Printar multimaterial med en twist

Forskare vid Harvard har utvecklat en ny metod för att 3D-printa flera material samtidigt med ett spiralformat filament. Med denna metod har man bland annat skrivit ut artificiella muskler.

I naturen gör spiralformade strukturer det möjligt för växterna att ändra form och musklerna att dra ihop sig. Denna funktion har forskarna vid Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences och Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering vid Harvard University inspirerats av och försökt efterlikna i sitt forskningsprojekt. Teamets forskning har publicerats i tidskriften Nature.

Metoden innebär att 3D-skrivaren utrustas med ett skrivhuvud som har fyra bläckpatroner som kan innehålla olika material. Bläcket matas sedan ut genom ett komplext munstycke som gör denna multimaterialutskrift möjlig. När munstycket roterar och förflyttar sig bildar de extruderade bläcken ett filament med inbäddade spiralformade egenskaper.

Teamet har använt metoden bland annat för att printa artificiella muskler och fjädrande filament för så kallad mjuk robotik och för strukturella kompositer. Nu väntar ytterligare tester för att utforska fler användningsområden.

 

Ett skrivhuvud med fyra bläckpatroner gör det möjligt att använda fyra olika material simultant. Foto: Pressbild

Bläcket matas ut genom ett komplext munstycke som bildar det spiralformade filamentet. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.