Bygger gigafabriker för batteritillverkning

Fabrikslayouten ska enkelt kunna replikeras när nya fabriker byggs runtom i världen. Foto: Pressbild

Batteritillverkaren Sakuu har ingått ett samarbete med Porsche Consulting för att bygga gigafabriker som med AM ska tillverka litium- och solid-state-batterier, huvudsakligen för elbilsindustrin.

Sakuu grundades 2016 som KeraCel och utvecklade 2019 världens första 3D-printade keramiska batteri. Under förra året öppnade en 7 300 kvadratmeter stor produktionsanläggning i San José i Kalifornien, där företaget har sitt huvudkontor. Planen är att med additiv tillverkning producera batterier i hög volym, till en låg kostnad och på ett hållbart sätt.

Samarbetet med Porsche Consulting gäller design av de gigafabriker som Sakuu planerar. I dessa ska en kommersiell produktion av litium- och solid-state-batterier implementeras. Porsche Consulting ska bidra med sin expertis när det gäller storskalig fabriksdesign, speciellt inom bilindustrin, där hållbarhet ska prioriteras liksom maximal effektivitet. Denna layout ska sedan kunna replikeras för uppbyggnad av liknande fabriker på andra platser runtom i världen.

Så kallade solid-state-batterier är extra intressanta när det gäller elektrifieringen av bilar eftersom denna batterityp ska kunna ge längre räckvidd, en lägre vikt och brandsäkra produkter. Sakuu har utvecklat den egna Swift Print-teknologin med multimaterial för att producera solid-state-batterier med additiv tillverkning. Målet är att år 2030 kunna producera batterier motsvarande 200 GWh över hela produktionslinjen.

 

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.