Lyckat 3D Meetup i Helsingborg

De fyra arrangörerna bakom 3D Meetup var nöjda med uppslutningen. Från vänster: Ron Karlsson, Peter Tibemo, Niklas Sihvo och Jonathan Lundström. Foto: Anja Degerholm

3D-skrivare i långa rader, imponerande utskrifter, föredrag och 3D-printade pannkakor. Det var något av det besökarna bjöds på när 3D Meetup arrangerades för femte gången i Helsingborg helgen den 25-26 mars.

Bakom 3D Meetup står fyra 3D-printingentusiaster som har det som en brinnande hobby, precis som målgruppen för eventet.

– Vi arrangörer jobbar alla med annat till vardags och har 3D-printing som ett intresse. Vi tycker det är kul att dra ihop ett event med likasinnade, det är ingenting vi blir rika på direkt, säger Jonathan Lundström.

– Vi har inte hunnit räkna, men jag tror det är rekord i antalet medtagna 3D-skrivare i år. Och så har det varit många barnfamiljer här och det tycker vi är viktigt, att barnen får en bra bild av vad 3D-printing är för något, säger Peter Tibemo.

Efter en hektisk helg kunde arrangörerna räkna till runt 800 besökare och mer än 400 serverade pannkakor. Ett resultat som var långt över förväntan, enligt Jonathan Lundström.

3dp.se tog en rundtur och hittade många intressanta projekt och pratglada besökare. Här är några av dem:

R.a.p.s från Landskrona var en av utställarna på 3D Meetup: “Runt 5-10 procent av besökarna jobbar med 3D-printing och har samtidigt ett hobbyintresse, så vi når båda de grupperna”, säger Pär Nobring (till höger) här med kollegan Michael Ullvin (till vänster) och Hans Hansson från The Industry, som gjorde sin praktik hos R.a.p.s.

Många besökare stannade för att titta på denna rymdraket, som tagit åtskilliga timmar att printa.

Johannes Gunnarson jobbar som operatör på Koenigsegg och har på sin fritid printat dessa två exemplar av Koeningsegg Agera RS i skala 1:10. De består av cirka 100 delar och Johannes gissar att det tagit runt 500 timmar att printa dem.

Bilarna är utskriva i en Prusa i3 MK3. Den ena är en skalmodell som är i PLA och den andra är en radiostyrd bil som består av nylon, PTG och PLA.

Olle Sköld har designat Johannes Koeningsegg-bilar ovan och besökte 3D Meetup tillsammans med barnen Mira och Love. Han började med 3D-printing när Love lekte med Brio-tåg. Det resulterade i ett helt 3D-printat tågsystem och efter det har han även tillverkat andra transportmedel, som den detaljerade båten till höger i bild.

Erik Cederberg och Patrik Rosén från 3DVerkstan visade upp bland annat Ultimakers nya S7, men även 3D-skrivare från Markforged och 3D-skanners från Shining 3D. “Det är kul att vara här eftersom 3DVerkstan startade ur maker-rörelsen för tio år sedan”, säger Patrik Rosén och flikar in att det inte bara varit hobbyprintare utan även stora företag i montern.

SDL-filer för att kunna printa byggnader och landskap till bland annat miniatyrspel. Det har Markus Kruse och hans företag Terrain4Print specialiserat sig på. Nyligen sa han upp sig från sitt jobb för att satsa på heltid. ”Kunderna finns framför allt i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland”, säger han.

En poängräknare, kallad Racket Buddy, med tillhörande bluetooth-kontroll för att kunna hålla koll på ställningen i bland annat bordtennis-, padel- eller tennismatchen. Lundabon Johan Moreau och hans pappa Alve var på plats på 3D Meetup för att visa hur denna uppfinning funkar och bjöd på en familjematch.

Pannkaksprintrarna från PancakeBot gick varma och drog många nyfikna blickar från sugna besökare.

En av arrangörerna, Niklas Sihvo, visade ett av sina projekt: delar till modellflygplan som printats med ett lättvikts-PLA-filament med en unik skumteknologi.

“Alla hjälper varandra, det är det som är hela grejen med 3D Meetup”. Ola Heed från Värmdö förklarar vad han tycker är bäst med ett event som detta. Han hade tagit med sig en snabb Bambu Lab-printer, som kom ut på marknaden efter en Kickstarter-kampanj.

Michael Moberg från Norrköping visade upp några objekt som han printat och körde även en “3DBenchy speedprint challenge”, en tävling som går ut på att printa en liten båtmodell så snabbt som möjligt. ”Det är kul att träffa likasinnade, utbyta kunskap och idéer”, säger han.

Inför 3D Meetup uppmanades besökarna att bidra med delar till en stor järnvägsmodell. Här några längre delar som printats i en skrivare med matarband.

 

Exempel på detaljer som deltagarna tagit med sig till 3D Meetup i Helsingborg.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.