Tjeckiskt företag gör skräddarsydda cykelsadlar

“Joyseat” utformas utifrån cyklistens preferenser och fysiska förutsättningar. Foto: Pressbild/Lukas Wisla

Om cykelturen ska vara behaglig underlättar det om det inte skaver någonstans. Två passionerade tjeckiska cyklister tröttnade på de obekväma sadlarna som fanns på marknaden och vände sig till 3D-printing.

Resultatet blev “Joyseat” som lanserades under förra året och nu har sålts till hundratals cyklister över hela världen. Bakom den 3D-printade och skräddarsydda sadeln står företaget Posedla som har attraherat investerare så som 3D-printinggurun Josef Prusa.

Posedla har under två års tid arbetat med att utveckla en algoritm som transformerar data till individanpassade sadlar i en industriell 3D-skrivare, som skriver ut med Multi Jet Fusion-tekniken (MJF). De kan anpassas när det gäller styvheten i materialet för att passa cyklisten och är tillverkade av kolfiber och ett flexibelt TPU-material. Produkten riktar sig både till professionella och motionärer.

– Vi lyckades bryta löpande bandstillverkningen av sadlar genom att dra nytta av industriell 3D-printing med Multi Jet Fusion-tekniken. Vi drivs av positiv feedback från våra kunder som uppskattar bekvämlighet och välkomnar möjligheten att äntligen kunna få en helt skräddarsydd sadel, säger Martin Ripa som tillsammans med kollegan Jiri Duzar grundade Posedla. Företaget gör nu en satsning för att ta fler marknadsandelar globalt och öka tillväxten.

Joyseat tillverkas med MJF-teknik. Foto: Pressbild/Lukas Neasi

Mäter med rumpavtryck

För att beställa sin egen sadel behöver man ange ett antal parametrar: typ av cykel, uppskattad årlig körsträcka, kroppslutning när man cyklar, vikt, längd, kön, ålder och hur länge man vanligtvis cyklar.

Beställaren får ett “Smiling Butt Kit” som tar ett avtryck av ens baksida för att mäta exakt hur stora sittbenen och skinkorna är. Allt för en så bekväm cykeltur som möjligt. Leveranstiden när alla mätningar är avklarade är cirka åtta veckor och den färdiga sadeln kostar 490 euro.

Ett patent för Joyseat är nu under behandling.

Sadlarna är tillverkade av kolfiber och TPU. Foto: Pressbild/Lukas Neasi

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.