Har printat tio hus på tio veckor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 februari 2023
Ambitionen är att printa totalt 52 hus i området Mvule Gardens. Foto: Pressbild

Företaget 14 Trees har 3D-printat tio hus på tio veckor i Kilifi i Kenya, genom att använda danska Cobods AM-teknik. Projektet lär vara det hittills största i sitt slag i världen.

Bygget i ”Mvule Gardens” har pågått under perioden oktober 2022 till januari 2023. Under den tiden har alltså byggts i snitt ett hus i veckan med hjälp av en BOD2-printer, enligt ett pressmeddelande från Cobod. Hittills har man printat sex stycken hus på 76 kvadratmeter med tre sovrum och fyra hus på 56 kvadratmeter med två sovrum. Det snabbaste huset printades på 18 timmar.

Cobods printer BOD2 har sålts i närmare 70 exemplar runtom i världen. Foto: Pressbild
Stort och snabbt

Enligt byggherren är detta det största bygget med additiv tillverkning som gjorts till dags dato och inget annat projekt ska heller kunna matcha produktiviteten. Det gör metoden intressant för att snabbt kunna bygga bostäder till rimliga priser och vara ett relevant alternativ för att lösa bostadskrisen i världen.

– Med 3D-printing kan du lösa två problem samtidigt. Du kan bygga snabbare, som vi har visat här med våra tio hus på tio veckor. Samtidigt kan vi uppnå bättre kostnadseffektivitet, vilket bidrar till att göra prisvärda bostäder verklighet för majoriteten. Dessutom kan man bygga med mindre material, vilket sparar på planetens resurser för framtida generationer, säger Francois Perrot, Managing Director på 14Trees.

Grön certifiering

Nästa etapp i Mvule Gardens omfattar 10-15 hus till, där de boende själva ska kunna tycka till om designen. Målet är att bygga totalt 52 hus. Enligt beräkningar har kostnaderna för de tio hittills byggda husen varit 20 procent lägre jämfört med standardhus.

Projektet har certifierats med EDGE advanced sustainable design certification, som utfärdas av IFC, Världsbankens institution för utvecklingsfinansiering. Den ges till resurseffektiva byggnader med potential att vara koldioxidfria, och Mvule Gardens är det första 3D-printade husbygget som får denna certifiering.

14Trees är ett joint venture-företag mellan cement- och betongjätten Holcim och British International Investment som tillsammans jobbar för att ta fram bostäder till överkomliga priser i Afrika. De ligger bakom de första 3D-printade husen i Afrika och de första 3D-printade skolorna i världen.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design