fredag 24 mars – vecka 12
“Joyseat” utformas utifrån cyklistens preferenser och fysiska förutsättningar. Foto: Pressbild/Lukas Wisla
Om cykelturen ska vara behaglig underlättar det om det inte skaver någonstans. Två passionerade tjeckiska cyklister tröttnade på de obekväma sadlarna som fanns på marknaden och vände sig till 3D-printing.
Resultatet blev “Joyseat” som lanserades under förra året och nu har sålts till hundratals cyklister över hela världen. Bakom den 3D-printade och skräddarsydda sadeln står företaget Posedla som har attraherat investerare så som 3D-printinggurun Josef Prusa.
Posedla har under två års tid arbetat med att utveckla en algoritm som transformerar data till individanpassade sadlar i en industriell 3D-skrivare, som skriver ut med Multi Jet Fusion-tekniken (MJF). De kan anpassas när det gäller styvheten i materialet för att passa cyklisten och är tillverkade av kolfiber och ett flexibelt TPU-material. Produkten riktar sig både till professionella och motionärer.
– Vi lyckades bryta löpande bandstillverkningen av sadlar genom att dra nytta av industriell 3D-printing med Multi Jet Fusion-tekniken. Vi drivs av positiv feedback från våra kunder som uppskattar bekvämlighet och välkomnar möjligheten att äntligen kunna få en helt skräddarsydd sadel, säger Martin Ripa som tillsammans med kollegan Jiri Duzar grundade Posedla. Företaget gör nu en satsning för att ta fler marknadsandelar globalt och öka tillväxten.
För att beställa sin egen sadel behöver man ange ett antal parametrar: typ av cykel, uppskattad årlig körsträcka, kroppslutning när man cyklar, vikt, längd, kön, ålder och hur länge man vanligtvis cyklar.
Beställaren får ett “Smiling Butt Kit” som tar ett avtryck av ens baksida för att mäta exakt hur stora sittbenen och skinkorna är. Allt för en så bekväm cykeltur som möjligt. Leveranstiden när alla mätningar är avklarade är cirka åtta veckor och den färdiga sadeln kostar 490 euro.
Ett patent för Joyseat är nu under behandling.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige