En helg med 3D-printing i kvadrat

Jonathan Lundström är en av fyra personer som ligger bakom 3D Meetup Sweden. Här från 2018 års upplaga av eventet. Foto: Arkiv/Hanna Jangenfeldt

Helgen den 25-26 mars anordnas 3D Meetup i Helsingborg för femte gången. Ett event för alla inbitna 3D-printingfantaster runtom i landet – eller de som bara är nyfikna på tekniken.

Tanken med 3D Meetup är att skapa en mötesplats för likasinnade, oavsett om de är makers, Youtubers, företag eller glada amatörer som gärna utforskar tekniken hemma på kammaren.

– Det är inte en renodlad mässa utan mer en mötesplats för allt ifrån hobbyprintare till personer som är nyfikna på tekniken. Det är som en melting pot och vi hoppas att folk kan komma och låta sig inspireras, lära sig en ny hobby eller få veta mer om branschen genom att prata med företagen och deltagarna, säger Jonathan Lundström som är en av fyra arrangörer bakom 3D Meetup Sweden.

Besökarna uppmanas ta med sig sin 3D-skrivare, om de har en sådan, eller ett projekt som de gärna vill ha hjälp med. Vissa av besökarna brukar dessutom visa upp sina egna hemmabyggda och helt unika 3D-skrivare. Så för den som inte själv printar finns det garanterat mycket att titta på.

Besök av tjeckiska Prusa

Förutom problemlösning och möten med andra 3D-entusiaster bjuds det även på föredrag och 3D-printade pannkakor, som varit en hit tidigare år. Det blir även möjlighet för de yngre besökarna att prova på 3D-pennor och en racingtävling med 3D-printade bilar. Dessutom medverkar ett antal företag som visar upp sina produkter. Bland utställarna finns svenska företag som R.a.p.s, 3DVerkstan, Addnorth, Bondtech och Zyyx, men även tjeckiska Prusa Research.

– Det är extra roligt att Prusa kommer i år. De skulle kommit 2020 men fick ställa in på grund av pandemin. Josef Prusa var här som besökare året innan, berättar Jonathan.

Gemensamt tågmodellsprojekt

Innan pandemin lockade eventet runt 1 000 unika besökare under helgen. Förra året var det cirka 700 besökare och Jonathan Lundström räknar att det hamnar någonstans där även i år med tanke på omvärldsläget.

Inför årets event har arrangörerna dragit igång ett gemensamt projekt som de hoppas att deltagarna ska bidra till. Det som kan bli världens längsta 3D-printade tågbana. Besökarna kan antingen printa ut delar på hemmaplan eller göra det på plats.

– Det är ett samarbete med Olle Sköld som tagit fram modeller av allt ifrån lok och växlar till broar och räls. Det är ett kul projekt och vi hoppas att många tar med sig delar så vi kan bygga ihop en riktigt stor modell.

 

3D Meetup

Var? På aktivitetshuset Tryckeriet, Vasatorpsgatan 1b i Helsingborg.

När? Lördagen den 25 mars klockan 10-20 och söndagen den 26 mars klockan 10-16.

Hur? Alla som är intresserade av 3D-printing är välkomna, gammal som ung, med eller utan egen 3D-skrivare. Läs mer om eventet här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.