AM främjar lokal tillverkning av elmotorcykel

Jonas Nyvang, vd för Stilride, med företagets första elmotorcykelmodell SUS1. Foto: Pressbild/Samuel Waghorn

Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.

Adaxis mjukvara för robotstyrning ska vidareutveckla och finjustera den origami-liknande process som Stilride använder för att böja och vika stålplåt. Men roboten i kombination med mjukvaran kan också användas för additiv tillverkning och det passar som hand i handske för Stilride som har som mål att etablera lokala mikrofabriker.

AM gör det möjligt att producera delar som annars hade behövts tas in från en annan tillverkare, nu kan de tillverkas på plats. I ett första skede siktar företaget in sig på att tillverka kåpor, skärmar och ett antal fästen.

Mer intuitiv process

Företagets första elmotorcykel SUS1, Sport Utility Scooter One, ska inom kort börja serietillverkas och målet är att det ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt. Tillverkning on demand lokalt på den aktuella marknaden ska göra det enkelt att skala upp och ned produktionen utifrån efterfrågan.

– Med robotisering kan vi pressa gränserna för vad som kan tillverkas med hjälp av 3D-teknik, såväl vad gäller storlek som form. Utmaningen är att programmering av robotar för 3D ofta är avancerat och svårgreppbart. Vårt mål är att snabba upp processen och göra den mer intuitiv, även när det gäller riktigt komplexa projekt, för att alla ska kunna dra nytta av den här tekniken, säger Emil Johansson, medgrundare av Adaxis i ett pressuttalande.

– Adaxis har kunskaper och erfarenheter som kommer att förenkla och förbättra
processen ytterligare och samtidigt garantera att det blir samma slutresultat oavsett var i
världen slutproduktionen sker. Det här har potential att inte bara spara avsevärt på
miljöavtrycket, utan även att skapa en hel del arbetstillfällen lokalt, säger Jonas
Nyvang, Stilrides vd och medgrundare.

Teamet bakom Adaxis. Foto: Pressbild

Öppnar första mikrofabriken

Inom kort ska en första mikrofabrik öppna i Nacka strand, i anslutning till Stilrides huvudkontor. På sikt ska en mikrofabrik även öppnas i Frankrike.

3dp.se skrev i januari 2022 om Adaxis, du kan läsa artikeln här: Mjukvara ska förenkla robotanvändning

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.