Lägesrapport om 3D-printade byggnader

I höstas byggdes det hittills största 3D-printade huset i USA. Byggt av bolaget Peri med BOD 2-printern från Cobod. Foto: Pressbild/Peri

Det danska företaget Cobod är en av de ledande aktörerna inom 3D-printing av byggnader. Nu har de publicerat en rapport om läget på denna framväxande marknad.

Cobod har genomfört många projekt i samarbete med partners för att skriva ut byggnader med deras massiva BOD 2 3D-skrivare.

Det finns ett par större aktörer inom området, framför allt Icon och Cobod, med många mindre grupper som också arbetar inom byggteknik. Många är regionalt förankrade. De större aktörerna samarbetar med etablerade byggpartners lokalt för att utnyttja sin teknik.

Samlat in statistik

Enligt statistik som Cobod samlat in finns det nu totalt 130 byggnader som har byggts med 3D-utskrift. De delar upp siffrorna efter region:

Europa: 22
Asien: 28
Mellanöstern: 17
Nordamerika: 41
Latinamerika: 5
Afrika: 17
Totalt: 130

Av dessa 130 byggnader har Cobod hjälpt till att producera 40 procent, eller 52 av dem. Ser man bara till förra årets konstruktioner så 3D-printades det 55 byggnader, varav Cobod var involverad i 31 av dessa, eller drygt hälften.

En gryende marknad

Additiv tillverkning inom byggsektorn är fortfarande ganska nytt, och naturligtvis är 130 byggnader byggda med denna metod försvinnande lite jämfört med alla byggnader som byggts under samma period.

Cobod, Icon och de andra aktörerna inom området har ett stort jobb att göra för att övertyga den traditionella byggbranschen om att 3D-printing har något att erbjuda. Det finns dock många byggfördelar att ta del av för den som ger sig på det.

Om man börjar med arkitekterna går det faktiskt att bygga hus och byggnader med innovativ design som oftast inte kan produceras med traditionella tekniker. Som i alla andra branscher där 3D-printing försöker slå igenom finns det en massiv mur att bryta igenom för att få toppcheferna att ändra sitt tänkesätt.

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.