aluminium med en PEI-beläggning vilket ger vidhäftning från första lagret utan lim. Den färdigprintade delen kan enkelt avlägsnas från plattan med en enkel böjning. Byggplattan är precis som tidigare uppvärmd för att kunna printa material ur ett stort materialbibliotek via mjukvaran Cura.

”Air Manager”. Foto: Pressbild

En annan nyhet är luftrenaren i inbyggda ”Air Manager” som tar bort 95 procent av de ultrafina partiklarna som frigörs när materialet upphettas. Detta enligt en oberoende utvärdering av forskningsinstitutet Fraunhofer WKI. Optimerade mjukvaruinställningar detaljstyr filtreringen och luftflödet.

Sensorer upptäcker störningar

Andra uppgraderingar i S7:an är att de dubbla skrivhuvudena numera har sensorer för att upptäcka eventuella störningar och förhindra produktionsstopp. Dessutom ska det vara enkelt att byta skrivhuvud, Print Cores, enligt Ultimaker tar detta bra några sekunder. Standardstorlek som medföljer är 0,4 millimeter, men det är möjligt att välja mellan 0,8 millimeter för snabba utskrifter och ned till 0,25 millimeter för superfina detaljer.

Polymaker är en av Ultimakers kunder som testkört nya S7. Foto: Pressbild

Byggvolymen i Ultimaker S7 är densamma som i föregångaren, det vill säga 330 x 240 x 300 millimeter. Bygghastigheten är upp till <24 mm3/s.

Med S7 Pro Bundle kan användare också koppla ihop S7 med Ultimaker Material Station för att skriva ut med upp till sex filamentspolar med automatisk materialväxling och fuktighetskontroll.

Visas på minimässa i Stockholm

Ultimakers 3D-skrivare har ett öppet filamentsystem och optimerade utskriftsprofiler i Cura som tillåter utskrift med över 280 olika material från en rad leverantörer. De dubbla printhuvudena gör det möjligt att skriva ut i två material eller färger samtidigt.

Ultimaker S7 kommer att premiärvisas i Norden i samband med en minimässa i Stockholm den 16 februari som arrangeras av återförsäljaren 3DVerkstan. Då blir det även nordisk premiär för Markforged FX20. Läs mer och anmäl dig här. Håll utkik här på 3dp.se för mer information om eventet.

 

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.
UltiMaker Factor 4 user

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage