Nexa3D börjar skeppa nya QLS 820

QLS 820 är utrustad med fyra CO2-lasrar med 100 W energi vardera. Foto: Pressbild

På IMTS-mässan i Chicago i höstas lanserade Nexa3D sin nya plattform för högvolymsproduktion i termoplast. Nu har de två första QLS 820-systemen levererats till kund.

Tillverkaren lyfter framför allt fram hastigheten på upp till 8 liter per timme och 20 procents packningsdensitet i denna SLS-3D-skrivare. Nexa3D kallar detta “en ny klass inom pulverbäddsteknologin” som kombinerar ultrasnabb printhastighet med öppna material och en molnbaserad mjukvaruplattform. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Separerad kylprocess

Kärnan i QLS 820 är den patenterade Quantum Laser Sintering (QLS)-motorn som består av fyra CO2-lasrar med 100 W energi vardera. Andra funktioner som är värda att nämna är utbytbara byggplattor som gör det möjligt för operatören att sätta igång nästa jobb medan det föregående kyls av, vilket minimerar flaskhalsarna i produktionen samt ökar genomströmningen och nyttjandegraden av maskinen.

Nexa3D marknadsför maskinen som ett alternativ till formsprutning, men utan de designbegränsningar, dyra verktygsinvesteringar och långa ledtider som formsprutning innebär. Plattformen fungerar med standardmaterial så som PA11 och PA12, men även högtemperatursmaterial som PA6, som klarar 240 grader Celsius.

“Branschledande plattform”

De två första systemen har nu levererats till Quickparts och JawsTec, båda hemmahörande i USA.

– Hatten av för hela vårt team av målmedvetna innovatörer, passionerade ingenjörer och erfarna marknadsförare för att de lanserar en branschledande plattform för termoplastproduktion som till fullo håller vårt ultrasnabba varumärkeslöfte, säger Avi Reichental, vd för Nexa3D.

I Sverige är 3DVerkstan återförsäljare för Nexa3D:s produkter.

Genom att frikoppla print- och kylprocessen kan automationen och produktiviteten ökas, enligt Nexa3D. Foto: Pressbild

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.