Färre flaskhalsar med ny digital plattform

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 mars 2023
Den nya plattformen Nexus omfattar bland annat en lösning för Design for Additive Manufacturing (DfAM). Foto: Pressbild

Teknikkoncernen Hexagon lanserar den digitala plattformen Nexus som ska accelerera AM inom tillverkningsindustrin och förenkla användningen av nya material.

Nexus är en öppen molnbaserad plattform som grundar sig på Microsofts senaste molnteknologi. Det Hexagon lyfter fram som unikt med Nexus är att personer som jobbar inom olika discipliner på olika platser i världen kan ansluta, samarbeta och dela data i realtid. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Plattformen fungerar som en kontaktpunkt för innovation och ska förbättra arbetssättet genom att koppla samman såväl människor som maskiner och mjukvara, även från tredje part. Det ska leda till ökad produktivitet och en mer hållbar produktion, och framför allt lösa problem med flaskhalsar som hindrar innovation.

Paolo Guglielmini. Foto: Pressbild
Tar ett helhetsgrepp

Paolo Guglielmini, som sedan årsskiftet är ny vd och koncernchef för Hexagon, säger så här i en kommentar om varför industrin behöver en plattform som Nexus:

– Tillverkningsindustrin förändras snabbt och för att inte hamna på efterkälken behöver företagen nya processer som möjliggör nya insikter och effektivitetsförbättringar i sin strävan mot att utveckla och producera på ett mer hållbart sätt. För att möta sina hållbarhetsmål behöver bolagen hantera utmaningar inom design, materialanvändning, produktion och produktlivslängder mer integrerat. Dagens fragmenterade landskap med punktlösningar och tekniker gör det svårt att fullt ut realisera potentialen då ingen leverantör har alla lösningar till skalbar och hållbar tillverkning, säger han.

Fyra olika appar

Till att börja med omfattar Nexus fyra olika appar och lösningar: Metrology Reporting, Materials Connect, Materials Enrich och Design for Additive Manufacturing (DfAM). Till exempel kan DfAM-lösningen samla alla verktyg som krävs för att på ett optimalt sätt 3D-printa en detalj med laser powder bed fusion (L-PBF), från simulering och byggföreberedelser till slicing och materialdatahantering.

Ett annat exempel är ett molnbaserat bibliotek för materialmätning som inkluderar en AI-driven funktion som ska göra det möjligt för företagen att spara miljoner genom att förutsäga prestandan hos nya material innan de tillverkas.

Fler appar och lösningar kommer att släppas efterhand.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design