Designpris till svensk 3D-printad lampa

Bakom “Soft Serve Lamp” står Stockholmsduon Jacqueline Kessidis och Lucas Lind. Foto: Pressbild

Förra året skrev 3dp.se om nystartade Crème Atalier som tagit fram en 3D-printad lampkollektion i lekfull design. Nyligen utsågs “Soft Serve Lamp” till “Årets inredningsdetalj 2023”.

Det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards ska hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design. Priset delas ut i åtta olika kategorier och vinnarna har utsetts av en namnkunnig jury från arkitektur- och designbranscherna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Två varianter av “Soft Serve Lamp”.

Vinnaren i kategorin “Årets inredningsdetalj 2023” är alltså 3D-printade “Soft Serve Lamp”. Bakom lampan står Stockholmsduon Jacqueline Kessidis och Lucas Lind som började printa hemma i lägenheten i liten skala. De glassliknande lamporna är tillverkade med ett filament av rPLA från nederländska Reflow, en biologiskt framställd plast som består av majsstärkelse och återvunna livsmedelsförpackningar.

Juryns motivering lyder så här: “Design och glass, gott med gott. Vad skulle kunna gå fel? Inget, visade det sig när 3D-printade bordslampan Soft Serve ger ljus till vintermörkret. Med sin vackra, böljande form är lampan ett gott exempel på en klassiskt formgiven inredningsdetalj skapad med modern hållbar teknik.”

Här kan du läsa en intervju med Crème Atalier från sommaren 2022.

 

Om priset

Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair. Prisceremonin för Scandinavian Design Awards 2023 hölls i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm måndagen den 6 februari. Vinnarna visas också i en kurerad utställning på Stockholm Furniture Fair 7-11 februari.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.