Bygger gigafabriker för batteritillverkning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 februari 2023
Fabrikslayouten ska enkelt kunna replikeras när nya fabriker byggs runtom i världen. Foto: Pressbild

Batteritillverkaren Sakuu har ingått ett samarbete med Porsche Consulting för att bygga gigafabriker som med AM ska tillverka litium- och solid-state-batterier, huvudsakligen för elbilsindustrin.

Sakuu grundades 2016 som KeraCel och utvecklade 2019 världens första 3D-printade keramiska batteri. Under förra året öppnade en 7 300 kvadratmeter stor produktionsanläggning i San José i Kalifornien, där företaget har sitt huvudkontor. Planen är att med additiv tillverkning producera batterier i hög volym, till en låg kostnad och på ett hållbart sätt.

Samarbetet med Porsche Consulting gäller design av de gigafabriker som Sakuu planerar. I dessa ska en kommersiell produktion av litium- och solid-state-batterier implementeras. Porsche Consulting ska bidra med sin expertis när det gäller storskalig fabriksdesign, speciellt inom bilindustrin, där hållbarhet ska prioriteras liksom maximal effektivitet. Denna layout ska sedan kunna replikeras för uppbyggnad av liknande fabriker på andra platser runtom i världen.

Så kallade solid-state-batterier är extra intressanta när det gäller elektrifieringen av bilar eftersom denna batterityp ska kunna ge längre räckvidd, en lägre vikt och brandsäkra produkter. Sakuu har utvecklat den egna Swift Print-teknologin med multimaterial för att producera solid-state-batterier med additiv tillverkning. Målet är att år 2030 kunna producera batterier motsvarande 200 GWh över hela produktionslinjen.

 

 

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC