Detaljer i volfram testas inom fusionsforskning

Freemelts nya patenterade metod förhindrar ansamling av elektrisk laddning i metallpulvret. Foto: Pressbild

Svenska Freemelt har fått en order på att utveckla nya metoder för tillverkning av 3D-printade detaljer i volfram till fusionskraftverk. Bolaget har även fått patent för en metod som ska neutralisera elektrisk laddning vid AM med elektronstråle. 

Materialutvecklingsprojektet inom fusionskraft är på uppdrag av United Kingdom Atomic Energy Authority, UKAEA, och överstiger 1 miljon kronor i ordervärde. I ett fusionskraftverk skapas energi på samma sätt som i solen genom att väteatomer slås samman och bildar helium vid temperaturer på runt hundra miljoner grader. En process som kräver extremt värmetåliga metaller i kammarväggarna för att klara strålningsvärmen.

Daniel Gidlund, vd Freemelt. Foto: Pressbild

Det är där volfram kommer in i bilden. En metall med hög mekanisk hållfasthet, korrosionsbeständighet och en smältpunkt på 3 400 grader Celsius. Volfram är ett av de strategiska material som Freemelt satsar mycket på.

– Vi utvecklar materialprocesser för volfram till eMELT, vår kommande industriella 3D-skrivare. Volfram är svårt att tillverka med traditionella metoder och är därför dyrt att producera. Med hjälp av vår elektronstråleteknik och vår programvara, Pixelmelt, utvecklar vi metoder för att möjliggöra storskalig produktion, säger Freemelts vd Daniel Gidlund i ett pressmeddelande.

Fusionsenergi kan komma att spela en viktig roll i framtidens energiförsörjning, med säker, koldioxidfri och hållbar drift. UKAEA är världsledande inom forskning och utveckling inom fusionsenergi.

Stabilare utskrifter med ultraviolett ljus

Freemelt meddelar även att bolaget fått patent i USA för en innovativ metod för att neutralisera elektrisk laddning i metallpulvret under additiv tillverkning med elektronstråle, något som tidigare hämmat användningen av mycket fint pulver i kombination med hög stråleffekt. Den patenterade metoden använder ultraviolett ljus för att förbättra såväl upplösning som stabilitet i utskriftsprocessen.

– Innovationen öppnar för 3D-printing i nya applikationsområden och ger större valfrihet vad gäller pulvermaterial. Genom att möjliggöra finare pulver blir det lättare att skriva ut metalldelar med hög upplösning och slät ytfinish, utan att äventyra stabiliteten i processen. Vi förväntar oss att kunna 3D-printa nya produkter i metallpulver som tidigare varit svåra att hantera, säger Ulric Ljungblad, uppfinnare och Chief Innovation Officer på Freemelt.

Patentet i USA sträcker sig till juni 2039. Ett europeiskt patent är under behandling.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.