Tjeckiskt företag gör skräddarsydda cykelsadlar

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 februari 2023
”Joyseat” utformas utifrån cyklistens preferenser och fysiska förutsättningar. Foto: Pressbild/Lukas Wisla

Om cykelturen ska vara behaglig underlättar det om det inte skaver någonstans. Två passionerade tjeckiska cyklister tröttnade på de obekväma sadlarna som fanns på marknaden och vände sig till 3D-printing.

Resultatet blev ”Joyseat” som lanserades under förra året och nu har sålts till hundratals cyklister över hela världen. Bakom den 3D-printade och skräddarsydda sadeln står företaget Posedla som har attraherat investerare så som 3D-printinggurun Josef Prusa.

Posedla har under två års tid arbetat med att utveckla en algoritm som transformerar data till individanpassade sadlar i en industriell 3D-skrivare, som skriver ut med Multi Jet Fusion-tekniken (MJF). De kan anpassas när det gäller styvheten i materialet för att passa cyklisten och är tillverkade av kolfiber och ett flexibelt TPU-material. Produkten riktar sig både till professionella och motionärer.

– Vi lyckades bryta löpande bandstillverkningen av sadlar genom att dra nytta av industriell 3D-printing med Multi Jet Fusion-tekniken. Vi drivs av positiv feedback från våra kunder som uppskattar bekvämlighet och välkomnar möjligheten att äntligen kunna få en helt skräddarsydd sadel, säger Martin Ripa som tillsammans med kollegan Jiri Duzar grundade Posedla. Företaget gör nu en satsning för att ta fler marknadsandelar globalt och öka tillväxten.

Joyseat tillverkas med MJF-teknik. Foto: Pressbild/Lukas Neasi
Mäter med rumpavtryck

För att beställa sin egen sadel behöver man ange ett antal parametrar: typ av cykel, uppskattad årlig körsträcka, kroppslutning när man cyklar, vikt, längd, kön, ålder och hur länge man vanligtvis cyklar.

Beställaren får ett ”Smiling Butt Kit” som tar ett avtryck av ens baksida för att mäta exakt hur stora sittbenen och skinkorna är. Allt för en så bekväm cykeltur som möjligt. Leveranstiden när alla mätningar är avklarade är cirka åtta veckor och den färdiga sadeln kostar 490 euro.

Ett patent för Joyseat är nu under behandling.

Sadlarna är tillverkade av kolfiber och TPU. Foto: Pressbild/Lukas Neasi

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1