Nexa3D börjar skeppa nya QLS 820

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 februari 2023
QLS 820 är utrustad med fyra CO2-lasrar med 100 W energi vardera. Foto: Pressbild

På IMTS-mässan i Chicago i höstas lanserade Nexa3D sin nya plattform för högvolymsproduktion i termoplast. Nu har de två första QLS 820-systemen levererats till kund.

Tillverkaren lyfter framför allt fram hastigheten på upp till 8 liter per timme och 20 procents packningsdensitet i denna SLS-3D-skrivare. Nexa3D kallar detta ”en ny klass inom pulverbäddsteknologin” som kombinerar ultrasnabb printhastighet med öppna material och en molnbaserad mjukvaruplattform. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Separerad kylprocess

Kärnan i QLS 820 är den patenterade Quantum Laser Sintering (QLS)-motorn som består av fyra CO2-lasrar med 100 W energi vardera. Andra funktioner som är värda att nämna är utbytbara byggplattor som gör det möjligt för operatören att sätta igång nästa jobb medan det föregående kyls av, vilket minimerar flaskhalsarna i produktionen samt ökar genomströmningen och nyttjandegraden av maskinen.

Nexa3D marknadsför maskinen som ett alternativ till formsprutning, men utan de designbegränsningar, dyra verktygsinvesteringar och långa ledtider som formsprutning innebär. Plattformen fungerar med standardmaterial så som PA11 och PA12, men även högtemperatursmaterial som PA6, som klarar 240 grader Celsius.

”Branschledande plattform”

De två första systemen har nu levererats till Quickparts och JawsTec, båda hemmahörande i USA.

– Hatten av för hela vårt team av målmedvetna innovatörer, passionerade ingenjörer och erfarna marknadsförare för att de lanserar en branschledande plattform för termoplastproduktion som till fullo håller vårt ultrasnabba varumärkeslöfte, säger Avi Reichental, vd för Nexa3D.

I Sverige är 3DVerkstan återförsäljare för Nexa3D:s produkter.

Genom att frikoppla print- och kylprocessen kan automationen och produktiviteten ökas, enligt Nexa3D. Foto: Pressbild

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF