fredag 24 mars – vecka 12
Företaget 14 Trees har 3D-printat tio hus på tio veckor i Kilifi i Kenya, genom att använda danska Cobods AM-teknik. Projektet lär vara det hittills största i sitt slag i världen.
Bygget i “Mvule Gardens” har pågått under perioden oktober 2022 till januari 2023. Under den tiden har alltså byggts i snitt ett hus i veckan med hjälp av en BOD2-printer, enligt ett pressmeddelande från Cobod. Hittills har man printat sex stycken hus på 76 kvadratmeter med tre sovrum och fyra hus på 56 kvadratmeter med två sovrum. Det snabbaste huset printades på 18 timmar.
Enligt byggherren är detta det största bygget med additiv tillverkning som gjorts till dags dato och inget annat projekt ska heller kunna matcha produktiviteten. Det gör metoden intressant för att snabbt kunna bygga bostäder till rimliga priser och vara ett relevant alternativ för att lösa bostadskrisen i världen.
– Med 3D-printing kan du lösa två problem samtidigt. Du kan bygga snabbare, som vi har visat här med våra tio hus på tio veckor. Samtidigt kan vi uppnå bättre kostnadseffektivitet, vilket bidrar till att göra prisvärda bostäder verklighet för majoriteten. Dessutom kan man bygga med mindre material, vilket sparar på planetens resurser för framtida generationer, säger Francois Perrot, Managing Director på 14Trees.
Nästa etapp i Mvule Gardens omfattar 10-15 hus till, där de boende själva ska kunna tycka till om designen. Målet är att bygga totalt 52 hus. Enligt beräkningar har kostnaderna för de tio hittills byggda husen varit 20 procent lägre jämfört med standardhus.
Projektet har certifierats med EDGE advanced sustainable design certification, som utfärdas av IFC, Världsbankens institution för utvecklingsfinansiering. Den ges till resurseffektiva byggnader med potential att vara koldioxidfria, och Mvule Gardens är det första 3D-printade husbygget som får denna certifiering.
14Trees är ett joint venture-företag mellan cement- och betongjätten Holcim och British International Investment som tillsammans jobbar för att ta fram bostäder till överkomliga priser i Afrika. De ligger bakom de första 3D-printade husen i Afrika och de första 3D-printade skolorna i världen.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige