Har printat tio hus på tio veckor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 februari 2023
Ambitionen är att printa totalt 52 hus i området Mvule Gardens. Foto: Pressbild

Företaget 14 Trees har 3D-printat tio hus på tio veckor i Kilifi i Kenya, genom att använda danska Cobods AM-teknik. Projektet lär vara det hittills största i sitt slag i världen.

Bygget i ”Mvule Gardens” har pågått under perioden oktober 2022 till januari 2023. Under den tiden har alltså byggts i snitt ett hus i veckan med hjälp av en BOD2-printer, enligt ett pressmeddelande från Cobod. Hittills har man printat sex stycken hus på 76 kvadratmeter med tre sovrum och fyra hus på 56 kvadratmeter med två sovrum. Det snabbaste huset printades på 18 timmar.

Cobods printer BOD2 har sålts i närmare 70 exemplar runtom i världen. Foto: Pressbild
Stort och snabbt

Enligt byggherren är detta det största bygget med additiv tillverkning som gjorts till dags dato och inget annat projekt ska heller kunna matcha produktiviteten. Det gör metoden intressant för att snabbt kunna bygga bostäder till rimliga priser och vara ett relevant alternativ för att lösa bostadskrisen i världen.

– Med 3D-printing kan du lösa två problem samtidigt. Du kan bygga snabbare, som vi har visat här med våra tio hus på tio veckor. Samtidigt kan vi uppnå bättre kostnadseffektivitet, vilket bidrar till att göra prisvärda bostäder verklighet för majoriteten. Dessutom kan man bygga med mindre material, vilket sparar på planetens resurser för framtida generationer, säger Francois Perrot, Managing Director på 14Trees.

Grön certifiering

Nästa etapp i Mvule Gardens omfattar 10-15 hus till, där de boende själva ska kunna tycka till om designen. Målet är att bygga totalt 52 hus. Enligt beräkningar har kostnaderna för de tio hittills byggda husen varit 20 procent lägre jämfört med standardhus.

Projektet har certifierats med EDGE advanced sustainable design certification, som utfärdas av IFC, Världsbankens institution för utvecklingsfinansiering. Den ges till resurseffektiva byggnader med potential att vara koldioxidfria, och Mvule Gardens är det första 3D-printade husbygget som får denna certifiering.

14Trees är ett joint venture-företag mellan cement- och betongjätten Holcim och British International Investment som tillsammans jobbar för att ta fram bostäder till överkomliga priser i Afrika. De ligger bakom de första 3D-printade husen i Afrika och de första 3D-printade skolorna i världen.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3