Prusa släpper uppföljare till succémodell

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 april 2023

Tjeckiska Prusa Research har sålt fler än 350 000 exemplar av sin FDM-3D-skrivare Prusa i3 MK3. Nyligen släpptes uppföljaren MK4 som ska printa både snabbare och med högre kvalitet, enligt Prusa.

Vad är då nytt? Ja, det mesta, 90 procent av delarna har förbättrats eller bytts ut helt. Det enda som tillverkaren behållit är Y-axelsprofilerna, vissa lager, den magnetiska värmeplattan och eltillförseln. Nytt är bland annat det helautomatiska skrivhuvudet Nextruder, en stabilare ram som är tillverkad av pressgjuten aluminium, tjockare sidostänger och en ny färgskärm.

Den nya modellen har utvecklats parallellt med Prusa XL, som nyligen släpptes på marknaden, och de två skrivarna har därför många likheter, bland annat skrivhuvudet Nextruder.

Prusa i3 MK3 släpptes hösten 2017, nu kommer uppföljaren som har gjorts om ganska radikalt. Foto: Pressbild
Perfekt första lager

När Prusa Research gick ut och frågade användarna vilka funktioner de helst ville se vid en uppgradering svarade flest att de önskade en helautomatisk kalibrering av det första printlagret, ett önskemål som Prusa säger sig ha uppfyllt med nya MK4.

Mk4:an har utrustats med en sensor som känner av när filamentet börjar ta slut och det ska vara enkelt att byta munstycken. Maskinen kan med en Multi-Material Upgrade printa med fem olika färger samtidigt och med material som PLA, PETG, ASA, PA11, Flex och PCCF. Byggvolymen är på 250 x 210 x 220 millimeter och lagertjockleken på 0,05-0,30 millimeter.

Med en uppgradering kan MK4:an hantera fem olika material. Foto: Pressbild
Nästan tre gånger så snabb

Hastigheten är det som Prusa lyfter fram som den främsta fördelen med den uppgraderade modellen. Totalt har maskinen genomgått en miljon testtimmar på Prusas printfarm i Tjeckien. En testdetalj kan printas på 3,5 timmar med MK4 jämfört med 10 timmar med MK3. Prusa lovar inte bara en hög hastighet utan även tysta utskrifter och ”exceptionell kvalitet”.

Exempel på utskrift med flera olika färger. Foto: Pressbild
Släpper uppgraderingskit

Precis som sina föregångare är MK4:an open-source och målgruppen är såväl makers som professionella.

För användare som redan har en Prusa i3 MK3/S/+  kommer det att släppas tre olika uppgraderingskit under juni månad.

Läs vidare

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype