Världens första 3D-printade superyacht

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 februari 2023
Den 88 meter långa lyxyachten drivs med solenergi och vätgas. Illustration: Forakis Design

Designstudion Jozeph Forakis står bakom det som de hävdar vara världens första 3D-printade superyacht, Pegasus. Det 88 meter långa fartyget ska tillverkas med en storskalig robotprinter. 

Jozeph Forakis har hämtat inspiration från naturen och havet i Grekland med målet att skapa en yacht som svävar ovanför vattenlinjen som ett moln, nästintill osynlig. Osynlighet är den röda tråden när det gäller såväl design som miljöpåverkan. Företaget beskriver visionerna för projektet på sin hemsida.

Fartygets skrov och överbyggnad ska tillverkas med en stor robotprinter i en nätstruktur som den på bilden. Illustration: Forakis Design

Konstruktionen ska 3D-printas med hjälp av en storskalig robotprinter som skapar ett nätliknande ramverk som integrerar både skrov och överbyggnad. Resultatet ska bli en stark men samtidigt lätt struktur som kan produceras med mindre energi, material, avfall, utrymme och tid jämfört med en konventionell konstruktion.

Fartygets exteriöra design omfattar ett lågt, linjärt skrov med lodbåge och silverfärgad metallisk finish, som likt en kameleont ska smälta in med vattnets färger och rörelser. Överbyggnaden har flerskiktade glasvingar som reflekterar molnen och himlen.

Solenergi används för att omvandla havsvatten till vätgas som sedan lagras under längre perioder. Inbyggda bränsleceller omvandlar vätgasen till elektricitet som lagras kortvarigt i litiumjonbatterier. Detta ska göra att Pegasus inte genererar några koldioxidutsläpp och innebär också att fartyget ska ha en oändlig räckvidd.

Skiss över driften som omfattar solpaneler och vätgas. Illustration: Forakis Design

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC