Svensk 3D-printad mat snart i rymden?

Mycorena är en av elva finalister i tävlingen Deep Space Food Challenge. Foto: Pressbild

Göteborgsbaserade startup-bolaget Mycorenas 3D-printade livsmedel kan vara på väg ut i rymden. Företaget är en av elva finalister i tävlingen Deep Space Food Challenge, som arrangeras av bland annat NASA.

Mycorena har utvecklat ett matproduktionssystem som ska lämpa sig för långvariga bemannade rymdresor. Genom att använda filamentös svamp och alger ska mat kunna produceras med minimala insatser och resurser, samtidigt som den ska vara näringsriktig, säker och välsmakande.

3dp.se har tidigare skrivit om Mycorenas mykoprotein, som bland annat kan användas för att 3D-printa veganska fisk- och skaldjursalternativ.

En del av AFCiS-systemet. Foto: Pressbild

3D-printad svampmassa

Systemet AFCiS, eller Algae-Fungi Circular Solution, består av flera moduler såsom bioreaktorer och matproduktionsmoduler. Svamparna växer inne i systemet och den skördade biomassan kan sedan 3D-printas till önskad produkt.

Från början tävlade över 300 lag från 32 länder i runtom i hela världen. Nu är det bara elva finalister kvar och endast två av dessa är från Europa. Deep Space Food Challenge (DSFC) koordineras av NASA och dess kanadensiska motsvarighet CSA och syftet är att främja teknologier för resurseffektiv matproduktion som lämpar sig för långa rymdfärder.

Ett erkännande för företaget

I mitten av mars besökte juryn, med representanter från NASA, Mycorenas huvudkontor i Göteborg. De fick då en teknisk presentation och en interaktiv demonstration av AFCiS-systemet.

– De hårda förhållandena som råder under rymdresor ställer höga krav på matprodukter när det gäller näringsinnehåll men även matens förmåga att skapa en känsla av familjaritet och välbehag vid konsumtion är viktig. Att bli erkänd av NASA som en av huvudfinalisterna i DSFC är därför en otrolig bekräftelse både av vår tekniks resurseffektivitet och av mykoproteinets enastående potential som ingrediens i matprodukter, säger Kristina Karlsson, chef för forskning och utveckling på Mycorena i ett pressmeddelande.

Vinnarna av tävlingen presenteras i april.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.