30-årsjubileum och rekordsiffror för Protech

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 februari 2023
Anders Brask, vd för Protech Nordic, i det nya kundcentret i Järfälla i norra Stockholm. Foto: Anja Degerholm

För snart 30 år sedan sålde Protech Nordic sin första 3D-skrivare, som också var den första i Norden. Tre decennier senare spräcker företaget 100 miljonersvallen i omsättning och passar även på att inviga ett nytt kundcenter.

Den första Stratasys-skrivare som Protech sålde 1994.

Bokslutet för 2022 visar att den totala omsättningen ökade med 26 procent och numera ligger över 100 miljoner kronor. Resultatet av att företaget bland annat sålt 68 procent fler 3D-skrivare under förra året. 3dp.se träffar vd:n Anders Brask i det nya kundcentret i Järfälla och han är stolt över den tillväxtresa som Protech gjort.

– Vi var på väg mot 100 miljoner 2018, så vi har varit där och nosat. Sedan kom pandemin och allt gick nedåt, men efter det har det varit ett uppdämt behov och det märkte vi under förra året, säger Anders Brask.

Han nämner även fler tänkbara förklaringar till framgången, så som Protechs utbyggda serviceorganisation i Norden, dagliga materialleveranser från centrallagret i Järfälla och korta ledtider även på leverans av 3D-skrivare. Nya mer driftsäkra maskiner är också en anledning till att fler företag sett sig om för att uppgradera sin utrustning. Faktorer som tillsammans bär frukt för Protech.

Protech Nordic fick en Stratasys H350, nummer 357, till Järfälla i höstas. Anders Brask lyfter fram det öppna materialsystemet som en stor fördel med SAF jämfört med konkurrerande alternativ.
Brett utbud av maskiner

Det nya kundcentret är resultatet av ökat hemmajobb efter pandemin som frigjort yta i lokalerna som Protech haft sedan 2002. Det färdigställdes under hösten och är nu fullspäckat med 3D-skrivare, framför allt från Stratasys som företaget varit återförsäljare för sedan starten 1993. Här kan man se maskiner med alla Stratasys tekniker för polymera material: FDM, PolyJet, SAF, SL och DLP.

I utställningen kan besökarna bland annat beskåda gigantiska Stratasys F770 som släpptes för snart två år sedan, och som har en utskriftsvolym på 1000 x 610 x 610 millimeter och en unik teknik för lösbart supportmaterial. Bland de mindre maskinerna finns storsäljarna PolyJet-skrivaren J55 med roterande byggplatta och FDM-skrivaren F370, som även finns i en kompositfärdig modell kallad F370CR.

Detaljer som printats i H350.
Realistisk bild av industriell AM

I ett intilliggande rum visas efterbearbetning för FDM-detaljer, för det krävs ju viss handpåläggning även med denna teknik även om den inte är lika omfattande som för till exempel pulverbädd.

– Vi vill visa en realistisk bild av processen med industriell additiv tillverkning, till exempel hur man tvättar delarna på ett säkert sätt och hur man tar tillvara på tvättvattnet.

Apropå pulverbädd fick Protech under hösten ett demoexemplar av Stratasys H350 som skriver ut med den så kallade SAF-tekniken (Selective Absorption Fusion). Den står i ett eget utrymme på grund av pulverhanteringen, en komplett produktionsanläggning med efterbehandlingslösningen CCP2 från AM Efficiency.

– Det är Stratasys motsvarighet till HP:s Multi Jet Fusion, som bygger på ett patent av Neil Hopkinson som numera jobbar på Stratasys. En 3D-skrivare för höga volymer av detaljer, berättar Anders Brask.

Utskrifter med pulverbädd kräver efterbehandling, här en lösning från svenska AM Efficiency.
Prototyper i metall

Dessutom kan man se Stratasys arbetshäst Fortus 450mc som precis som de andra FDM-skrivarna från Stratasys har ett anpassat supportmaterial för att inte begränsa konstruktionen. Vidare demonstreras kostnadseffektiva och flexibla lösningar för tillverkning av prototyper i metall med XM200C eller XM200G från Xact Metal.

Kundcentret i Järfälla är öppet för bokningar alla vardagar. Dessutom finns kontor och kundcenter hos Protech i Borås, danska Kolding, norska Moss och finska Lahti. Totalt har företaget 30 anställda, varav 14 jobbar i Järfälla.

Under våren är det 30 år sedan Protech startades och det ska firas.

– Jag har ställt frågan till personalen vad de vill göra, vi får se vad det blir. Men det är klart att vi ska fira på något sätt. Vi hade ett rejält firande när vi fyllde 25 år, så vi kan ju inte vara sämre nu.

Gigantiska Stratasys F770 släpptes i april 2021 och visas på kundcentret i Järfälla.
Fortsätter att missionera

Framtiden då, hur ser den ut? Anders Brask tror på ett skifte:

– Det finns så ofantligt många företag som skulle kunna ha nytta av additiv tillverkning. Vi missionerar om det och det är inte så lätt att få företagen att ändra tankesätt, men vi fortsätter att upprepa det budskapet. Jag tror starkt på SAF och att företagen gradvis kommer att gå över till industriell produktion, kanske under de kommande tre–fem åren.

I början av 2022 gjorde 3dp.se en intervju med Evald Ottosson som startade Protech tillsammans med Anders Brask. Du kan läsa artikeln här: En pionjär tackar för sig.

Det första avtalet mellan Protech och Stratasys sitter inramat i kundcentret.
En XM200C från Xact Metal som Protech sålt ett par exemplar av bara den senaste månaden.
Delar som printats i en XM200C, före och efter borttagning av stödstrukturer.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design