Printar multimaterial med en twist

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 1 februari 2023

Forskare vid Harvard har utvecklat en ny metod för att 3D-printa flera material samtidigt med ett spiralformat filament. Med denna metod har man bland annat skrivit ut artificiella muskler.

I naturen gör spiralformade strukturer det möjligt för växterna att ändra form och musklerna att dra ihop sig. Denna funktion har forskarna vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences och Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering vid Harvard University inspirerats av och försökt efterlikna i sitt forskningsprojekt. Teamets forskning har publicerats i tidskriften Nature.

Metoden innebär att 3D-skrivaren utrustas med ett skrivhuvud som har fyra bläckpatroner som kan innehålla olika material. Bläcket matas sedan ut genom ett komplext munstycke som gör denna multimaterialutskrift möjlig. När munstycket roterar och förflyttar sig bildar de extruderade bläcken ett filament med inbäddade spiralformade egenskaper.

Teamet har använt metoden bland annat för att printa artificiella muskler och fjädrande filament för så kallad mjuk robotik och för strukturella kompositer. Nu väntar ytterligare tester för att utforska fler användningsområden.

 

Ett skrivhuvud med fyra bläckpatroner gör det möjligt att använda fyra olika material simultant. Foto: Pressbild
Bläcket matas ut genom ett komplext munstycke som bildar det spiralformade filamentet. Foto: Pressbild

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design