Färre flaskhalsar med ny digital plattform

Den nya plattformen Nexus omfattar bland annat en lösning för Design for Additive Manufacturing (DfAM). Foto: Pressbild

Teknikkoncernen Hexagon lanserar den digitala plattformen Nexus som ska accelerera AM inom tillverkningsindustrin och förenkla användningen av nya material.

Nexus är en öppen molnbaserad plattform som grundar sig på Microsofts senaste molnteknologi. Det Hexagon lyfter fram som unikt med Nexus är att personer som jobbar inom olika discipliner på olika platser i världen kan ansluta, samarbeta och dela data i realtid. Detta enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Plattformen fungerar som en kontaktpunkt för innovation och ska förbättra arbetssättet genom att koppla samman såväl människor som maskiner och mjukvara, även från tredje part. Det ska leda till ökad produktivitet och en mer hållbar produktion, och framför allt lösa problem med flaskhalsar som hindrar innovation.

Paolo Guglielmini. Foto: Pressbild

Tar ett helhetsgrepp

Paolo Guglielmini, som sedan årsskiftet är ny vd och koncernchef för Hexagon, säger så här i en kommentar om varför industrin behöver en plattform som Nexus:

– Tillverkningsindustrin förändras snabbt och för att inte hamna på efterkälken behöver företagen nya processer som möjliggör nya insikter och effektivitetsförbättringar i sin strävan mot att utveckla och producera på ett mer hållbart sätt. För att möta sina hållbarhetsmål behöver bolagen hantera utmaningar inom design, materialanvändning, produktion och produktlivslängder mer integrerat. Dagens fragmenterade landskap med punktlösningar och tekniker gör det svårt att fullt ut realisera potentialen då ingen leverantör har alla lösningar till skalbar och hållbar tillverkning, säger han.

Fyra olika appar

Till att börja med omfattar Nexus fyra olika appar och lösningar: Metrology Reporting, Materials Connect, Materials Enrich och Design for Additive Manufacturing (DfAM). Till exempel kan DfAM-lösningen samla alla verktyg som krävs för att på ett optimalt sätt 3D-printa en detalj med laser powder bed fusion (L-PBF), från simulering och byggföreberedelser till slicing och materialdatahantering.

Ett annat exempel är ett molnbaserat bibliotek för materialmätning som inkluderar en AI-driven funktion som ska göra det möjligt för företagen att spara miljoner genom att förutsäga prestandan hos nya material innan de tillverkas.

Fler appar och lösningar kommer att släppas efterhand.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.