Resin för flerfärgade tandproteser

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 13 februari 2023
Hela protesen printas i en körning, med såväl tandkött som tänder. Foto: Pressbild

Stratasys har utvecklat ett resin för flerfärgade 3D-printade tandproteslösningar. Det är avsett för J5 DentaJet och ska hjälpa dentallabben att kunna göra naturtrogna och patientanpassade proteser i en enda körning.

Med resinet TrueDent ska det vara möjligt att 3D-printa permanenta, estetiskt tilltalande tandproteser i fullfärg. Proteserna omfattar såväl tandkött som tandrad och kan anpassas för att passa användarens munhåla.

Stratasys skriver i ett pressmeddelande att denna nya uppfinning ska bidra till att labben kan skala upp sin tillverkning genom att förenkla arbetsflödena och reducera tiden för själva printprocessen. Man lovar att patienten ska behöva sitta mindre tid i tandläkarstolen för att mäta och passa in protesen.

– Denna nya lösning kommer att vara transformerande för dentalindustrin, och vi tror att den kommer att hjälpa våra kunder att avsevärt minska tiden och kostnaderna för att producera proteser och provisorier, säger Ronen Lebi, Vice President för affärsområdet Dental på Stratasys.

TrueDent-resinet genomgår just nu en patentprocess i USA. Materialet kommer att visas på LMT Lab Day Chicago, den 23-25 februari 2023.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1