AM främjar lokal tillverkning av elmotorcykel

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 februari 2023
Jonas Nyvang, vd för Stilride, med företagets första elmotorcykelmodell SUS1. Foto: Pressbild/Samuel Waghorn

Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.

Adaxis mjukvara för robotstyrning ska vidareutveckla och finjustera den origami-liknande process som Stilride använder för att böja och vika stålplåt. Men roboten i kombination med mjukvaran kan också användas för additiv tillverkning och det passar som hand i handske för Stilride som har som mål att etablera lokala mikrofabriker.

AM gör det möjligt att producera delar som annars hade behövts tas in från en annan tillverkare, nu kan de tillverkas på plats. I ett första skede siktar företaget in sig på att tillverka kåpor, skärmar och ett antal fästen.

Mer intuitiv process

Företagets första elmotorcykel SUS1, Sport Utility Scooter One, ska inom kort börja serietillverkas och målet är att det ska ske på ett så hållbart sätt som möjligt. Tillverkning on demand lokalt på den aktuella marknaden ska göra det enkelt att skala upp och ned produktionen utifrån efterfrågan.

– Med robotisering kan vi pressa gränserna för vad som kan tillverkas med hjälp av 3D-teknik, såväl vad gäller storlek som form. Utmaningen är att programmering av robotar för 3D ofta är avancerat och svårgreppbart. Vårt mål är att snabba upp processen och göra den mer intuitiv, även när det gäller riktigt komplexa projekt, för att alla ska kunna dra nytta av den här tekniken, säger Emil Johansson, medgrundare av Adaxis i ett pressuttalande.

– Adaxis har kunskaper och erfarenheter som kommer att förenkla och förbättra
processen ytterligare och samtidigt garantera att det blir samma slutresultat oavsett var i
världen slutproduktionen sker. Det här har potential att inte bara spara avsevärt på
miljöavtrycket, utan även att skapa en hel del arbetstillfällen lokalt, säger Jonas
Nyvang, Stilrides vd och medgrundare.

Teamet bakom Adaxis. Foto: Pressbild
Öppnar första mikrofabriken

Inom kort ska en första mikrofabrik öppna i Nacka strand, i anslutning till Stilrides huvudkontor. På sikt ska en mikrofabrik även öppnas i Frankrike.

3dp.se skrev i januari 2022 om Adaxis, du kan läsa artikeln här: Mjukvara ska förenkla robotanvändning

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC