Smart mjukvara justerar laserenergin

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 18 april 2023
Smart fusion ska minska behovet av stödstrukturer vid utskrifter i metall. Foto: Pressbild

EOS lanserar programvaran Smart Fusion för pulverbädd med laser (LPBF). Den ska bland annat kunna justera värmen automatiskt i realtid och minska behovet av stödstrukturer.

Enligt EOS är Smart Fusion banbrytande för additiv tillverkning i metall, framför allt med tanke på den intelligenta värmehanteringen där energin från lasern regleras automatiskt. Det minskar behovet av stödstrukturer vilket i sin tur innebär att det krävs mindre material vid utskriften och även mindre behov av efterbehandling.

Vidare upptäcker programvaran potentiella byggfel och användaren slipper kostnads- och tidskrävande ”trial and error”. Dessutom har betatester visat att utskrifterna kan göras 2-5 gånger snabbare jämfört med vad konkurrenternas lösningar kan erbjuda.

En jämn energifördelning

Hur fungerar det då i praktiken? I ett pressmeddelande beskriver EOS processen som att Smart Fusion mäter mängden laserenergi som absorberas av pulverbädden. En högupplöst kamera övervakar varje lager som printas i byggkammaren och utsläppen som blir vid smältprocessen.

Data från kameran skickas tillbaka till lasern som justerar värmen. Resultatet blir en jämn energifördelning över hela byggytan vilket minskar spänningen i delarna och undviker överhettning i metallen samt oönskade rörelser.

En jämförelse mellan utskrifter med en konventionell process kontra Smart Fusion.
”En industrialiserad lösning”

Smart Fusion körs med EOS befintliga övervakningslösningar och använder avancerade algoritmer för att övervaka byggandet lager för lager, vilket ger mer homogena och konsekventa delar.

Ur ett dataflödesperspektiv förbereder EOSPRINT data som skickas till 3D-skrivaren, Smart Fusion arbetar sedan med EOSTATE och dess Optical Tomography (OT) kamera för att övervaka, mäta och justera lasrarna via EOSYSTEM.

– Smart Fusion är ett viktigt genombrott för metall AM, särskilt för applikationer inom till exempel energi, rymdteknik, mobilitet och flyg. Andra lösningar på marknaden har betydande nackdelar som långsammare byggtider och behovet av en expert för att se till att det fungerar. Smart Fusion erbjuder en industrialiserad lösning som är snabbare, mer flexibel och tillgänglig, säger Mirco Schöpf, produktchef för programvara hos EOS.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

Bearbetning av pulverdetaljer på schemat

R.a.p.s driver sedan många år YH-utbildningar inom 3D-printing. I höstas startade en ny utbildning i Halmstad och 3dp.se var med när några av studenterna fick lära sig att ta hand om delar som printats med SLS.
Raps pulver 1

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi