R.a.p.s drar igång ny YH-utbildning

Pär Nobring (till höger) med R.a.p.s-kollegan Michael Ullvin. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Nyligen gick Myndigheten för yrkeshögskolan ut med vilka YH-utbildningar som blivit beviljade start till hösten. Flera av dessa rör 3D-printing och en av dem är R.a.p.s i samarbete med Yrkeshögskolan Halmstad. 

Det handlar om “Additiv tillverkning – Teknik och konstruktion (3D-printingspecialist)” som är en distansutbildning på 200 YH-poäng, motsvarande cirka 1,5 års studier på 75 procent.

R.a.p.s har drivit YH-utbildningen 3D-printingspecialist i Eslöv i många år och har därmed lång erfarenhet av undervisning inom området. Det har blivit inte mindre än åtta utbildningsomgångar genom åren, såväl i Eslöv som på Campus Värnamo. Företaget är även återförsäljare av 3D-skrivare och mjukvara samt erbjuder tillverkningstjänster.

– Utbildningen kommer i princip att ha samma upplägg som den vi haft i Eslöv, det har blivit ett starkt varumärke, säger Pär Nobring, vd på R.a.p.s.

Från idé till färdig produkt

Ett första uppstartsmöte har hållits och under våren ska närmare detaljer om upplägget sättas. Klart är i alla fall att utbildningen kommer att omfatta moment om bland annat 3D-printing, 3D-skanning, konstruktion, digital design, materiallära samt LIA-praktik och examensarbete.

Tanken är att utbildningen ska ge kunskap om hela 3D-printingprocessen, från CAD till tillverkning och efterbearbetning. Eleverna ska lära sig hela kedjan från idé till färdig produkt.

Utbildningen består av föreläsningar, praktiska uppgifter, seminarier och projektarbete. Det mesta av studierna sköts utanför klassrummet, men det blir även 8–10 lärarledda fysiska träffar. För att kunna testa det praktiska arbetet på hemmaplan får eleverna låna en 3D-skrivare.

Tror på stort intresse

Upplägget med studier på distans och på deltid tror Pär Nobring gör att utbildningen är attraktiv för fler.

– Det gör det möjligt att jobba och plugga samtidigt, steget blir lite större om man måste flytta på sig.

Pär Nobring tror intresset kommer vara stort och han berättar att första året utbildningen i Eslöv startade var det 120 sökande, därefter ökade det till 180 och under pandemin var det runt 320 som sökte.

Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan är cirka en fjärdedel av alla YH-utbildningar nu inom teknik och tillverkning, det är det största utbildningsområdet med cirka 18 procent av platserna. Detta eftersom det finns en stor efterfrågan på arbetskraft, och det gäller inte minst inom additiv tillverkning.

Mer information finns på R.a.p.s hemsida. Utbildningen startar den 1 september 2023. R.a.p.s har även beviljats en utbildningsstart hösten 2024.

 

Fler AM-utbildningar

Övriga utbildningar inom AM-området som beviljats start hösten 2023 är:

  • 3D-printingtekniker på Campus Värnamo, distans, 400 YH-poäng, 100 procent.
  • 3D-tekniker, Xenter Botkyrka, 400 YH-poäng, 100 procent.
  • 3D-tekniker, additiv tillverkning i metall, Additivt Teknikcenter i Hultsfred, 400 YH-poäng, 100 procent.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.