Ford öppnar 3D-printingcenter i Tyskland

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 februari 2023
Ford har öppnat ett center för 3D-printing på fabriken i Köln. Foto: Pressbild

I slutet av året rullar den första helelektriska modellen av Ford, som är tillverkad i Europa, av det löpande bandet. Additiv tillverkning spelar en viktig roll i detta och nu öppnar Ford ett helt nytt center för 3D-printing på fabriken i Köln.

Ford i Köln var tidigt ute med att använda AM-tekniken, redan på 1990-talet användes 3D-printade komponenter för testbilar och prototyper. På Fords fabrik i spanska Valencia har man tagit fram en katalog med mer än 5 000 delar som kan tillverkas med 3D-printing. Under 2021 3D-printades hela 20 000 delar.

Det nya centret i Köln ska utrustas med tolv högteknologiska 3D-skrivare som ska användas för att tillverka plast- och metallkomponenter i varierande storlekar. Den största skrivaren kan producera delar som väger 15 kilo och är 2,4 meter långa, 1,2 meter breda och 1 meter höga. Det framgår av ett pressmeddelande från Ford.

– Vi tillverkar i första hand verktyg och andra hjälpmedel för vår egen produktion här. Varje enskild del kan vara helt unik, men med samma kvalitet, säger Fords 3D-printingingenjör, Nurah Al-Haj-Mustafa.

Större flexibilitet

Det kan handla om mätverktyg för att kontrollera dimensioner eller för att fästa Ford-logotypen, men i framtiden tillverkning av karosserier med robotar. Komponenter för piloter och småseriebilar kan också tillverkas i det nya 3D-printcentret.

Användningen av AM kan också spara såväl tid som pengar vid tillverkning av komponenter i små volymer, upp till 80 procent jämfört med dagens konventionella gjutprocess. Det finns även besparingar att göra på materialsidan. Fords forsknings- och innovationscenter i Aachen i Tyskland driver just nu en pilotprojekt för att kunna återanvända granulat från 3D-printing.

Nurah Al-Haj-Mustafa, 3D-printingingenjör på Ford, och Rene Wolf, Managing Director för tillverkning på Ford-Werke, inspekterar den största 3D-skrivaren vid Fords nya 3D-printingcenter i Köln. Foto: Pressbild
Korta kontaktvägar

Alla Ford-anställda kan enkelt komma i kontakt med det nya centret via en app.

– Vi vill ha ett ”start-up”-sätt med korta avstånd och lite byråkrati. De delar som medarbetarna vill ha kan snabbt designas och produceras av vårt 3D-printteam, säger Oliver Färber, chef för motorfabriken och ansvarig för 3D-printcentret.

3D-printcentret har redan tagit fram ett dörrkantskydd som nu testas i slutmontering och kan användas på andra arbetsstationer i framtiden. Ett ergonomiskt förbättrat hjälpmedel för montering av krockkuddar testas också.

”Framtidens fabrik”

Man har även 3D-printat flera delar för den framtida produktionen av den helelektriska bilmodellen som som ska tillverkas i Köln. Bland annat 1 800 skyddsdelar som ska säkerställa att dörrarna inte skadas under transporten till produktionslinjen.

– Jag är glad att vi kan öppna vårt nya 3D-printcenter innan vi lanserar vår nya elbilsmodell. Detta gör det möjligt för oss att skaffa oss värdefull erfarenhet, säger Rene Wolf, Managing director, Manufacturing, Ford-Werke.

Han avslutar:

– 3D-printcentret är ett bra exempel på vår vision för produktion vid Kölns elektrifieringscenter. Det här kommer att bli framtidens fabrik.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage