Detaljer i volfram testas inom fusionsforskning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 februari 2023
Freemelts nya patenterade metod förhindrar ansamling av elektrisk laddning i metallpulvret. Foto: Pressbild

Svenska Freemelt har fått en order på att utveckla nya metoder för tillverkning av 3D-printade detaljer i volfram till fusionskraftverk. Bolaget har även fått patent för en metod som ska neutralisera elektrisk laddning vid AM med elektronstråle. 

Materialutvecklingsprojektet inom fusionskraft är på uppdrag av United Kingdom Atomic Energy Authority, UKAEA, och överstiger 1 miljon kronor i ordervärde. I ett fusionskraftverk skapas energi på samma sätt som i solen genom att väteatomer slås samman och bildar helium vid temperaturer på runt hundra miljoner grader. En process som kräver extremt värmetåliga metaller i kammarväggarna för att klara strålningsvärmen.

Daniel Gidlund, vd Freemelt. Foto: Pressbild

Det är där volfram kommer in i bilden. En metall med hög mekanisk hållfasthet, korrosionsbeständighet och en smältpunkt på 3 400 grader Celsius. Volfram är ett av de strategiska material som Freemelt satsar mycket på.

– Vi utvecklar materialprocesser för volfram till eMELT, vår kommande industriella 3D-skrivare. Volfram är svårt att tillverka med traditionella metoder och är därför dyrt att producera. Med hjälp av vår elektronstråleteknik och vår programvara, Pixelmelt, utvecklar vi metoder för att möjliggöra storskalig produktion, säger Freemelts vd Daniel Gidlund i ett pressmeddelande.

Fusionsenergi kan komma att spela en viktig roll i framtidens energiförsörjning, med säker, koldioxidfri och hållbar drift. UKAEA är världsledande inom forskning och utveckling inom fusionsenergi.

Stabilare utskrifter med ultraviolett ljus

Freemelt meddelar även att bolaget fått patent i USA för en innovativ metod för att neutralisera elektrisk laddning i metallpulvret under additiv tillverkning med elektronstråle, något som tidigare hämmat användningen av mycket fint pulver i kombination med hög stråleffekt. Den patenterade metoden använder ultraviolett ljus för att förbättra såväl upplösning som stabilitet i utskriftsprocessen.

– Innovationen öppnar för 3D-printing i nya applikationsområden och ger större valfrihet vad gäller pulvermaterial. Genom att möjliggöra finare pulver blir det lättare att skriva ut metalldelar med hög upplösning och slät ytfinish, utan att äventyra stabiliteten i processen. Vi förväntar oss att kunna 3D-printa nya produkter i metallpulver som tidigare varit svåra att hantera, säger Ulric Ljungblad, uppfinnare och Chief Innovation Officer på Freemelt.

Patentet i USA sträcker sig till juni 2039. Ett europeiskt patent är under behandling.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Varnar för farliga ångor och nanopartiklar från 3D-skrivare

Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren. 
Genre FDM Prusa

Hon får årets GKN-stipendium

Doktoranden Yongcui Mi tilldelas årets GKN-stipendium. Hon får det för arbetet med en banbrytande teknologi som använder högeffektlaser för svetsning och additiv tillverkning av metaller.
Henrik och Yongcui 2024

SKF utvecklar cirkulära lager med AM

SKF lanserar en ny serie lager designade för cirkulär användning, tillverkade med LMD-teknologi (Laser Metal Deposition). Det ska innebära bättre prestanda och hållbarhet jämfört med standardlager. 
SKF lager 1

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left