Färre flaskhalsar med ny digital plattform

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 mars 2023
Den nya plattformen Nexus omfattar bland annat en lösning för Design for Additive Manufacturing (DfAM). Foto: Pressbild

Teknikkoncernen Hexagon lanserar den digitala plattformen Nexus som ska accelerera AM inom tillverkningsindustrin och förenkla användningen av nya material.

Nexus är en öppen molnbaserad plattform som grundar sig på Microsofts senaste molnteknologi. Det Hexagon lyfter fram som unikt med Nexus är att personer som jobbar inom olika discipliner på olika platser i världen kan ansluta, samarbeta och dela data i realtid. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Plattformen fungerar som en kontaktpunkt för innovation och ska förbättra arbetssättet genom att koppla samman såväl människor som maskiner och mjukvara, även från tredje part. Det ska leda till ökad produktivitet och en mer hållbar produktion, och framför allt lösa problem med flaskhalsar som hindrar innovation.

Paolo Guglielmini. Foto: Pressbild
Tar ett helhetsgrepp

Paolo Guglielmini, som sedan årsskiftet är ny vd och koncernchef för Hexagon, säger så här i en kommentar om varför industrin behöver en plattform som Nexus:

– Tillverkningsindustrin förändras snabbt och för att inte hamna på efterkälken behöver företagen nya processer som möjliggör nya insikter och effektivitetsförbättringar i sin strävan mot att utveckla och producera på ett mer hållbart sätt. För att möta sina hållbarhetsmål behöver bolagen hantera utmaningar inom design, materialanvändning, produktion och produktlivslängder mer integrerat. Dagens fragmenterade landskap med punktlösningar och tekniker gör det svårt att fullt ut realisera potentialen då ingen leverantör har alla lösningar till skalbar och hållbar tillverkning, säger han.

Fyra olika appar

Till att börja med omfattar Nexus fyra olika appar och lösningar: Metrology Reporting, Materials Connect, Materials Enrich och Design for Additive Manufacturing (DfAM). Till exempel kan DfAM-lösningen samla alla verktyg som krävs för att på ett optimalt sätt 3D-printa en detalj med laser powder bed fusion (L-PBF), från simulering och byggföreberedelser till slicing och materialdatahantering.

Ett annat exempel är ett molnbaserat bibliotek för materialmätning som inkluderar en AI-driven funktion som ska göra det möjligt för företagen att spara miljoner genom att förutsäga prestandan hos nya material innan de tillverkas.

Fler appar och lösningar kommer att släppas efterhand.

Senaste nytt

Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

Branschföreningen SVEAT delar varje år ut ett utbildningsstipendium. Två gymnasieskolor har fått dela på stipendiet för att köpa in 3D-skrivarutrustning till undervisningen. 
Vvik_www-1 ver 2
Stipendium stärker maskinparken på två gymnasieskolor

GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

GKN Aerospace i Trollhättan har integrerat svenska Interspectrals programvara AM Explorer i sitt arbetsflöde för additiv tillverkning. Det ska leda till förbättrad kvalitetskontroll och optimerad resursanvändning.
Interspectral 1
GKN Aerospace integrerar mjukvaran AM Explorer

3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Philip Kronholz Nilsson har jobbat som ortopedtekniker i 20 år. För ett par år sedan började han tillverka 3D-printade ortopediska skoinlägg, något som på kort tid har det blivit framgångsrikt.
Philip-1
3D-printade sulor en succé för ortopedteknikern

Företaget som 3D-printar i sten

Concr3de är ett nederländskt företag som specialiserat sig på binder jetting 3D-printing i sten och liknande material. De har funnits i ungefär fem år och erbjuder 3D-printingtjänster av sten till hela världen.
Print-Stone-AIDetail-e1747224075470 ver 2
Företaget som 3D-printar i sten

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1
AI med öppen källkod skapar CAD från text

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse
nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext
Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858
Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara