R.a.p.s drar igång ny YH-utbildning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 januari 2023
Pär Nobring (till höger) med R.a.p.s-kollegan Michael Ullvin. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Nyligen gick Myndigheten för yrkeshögskolan ut med vilka YH-utbildningar som blivit beviljade start till hösten. Flera av dessa rör 3D-printing och en av dem är R.a.p.s i samarbete med Yrkeshögskolan Halmstad. 

Det handlar om ”Additiv tillverkning – Teknik och konstruktion (3D-printingspecialist)” som är en distansutbildning på 200 YH-poäng, motsvarande cirka 1,5 års studier på 75 procent.

R.a.p.s har drivit YH-utbildningen 3D-printingspecialist i Eslöv i många år och har därmed lång erfarenhet av undervisning inom området. Det har blivit inte mindre än åtta utbildningsomgångar genom åren, såväl i Eslöv som på Campus Värnamo. Företaget är även återförsäljare av 3D-skrivare och mjukvara samt erbjuder tillverkningstjänster.

– Utbildningen kommer i princip att ha samma upplägg som den vi haft i Eslöv, det har blivit ett starkt varumärke, säger Pär Nobring, vd på R.a.p.s.

Från idé till färdig produkt

Ett första uppstartsmöte har hållits och under våren ska närmare detaljer om upplägget sättas. Klart är i alla fall att utbildningen kommer att omfatta moment om bland annat 3D-printing, 3D-skanning, konstruktion, digital design, materiallära samt LIA-praktik och examensarbete.

Tanken är att utbildningen ska ge kunskap om hela 3D-printingprocessen, från CAD till tillverkning och efterbearbetning. Eleverna ska lära sig hela kedjan från idé till färdig produkt.

Utbildningen består av föreläsningar, praktiska uppgifter, seminarier och projektarbete. Det mesta av studierna sköts utanför klassrummet, men det blir även 8–10 lärarledda fysiska träffar. För att kunna testa det praktiska arbetet på hemmaplan får eleverna låna en 3D-skrivare.

Tror på stort intresse

Upplägget med studier på distans och på deltid tror Pär Nobring gör att utbildningen är attraktiv för fler.

– Det gör det möjligt att jobba och plugga samtidigt, steget blir lite större om man måste flytta på sig.

Pär Nobring tror intresset kommer vara stort och han berättar att första året utbildningen i Eslöv startade var det 120 sökande, därefter ökade det till 180 och under pandemin var det runt 320 som sökte.

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan är cirka en fjärdedel av alla YH-utbildningar nu inom teknik och tillverkning, det är det största utbildningsområdet med cirka 18 procent av platserna. Detta eftersom det finns en stor efterfrågan på arbetskraft, och det gäller inte minst inom additiv tillverkning.

Mer information finns på R.a.p.s hemsida. Utbildningen startar den 1 september 2023. R.a.p.s har även beviljats en utbildningsstart hösten 2024.

 

Fler AM-utbildningar

Övriga utbildningar inom AM-området som beviljats start hösten 2023 är:

  • 3D-printingtekniker på Campus Värnamo, distans, 400 YH-poäng, 100 procent.
  • 3D-tekniker, Xenter Botkyrka, 400 YH-poäng, 100 procent.
  • 3D-tekniker, additiv tillverkning i metall, Additivt Teknikcenter i Hultsfred, 400 YH-poäng, 100 procent.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC