Miljonregn stärker forskning inom AM

Primus etablerades 2018 för att stärka industrin i det stora teknikskifte som pågår. Foto: Pressbild/Kent Eng

Forskningsmiljön Primus vid Högskolan Väst får 36 miljoner kronor i anslag från KK-stiftelsen. Pengarna ska användas till att bygga ny kunskap och kompetens som ska stärka svensk industri, inte minst med additiv tillverkning.

Primus etablerades 2018 med syftet att göra svensk industri mer konkurrenskraftig med hjälp av vassare kunskaper och verktyg. Näringslivet och Högskolan Väst utvecklar tillsammans ny forskning och kompetens inom teknik och lärande för att uppnå detta, bland annat inom pulverbaserad och svetsbaserad additiv tillverkning.

– Primus har på relativt kort tid byggt upp en stark position inom området additiv tillverkning och satsningen på forskningsuppbyggnad inom området industriellt arbetsintegrerat lärande konkretiseras genom både forskningsprojekt och nya kurser på avancerad nivå. Primus erbjuder ett växande utbud av kurser och program som svarar mot näringslivets aktuella kompetensbehov, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin i ett pressmeddelande.

Utbildning utifrån industrins behov

Med nya anslag kan Högskolan Väst bland annat utveckla fler kurser och utbildningar på avancerad nivå som är anpassade till industrins behov, för såväl industrianställda som studenter. Fler experter ska också rekryteras.

– KK-stiftelsens medel på drygt 36 miljoner kronor är en viktig del i vår strategiska utveckling av forsknings- och utbildningsmiljön Primus. Industrins omställning till en mer hållbar produktion kräver nya tekniklösningar, nya material och nya arbetssätt. Genom att kombinera teknik och lärande och samverka med industrin, kan vi bidra med ny kunskap och innovationer som underlättar i den stora teknikomställningen, säger Primus programchef Lennart Malmsköld.

Läs mer om forskningsmiljön Primus här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.