Bygger gigafabriker för batteritillverkning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 februari 2023
Fabrikslayouten ska enkelt kunna replikeras när nya fabriker byggs runtom i världen. Foto: Pressbild

Batteritillverkaren Sakuu har ingått ett samarbete med Porsche Consulting för att bygga gigafabriker som med AM ska tillverka litium- och solid-state-batterier, huvudsakligen för elbilsindustrin.

Sakuu grundades 2016 som KeraCel och utvecklade 2019 världens första 3D-printade keramiska batteri. Under förra året öppnade en 7 300 kvadratmeter stor produktionsanläggning i San José i Kalifornien, där företaget har sitt huvudkontor. Planen är att med additiv tillverkning producera batterier i hög volym, till en låg kostnad och på ett hållbart sätt.

Samarbetet med Porsche Consulting gäller design av de gigafabriker som Sakuu planerar. I dessa ska en kommersiell produktion av litium- och solid-state-batterier implementeras. Porsche Consulting ska bidra med sin expertis när det gäller storskalig fabriksdesign, speciellt inom bilindustrin, där hållbarhet ska prioriteras liksom maximal effektivitet. Denna layout ska sedan kunna replikeras för uppbyggnad av liknande fabriker på andra platser runtom i världen.

Så kallade solid-state-batterier är extra intressanta när det gäller elektrifieringen av bilar eftersom denna batterityp ska kunna ge längre räckvidd, en lägre vikt och brandsäkra produkter. Sakuu har utvecklat den egna Swift Print-teknologin med multimaterial för att producera solid-state-batterier med additiv tillverkning. Målet är att år 2030 kunna producera batterier motsvarande 200 GWh över hela produktionslinjen.

 

 

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3