Designstudion Jozeph Forakis står bakom det som de hävdar vara världens första 3D-printade superyacht, Pegasus. Det 88 meter långa fartyget ska tillverkas med en storskalig robotprinter.
Jozeph Forakis har hämtat inspiration från naturen och havet i Grekland med målet att skapa en yacht som svävar ovanför vattenlinjen som ett moln, nästintill osynlig. Osynlighet är den röda tråden när det gäller såväl design som miljöpåverkan. Företaget beskriver visionerna för projektet på sin hemsida.
Konstruktionen ska 3D-printas med hjälp av en storskalig robotprinter som skapar ett nätliknande ramverk som integrerar både skrov och överbyggnad. Resultatet ska bli en stark men samtidigt lätt struktur som kan produceras med mindre energi, material, avfall, utrymme och tid jämfört med en konventionell konstruktion.
Fartygets exteriöra design omfattar ett lågt, linjärt skrov med lodbåge och silverfärgad metallisk finish, som likt en kameleont ska smälta in med vattnets färger och rörelser. Överbyggnaden har flerskiktade glasvingar som reflekterar molnen och himlen.
Solenergi används för att omvandla havsvatten till vätgas som sedan lagras under längre perioder. Inbyggda bränsleceller omvandlar vätgasen till elektricitet som lagras kortvarigt i litiumjonbatterier. Detta ska göra att Pegasus inte genererar några koldioxidutsläpp och innebär också att fartyget ska ha en oändlig räckvidd.