Additiv tillverkning framhålls ofta som en hållbar tillverkningsmetod. Men hur kan 3D-printing bidra till ökad hållbarhet i praktiken? Om det handlar ett seminarium arrangerat av 3D-Action.
– Additiv tillverkning kan ge mätbara effekter vad gäller hållbarhet och klimatavtryck. Exempel på det är minskade koldioxidutsläpp tack vare ”near-net-shape”-tillverkning och mindre materialspill, större möjlighet att reparera och återanvända, lokal tillverkning med minskat transportbehov samt möjlighet att använda biobaserade material, förklarar Seyed Hosseini, projektledare för 3D-Action och ansvarig för Applikationscenter för Additiv tillverkning på RISE i ett pressuttalande.
Seminariet hålls i Borås den 25 april och medverkar gör såväl stora som små företag som berättar om hur de arbetar för ökad hållbarhet med hjälp av additiv tillverkning. Bland annat berättar Ocean Tech Hub om möjligheterna med återvunnen plast och hur produktionen kan decentraliseras. VBN Components delar sina erfarenheter av hårda och hållbara material.
Det ges också möjlighet att diskutera frågor som rör AM med forskare och applikationsingenjörer från RISE, Chalmers och medverkande partner och företag.
Seminarium om hållbarhet
När: Tisdag 25/4, kl 9.30 – 15.00.
Var: Textile Fashion Center, Skaraborgsvägen 3A, Borås.
Hur: Seminariet upplevs bäst på plats i Borås, men det finns möjlighet att delta digitalt. Anmälan kan göras via denna länk där det även finns mer information om eventet. Sista anmälningsdag är 21/4.
Pris: Kostnadsfritt och fri lunch för dem som deltar i Borås.