Hjälm anpassad efter spelarens huvud

Varför välja mellan small, medium eller large när det går att få en helt måttanpassad hjälm? Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.

Hjälmen visades i EOS monter under Formext i höstas och lanseras nu på marknaden som en del av premiumsortimentet MyBauer. Kanadensiska Bauer har tillverkat hockeyhjälmar i många år och vände sig till EOS för att utforska hur produkterna kunde kundanpassas med 3D-printing.

– Oavsett om det handlar om elitidrottare eller “pond hockey”-spelare, inget huvud är det andra likt, säger Mathieu Dejardins, senior brand manager för skyddsutrustning på Bauer Hockey. Han fortsätter:

– Bauer har nu hoppat huvudstupa in i “masspersonalisering”. Genom vårt arbete med EOS och andra partners utvecklar vi MyBauers skräddarsydda hockeyutrustningsprogram till att även omfatta hjälminlägg som är specifika för individen, men som kan produceras i stor skala.

Printas med SLS

Det gör företaget med den tredje generationen av hjälmen REAKT. Spelarens huvud 3D-skannas för att skapa en digital fil, sedan printas fodret i Digital Foam i en komplex nätstruktur med en SLS-3D-skrivare.

Resultatet blir, enligt tillverkaren, en bekvämare och lättare hjälm med förbättrad andningsförmåga. Hjälmarna tillverkas på Bauers anläggning i Quebec, Kanada.

– Vi är stolta över den roll Digital Foam har spelat i produktionen av Bauers nya premiumhjälm. Konventionell tillverkning kommer inte att ersättas av 3D-printing, utan snarare förstärkas av det och det här projektet är ett fantastiskt exempel på det, säger Jon Walker, Digital Foam-expert på EOS Nordamerika.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.