Har printat tio hus på tio veckor

Ambitionen är att printa totalt 52 hus i området Mvule Gardens. Foto: Pressbild

Företaget 14 Trees har 3D-printat tio hus på tio veckor i Kilifi i Kenya, genom att använda danska Cobods AM-teknik. Projektet lär vara det hittills största i sitt slag i världen.

Bygget i “Mvule Gardens” har pågått under perioden oktober 2022 till januari 2023. Under den tiden har alltså byggts i snitt ett hus i veckan med hjälp av en BOD2-printer, enligt ett pressmeddelande från Cobod. Hittills har man printat sex stycken hus på 76 kvadratmeter med tre sovrum och fyra hus på 56 kvadratmeter med två sovrum. Det snabbaste huset printades på 18 timmar.

Cobods printer BOD2 har sålts i närmare 70 exemplar runtom i världen. Foto: Pressbild

Stort och snabbt

Enligt byggherren är detta det största bygget med additiv tillverkning som gjorts till dags dato och inget annat projekt ska heller kunna matcha produktiviteten. Det gör metoden intressant för att snabbt kunna bygga bostäder till rimliga priser och vara ett relevant alternativ för att lösa bostadskrisen i världen.

– Med 3D-printing kan du lösa två problem samtidigt. Du kan bygga snabbare, som vi har visat här med våra tio hus på tio veckor. Samtidigt kan vi uppnå bättre kostnadseffektivitet, vilket bidrar till att göra prisvärda bostäder verklighet för majoriteten. Dessutom kan man bygga med mindre material, vilket sparar på planetens resurser för framtida generationer, säger Francois Perrot, Managing Director på 14Trees.

Grön certifiering

Nästa etapp i Mvule Gardens omfattar 10-15 hus till, där de boende själva ska kunna tycka till om designen. Målet är att bygga totalt 52 hus. Enligt beräkningar har kostnaderna för de tio hittills byggda husen varit 20 procent lägre jämfört med standardhus.

Projektet har certifierats med EDGE advanced sustainable design certification, som utfärdas av IFC, Världsbankens institution för utvecklingsfinansiering. Den ges till resurseffektiva byggnader med potential att vara koldioxidfria, och Mvule Gardens är det första 3D-printade husbygget som får denna certifiering.

14Trees är ett joint venture-företag mellan cement- och betongjätten Holcim och British International Investment som tillsammans jobbar för att ta fram bostäder till överkomliga priser i Afrika. De ligger bakom de första 3D-printade husen i Afrika och de första 3D-printade skolorna i världen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.