Prusa släpper uppföljare till succémodell

Tjeckiska Prusa Research har sålt fler än 350 000 exemplar av sin FDM-3D-skrivare Prusa i3 MK3. Nyligen släpptes uppföljaren MK4 som ska printa både snabbare och med högre kvalitet, enligt Prusa.

Vad är då nytt? Ja, det mesta, 90 procent av delarna har förbättrats eller bytts ut helt. Det enda som tillverkaren behållit är Y-axelsprofilerna, vissa lager, den magnetiska värmeplattan och eltillförseln. Nytt är bland annat det helautomatiska skrivhuvudet Nextruder, en stabilare ram som är tillverkad av pressgjuten aluminium, tjockare sidostänger och en ny färgskärm.

Den nya modellen har utvecklats parallellt med Prusa XL, som nyligen släpptes på marknaden, och de två skrivarna har därför många likheter, bland annat skrivhuvudet Nextruder.

Prusa i3 MK3 släpptes hösten 2017, nu kommer uppföljaren som har gjorts om ganska radikalt. Foto: Pressbild

Perfekt första lager

När Prusa Research gick ut och frågade användarna vilka funktioner de helst ville se vid en uppgradering svarade flest att de önskade en helautomatisk kalibrering av det första printlagret, ett önskemål som Prusa säger sig ha uppfyllt med nya MK4.

Mk4:an har utrustats med en sensor som känner av när filamentet börjar ta slut och det ska vara enkelt att byta munstycken. Maskinen kan med en Multi-Material Upgrade printa med fem olika färger samtidigt och med material som PLA, PETG, ASA, PA11, Flex och PCCF. Byggvolymen är på 250 x 210 x 220 millimeter och lagertjockleken på 0,05-0,30 millimeter.

Med en uppgradering kan MK4:an hantera fem olika material. Foto: Pressbild

Nästan tre gånger så snabb

Hastigheten är det som Prusa lyfter fram som den främsta fördelen med den uppgraderade modellen. Totalt har maskinen genomgått en miljon testtimmar på Prusas printfarm i Tjeckien. En testdetalj kan printas på 3,5 timmar med MK4 jämfört med 10 timmar med MK3. Prusa lovar inte bara en hög hastighet utan även tysta utskrifter och “exceptionell kvalitet”.

Exempel på utskrift med flera olika färger. Foto: Pressbild

Släpper uppgraderingskit

Precis som sina föregångare är MK4:an open-source och målgruppen är såväl makers som professionella.

För användare som redan har en Prusa i3 MK3/S/+  kommer det att släppas tre olika uppgraderingskit under juni månad.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.