Minimässa med dubbel nordisk premiär

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 2 februari 2023
Patrik Rosén, nytillträdd vd på 3DVerkstan, tror att intresset för Markforged FX20 kommer att vara stort. Foto: Pressbild/Arkiv

Torsdagen den 16 februari bjuder 3DVerkstan in till en minimässa med inte mindre än två nordiska premiärvisningar: av Markforged FX20 och Ultimaker S7.

Under en späckad eftermiddag bjuds det på presentationer och live-demos om 3D-printing och andra digitala lösningar.

– Vi var lite återhållsamma med event under förra året, så vi tänkte varför inte dra ihop en minimässa där vi samlar alla våra leverantörer under samma tak och får möjlighet att träffa kunderna igen. Det blir en bra start på 2023, säger Patrik Rosén, nytillträdd vd för 3DVerkstan.

Eventet hålls på Kräftriket Innovationspark i Stockholm, där Stockholms universitet tidigare höll till. En plats där svenska industriföretag ska kunna samla sina innovationsavdelningar för att hitta samarbeten och synergier.

– Nystartade Kräftriket Innovationspark är en plats där visioner och innovation blir verklighet, säger Jens Ohlsson, initiativtagare till Kräftriket Innovationspark.

Större, snabbare och hetare

3DVerkstan har redan flyttat dit några av sina maskiner, framför allt Markforged FX20, även kallad ”The Beast”, som kommer spela huvudrollen under mässan. En bjässe på 450 kilo som släpptes inför Formnext 2021 och som nu landat på svensk mark.

– Markforged brukar beskriva nya FX20 som större, snabbare och hetare än de tidigare modellerna. Det är en stor maskin som klarar riktigt stora utskrifter. Du får nästan in en desktopskrivare inuti den. När det gäller farten så är den 5–6 gånger snabbare än Markforged desktopmodeller. Och den är hetare eftersom den klarar att printa material som ULTEM, som kräver en byggkammare på+ 200 grader Celsius, berättar Patrik Rosén.

FX20 kan som Markforged övriga maskiner fiberförstärka med kontinuerlig kolfibertråd. Delar som både är slitstarka och har fin ytfinish. I samband med eventet kommer Markforged även att visa simuleringsverktyget Eiger Simulation som släpptes i höstas. Läs mer om Markforged FX20 här.

Uppgraderad desktopfavorit

En annan 3D-skrivare får också nordisk premiär denna dag, desktopskrivaren Ultimaker S7 som  lanserades så sent som den 24 januari 2023. Läs mer om Ultimaker S7 här.

– Det är en vidareutveckling av S5:an som vi sålt länge – och fortfarande säljer. Ultimaker har tittat på vad de kunnat optimera från S5:an och har bland annat adderat en flexibel byggplatta, integrerat air managern inne i skrivaren och lagt till sensorer som övervakar printhuvudet så att de inte kloggar igen. Prisnivån är ungefär densamma, S7:an är helt enkelt en uppgraderad variant av S5.

Det blir även fler produktlanseringar, då Shining 3D kommer att visa en helt ny 3D-skanner-modell. På plats under dagen finns representanter för samtliga leverantörer: Markforged, Ultimaker, Formlabs och Shining 3D som kommer att visa sina plattformar, hålla korta presentationer och svara på frågor. Hela personalstyrkan på 3DVerkstan ställer också upp mangrant denna dag, allt från ekonomichef till servicetekniker. Några av 3DVerkstans kunder kommer också att hålla i korta dragningar om hur de använder digitala lösningar och additiv tillverkning idag.

Tror på stort intresse för FX20

Eventet börjar klockan 14 och pågår till sista man lämnar. Det bjuds på enklare förtäring och dricka.

– Vi hoppas på mycket folk, både befintliga och nya kunder, och att det kan bli ett festligt event. Jag tror det finns ett stort intresse för framför allt Markforged FX20 och förhoppningen är att många kan ta sig till Stockholm denna dag för att få möjligheten att se den live, säger Patrik Rosén.

 

Om eventet

Var? Kräftriket Innovationspark, Stockholm.

När? Torsdagen den 16 februari, från klockan 14 till ”sent”.

Hur? Minimässa som arrangeras av 3DVerkstan tillsammans med Markforged, Formlabs, Ultimaker och Shining3D. Anmälan kan göras via denna länk, sista anmälningsdag är den 14 februari.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC