fredag 24 mars – vecka 12
I höstas byggdes det hittills största 3D-printade huset i USA. Byggt av bolaget Peri med BOD 2-printern från Cobod. Foto: Pressbild/Peri
Det danska företaget Cobod är en av de ledande aktörerna inom 3D-printing av byggnader. Nu har de publicerat en rapport om läget på denna framväxande marknad.
Cobod har genomfört många projekt i samarbete med partners för att skriva ut byggnader med deras massiva BOD 2 3D-skrivare.
Det finns ett par större aktörer inom området, framför allt Icon och Cobod, med många mindre grupper som också arbetar inom byggteknik. Många är regionalt förankrade. De större aktörerna samarbetar med etablerade byggpartners lokalt för att utnyttja sin teknik.
Enligt statistik som Cobod samlat in finns det nu totalt 130 byggnader som har byggts med 3D-utskrift. De delar upp siffrorna efter region:
Europa: 22
Asien: 28
Mellanöstern: 17
Nordamerika: 41
Latinamerika: 5
Afrika: 17
Totalt: 130
Av dessa 130 byggnader har Cobod hjälpt till att producera 40 procent, eller 52 av dem. Ser man bara till förra årets konstruktioner så 3D-printades det 55 byggnader, varav Cobod var involverad i 31 av dessa, eller drygt hälften.
Additiv tillverkning inom byggsektorn är fortfarande ganska nytt, och naturligtvis är 130 byggnader byggda med denna metod försvinnande lite jämfört med alla byggnader som byggts under samma period.
Cobod, Icon och de andra aktörerna inom området har ett stort jobb att göra för att övertyga den traditionella byggbranschen om att 3D-printing har något att erbjuda. Det finns dock många byggfördelar att ta del av för den som ger sig på det.
Om man börjar med arkitekterna går det faktiskt att bygga hus och byggnader med innovativ design som oftast inte kan produceras med traditionella tekniker. Som i alla andra branscher där 3D-printing försöker slå igenom finns det en massiv mur att bryta igenom för att få toppcheferna att ändra sitt tänkesätt.
Text: Roger Stormo
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige