Hjälm anpassad efter spelarens huvud

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 mars 2023
Varför välja mellan small, medium eller large när det går att få en helt måttanpassad hjälm? Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.

Hjälmen visades i EOS monter under Formext i höstas och lanseras nu på marknaden som en del av premiumsortimentet MyBauer. Kanadensiska Bauer har tillverkat hockeyhjälmar i många år och vände sig till EOS för att utforska hur produkterna kunde kundanpassas med 3D-printing.

– Oavsett om det handlar om elitidrottare eller ”pond hockey”-spelare, inget huvud är det andra likt, säger Mathieu Dejardins, senior brand manager för skyddsutrustning på Bauer Hockey. Han fortsätter:

– Bauer har nu hoppat huvudstupa in i ”masspersonalisering”. Genom vårt arbete med EOS och andra partners utvecklar vi MyBauers skräddarsydda hockeyutrustningsprogram till att även omfatta hjälminlägg som är specifika för individen, men som kan produceras i stor skala.

Printas med SLS

Det gör företaget med den tredje generationen av hjälmen REAKT. Spelarens huvud 3D-skannas för att skapa en digital fil, sedan printas fodret i Digital Foam i en komplex nätstruktur med en SLS-3D-skrivare.

Resultatet blir, enligt tillverkaren, en bekvämare och lättare hjälm med förbättrad andningsförmåga. Hjälmarna tillverkas på Bauers anläggning i Quebec, Kanada.

– Vi är stolta över den roll Digital Foam har spelat i produktionen av Bauers nya premiumhjälm. Konventionell tillverkning kommer inte att ersättas av 3D-printing, utan snarare förstärkas av det och det här projektet är ett fantastiskt exempel på det, säger Jon Walker, Digital Foam-expert på EOS Nordamerika.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC