ChatGPT kliver in i tillverkningsindustrin

Så här ser ChatGPT-gränssnittet ut till Ivaldi. Foto: Pressbild

Det snackas mycket om AI för tillfället och inte minst om chattroboten ChatGPT. Nu ger sig den smarta AI-roboten in i tillverkningsindustrin.

Bakom roboten står Open AI vars API innebär att det är möjligt att skapa appar som använder ChatGPT. Det har företaget Ivaldi Group dragit fördel av genom en integration för att kunna felsöka och beställa delar on demand.

Ivaldi Group beskriver sig som ett företag som hjälper tung industri att gå över till digital distribution genom att skicka filer istället för delar. Det gör de bland annat med additiv tillverkning och nu alltså ChatGTP.

Omvandlar enkla skisser

Deras integration tillåter att säker utrustningsdata och underhållsdokumentation indexeras och nås via en AI-assistent. Underhållspersonal kan sedan använda AI-systemet för skräddarsydd information, vilket eliminerar behovet av fysiska manualer eller dokumentsökningar online.

Plattformen gör det också enklare att beställa ersättningskomponenter direkt via gränssnittet. Om en del inte redan finns i Ivaldis virtuella bibliotek kan användaren skicka in 2D-ritningar eller enkla skisser, som systemet omvandlar till specialgenererade modeller inom förkonstruerade kategorier. När den godkänts skapar Ivaldi en 3D-modell som kan skrivas ut och koordinerar produktion och leverans med sitt partnernätverk av 15 000 lokala tillverkare.

Till exempel kan tjänsten användas när ett fartyg behöver en reservdel som kan beställas och 3D-printas och sedan installeras omedelbart vid ankomst till nästa anlöpshamn.

En enkel skiss på en smutsig bilruta kan omvandlas till en 3D-modell som sedan kan skrivas ut tack vare AI-assistenten. Foto: Pressbild

Reservdelsbrist kostar stora summor

Espen Sivertsen, vd för Ivaldi Group, lyfter fram fördelarna med lösningen:

– Över elva miljarder dollar gick förlorade förra året på grund av reservdelsbrist. Att ge underhållspersonal bättre information och snabbare tillgång till reservdelar kommer att spara tid och pengar för företag, minska risker, förbättra säkerheten och förlänga utrustningens livslängd, säger han i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.