Nano Dimension lägger bud på Stratasys

Nano Dimensions bud är 1,1 miljard dollar. Stratasys har än så länge varken sagt bu eller bä om budet. Foto: Pressbild

Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.

Stratasys är en av de tunga spelarna i AM-branschen, inte minst inom marknadssegmentet som rör additiv tillverkning med polymerer som grundare av FDM-tekniken. Bolaget har tidigare gjort flera stora förvärv, till exempel av Makerbot, Origin och Xaar.

Nano Dimension är leverantör av så kallade AME, Additively Manufactured Electronics, samt 3D-skrivare för polymerer, metall och keramer. Företaget äger sedan juli förra året 14,5 procent av Stratasys och är därmed den största aktieägaren.

“Oöverträffad portfölj”

I ett pressmeddelande framgår det att Nano Dimension anser att ett förvärv skulle skapa ett marknadsledande bolag med en “oöverträffad portfölj av material, mjukvara och djupinlärning med en go-to-market-styrka i form av försäljningskanaler”. Ett samgående skulle även kunna accelerera forskning och utveckling samt generera synergier på flera plan.

Enligt Nano Dimension har det pågått informella diskussioner med Stratasys om erbjudandet. Stratasys däremot ställer sig avvaktande till budet och skriver i ett pressmeddelande att styrelsen noggrant kommer att granska och utvärdera budet, och utifrån det avgöra hur bolaget ska agera för att bäst tillgodose företagets och aktieägarnas intressen.

Expert sågar budet

Analytikerna Troy Jensen och Jacob Stephan på Lake Street Capitol Markets har i många år följt AM-marknadens utveckling. De skriver i en analys att de tror att Stratasys styrelse och aktieägare kommer att säga nej till Nano Dimensions bud. Enligt Jensen och Stephan har Nano Dimensions affär inom AM-området inte tagit fart och det saknas synergier med Stratasys fem nyckeltekniker. Dessutom är det begärda priset alldeles för lågt, det borde snarare ligga på 22 dollar per aktie.

Vidare skriver analytikerna att Stratasys visar goda resultat trots hård konkurrens och utökar ständigt sitt utbud av produkter. De förutspår att befintliga produkter såsom Origin och H350 kommer att accelerera tillväxten framåt.

Anders Brask, vd på Protech Nordic som är svensk återförsäljare för Stratasys, skriver i ett mejl till 3dp.se att han delar Troy Jensens bedömning om att budet inte kommer att accepteras av Stratasys styrelse.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.