fredag 24 mars – vecka 12
Anders Brask, vd för Protech Nordic, i det nya kundcentret i Järfälla i norra Stockholm. Foto: Anja Degerholm
För snart 30 år sedan sålde Protech Nordic sin första 3D-skrivare, som också var den första i Norden. Tre decennier senare spräcker företaget 100 miljonersvallen i omsättning och passar även på att inviga ett nytt kundcenter.
Bokslutet för 2022 visar att den totala omsättningen ökade med 26 procent och numera ligger över 100 miljoner kronor. Resultatet av att företaget bland annat sålt 68 procent fler 3D-skrivare under förra året. 3dp.se träffar vd:n Anders Brask i det nya kundcentret i Järfälla och han är stolt över den tillväxtresa som Protech gjort.
– Vi var på väg mot 100 miljoner 2018, så vi har varit där och nosat. Sedan kom pandemin och allt gick nedåt, men efter det har det varit ett uppdämt behov och det märkte vi under förra året, säger Anders Brask.
Han nämner även fler tänkbara förklaringar till framgången, så som Protechs utbyggda serviceorganisation i Norden, dagliga materialleveranser från centrallagret i Järfälla och korta ledtider även på leverans av 3D-skrivare. Nya mer driftsäkra maskiner är också en anledning till att fler företag sett sig om för att uppgradera sin utrustning. Faktorer som tillsammans bär frukt för Protech.
Protech Nordic fick en Stratasys H350, nummer 357, till Järfälla i höstas. Anders Brask lyfter fram det öppna materialsystemet som en stor fördel med SAF jämfört med konkurrerande alternativ.
Det nya kundcentret är resultatet av ökat hemmajobb efter pandemin som frigjort yta i lokalerna som Protech haft sedan 2002. Det färdigställdes under hösten och är nu fullspäckat med 3D-skrivare, framför allt från Stratasys som företaget varit återförsäljare för sedan starten 1993. Här kan man se maskiner med alla Stratasys tekniker för polymera material: FDM, PolyJet, SAF, SL och DLP.
I utställningen kan besökarna bland annat beskåda gigantiska Stratasys F770 som släpptes för snart två år sedan, och som har en utskriftsvolym på 1000 x 610 x 610 millimeter och en unik teknik för lösbart supportmaterial. Bland de mindre maskinerna finns storsäljarna PolyJet-skrivaren J55 med roterande byggplatta och FDM-skrivaren F370, som även finns i en kompositfärdig modell kallad F370CR.
I ett intilliggande rum visas efterbearbetning för FDM-detaljer, för det krävs ju viss handpåläggning även med denna teknik även om den inte är lika omfattande som för till exempel pulverbädd.
– Vi vill visa en realistisk bild av processen med industriell additiv tillverkning, till exempel hur man tvättar delarna på ett säkert sätt och hur man tar tillvara på tvättvattnet.
Apropå pulverbädd fick Protech under hösten ett demoexemplar av Stratasys H350 som skriver ut med den så kallade SAF-tekniken (Selective Absorption Fusion). Den står i ett eget utrymme på grund av pulverhanteringen, en komplett produktionsanläggning med efterbehandlingslösningen CCP2 från AM Efficiency.
– Det är Stratasys motsvarighet till HP:s Multi Jet Fusion, som bygger på ett patent av Neil Hopkinson som numera jobbar på Stratasys. En 3D-skrivare för höga volymer av detaljer, berättar Anders Brask.
Dessutom kan man se Stratasys arbetshäst Fortus 450mc som precis som de andra FDM-skrivarna från Stratasys har ett anpassat supportmaterial för att inte begränsa konstruktionen. Vidare demonstreras kostnadseffektiva och flexibla lösningar för tillverkning av prototyper i metall med XM200C eller XM200G från Xact Metal.
Kundcentret i Järfälla är öppet för bokningar alla vardagar. Dessutom finns kontor och kundcenter hos Protech i Borås, danska Kolding, norska Moss och finska Lahti. Totalt har företaget 30 anställda, varav 14 jobbar i Järfälla.
Under våren är det 30 år sedan Protech startades och det ska firas.
– Jag har ställt frågan till personalen vad de vill göra, vi får se vad det blir. Men det är klart att vi ska fira på något sätt. Vi hade ett rejält firande när vi fyllde 25 år, så vi kan ju inte vara sämre nu.
Framtiden då, hur ser den ut? Anders Brask tror på ett skifte:
– Det finns så ofantligt många företag som skulle kunna ha nytta av additiv tillverkning. Vi missionerar om det och det är inte så lätt att få företagen att ändra tankesätt, men vi fortsätter att upprepa det budskapet. Jag tror starkt på SAF och att företagen gradvis kommer att gå över till industriell produktion, kanske under de kommande tre–fem åren.
I början av 2022 gjorde 3dp.se en intervju med Evald Ottosson som startade Protech tillsammans med Anders Brask. Du kan läsa artikeln här: En pionjär tackar för sig.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige