Nano Dimension lägger bud på Stratasys

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 10 mars 2023
Nano Dimensions bud är 1,1 miljard dollar. Stratasys har än så länge varken sagt bu eller bä om budet. Foto: Pressbild

Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.

Stratasys är en av de tunga spelarna i AM-branschen, inte minst inom marknadssegmentet som rör additiv tillverkning med polymerer som grundare av FDM-tekniken. Bolaget har tidigare gjort flera stora förvärv, till exempel av Makerbot, Origin och Xaar.

Nano Dimension är leverantör av så kallade AME, Additively Manufactured Electronics, samt 3D-skrivare för polymerer, metall och keramer. Företaget äger sedan juli förra året 14,5 procent av Stratasys och är därmed den största aktieägaren.

”Oöverträffad portfölj”

I ett pressmeddelande framgår det att Nano Dimension anser att ett förvärv skulle skapa ett marknadsledande bolag med en ”oöverträffad portfölj av material, mjukvara och djupinlärning med en go-to-market-styrka i form av försäljningskanaler”. Ett samgående skulle även kunna accelerera forskning och utveckling samt generera synergier på flera plan.

Enligt Nano Dimension har det pågått informella diskussioner med Stratasys om erbjudandet. Stratasys däremot ställer sig avvaktande till budet och skriver i ett pressmeddelande att styrelsen noggrant kommer att granska och utvärdera budet, och utifrån det avgöra hur bolaget ska agera för att bäst tillgodose företagets och aktieägarnas intressen.

Expert sågar budet

Analytikerna Troy Jensen och Jacob Stephan på Lake Street Capitol Markets har i många år följt AM-marknadens utveckling. De skriver i en analys att de tror att Stratasys styrelse och aktieägare kommer att säga nej till Nano Dimensions bud. Enligt Jensen och Stephan har Nano Dimensions affär inom AM-området inte tagit fart och det saknas synergier med Stratasys fem nyckeltekniker. Dessutom är det begärda priset alldeles för lågt, det borde snarare ligga på 22 dollar per aktie.

Vidare skriver analytikerna att Stratasys visar goda resultat trots hård konkurrens och utökar ständigt sitt utbud av produkter. De förutspår att befintliga produkter såsom Origin och H350 kommer att accelerera tillväxten framåt.

Anders Brask, vd på Protech Nordic som är svensk återförsäljare för Stratasys, skriver i ett mejl till 3dp.se att han delar Troy Jensens bedömning om att budet inte kommer att accepteras av Stratasys styrelse.

Läs vidare

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.
Formlabs Unilever 1

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design