Detaljer i volfram testas inom fusionsforskning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 februari 2023
Freemelts nya patenterade metod förhindrar ansamling av elektrisk laddning i metallpulvret. Foto: Pressbild

Svenska Freemelt har fått en order på att utveckla nya metoder för tillverkning av 3D-printade detaljer i volfram till fusionskraftverk. Bolaget har även fått patent för en metod som ska neutralisera elektrisk laddning vid AM med elektronstråle. 

Materialutvecklingsprojektet inom fusionskraft är på uppdrag av United Kingdom Atomic Energy Authority, UKAEA, och överstiger 1 miljon kronor i ordervärde. I ett fusionskraftverk skapas energi på samma sätt som i solen genom att väteatomer slås samman och bildar helium vid temperaturer på runt hundra miljoner grader. En process som kräver extremt värmetåliga metaller i kammarväggarna för att klara strålningsvärmen.

Daniel Gidlund, vd Freemelt. Foto: Pressbild

Det är där volfram kommer in i bilden. En metall med hög mekanisk hållfasthet, korrosionsbeständighet och en smältpunkt på 3 400 grader Celsius. Volfram är ett av de strategiska material som Freemelt satsar mycket på.

– Vi utvecklar materialprocesser för volfram till eMELT, vår kommande industriella 3D-skrivare. Volfram är svårt att tillverka med traditionella metoder och är därför dyrt att producera. Med hjälp av vår elektronstråleteknik och vår programvara, Pixelmelt, utvecklar vi metoder för att möjliggöra storskalig produktion, säger Freemelts vd Daniel Gidlund i ett pressmeddelande.

Fusionsenergi kan komma att spela en viktig roll i framtidens energiförsörjning, med säker, koldioxidfri och hållbar drift. UKAEA är världsledande inom forskning och utveckling inom fusionsenergi.

Stabilare utskrifter med ultraviolett ljus

Freemelt meddelar även att bolaget fått patent i USA för en innovativ metod för att neutralisera elektrisk laddning i metallpulvret under additiv tillverkning med elektronstråle, något som tidigare hämmat användningen av mycket fint pulver i kombination med hög stråleffekt. Den patenterade metoden använder ultraviolett ljus för att förbättra såväl upplösning som stabilitet i utskriftsprocessen.

– Innovationen öppnar för 3D-printing i nya applikationsområden och ger större valfrihet vad gäller pulvermaterial. Genom att möjliggöra finare pulver blir det lättare att skriva ut metalldelar med hög upplösning och slät ytfinish, utan att äventyra stabiliteten i processen. Vi förväntar oss att kunna 3D-printa nya produkter i metallpulver som tidigare varit svåra att hantera, säger Ulric Ljungblad, uppfinnare och Chief Innovation Officer på Freemelt.

Patentet i USA sträcker sig till juni 2039. Ett europeiskt patent är under behandling.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design