Smart mjukvara justerar laserenergin

Smart fusion ska minska behovet av stödstrukturer vid utskrifter i metall. Foto: Pressbild

EOS lanserar programvaran Smart Fusion för pulverbädd med laser (LPBF). Den ska bland annat kunna justera värmen automatiskt i realtid och minska behovet av stödstrukturer.

Enligt EOS är Smart Fusion banbrytande för additiv tillverkning i metall, framför allt med tanke på den intelligenta värmehanteringen där energin från lasern regleras automatiskt. Det minskar behovet av stödstrukturer vilket i sin tur innebär att det krävs mindre material vid utskriften och även mindre behov av efterbehandling.

Vidare upptäcker programvaran potentiella byggfel och användaren slipper kostnads- och tidskrävande “trial and error”. Dessutom har betatester visat att utskrifterna kan göras 2-5 gånger snabbare jämfört med vad konkurrenternas lösningar kan erbjuda.

En jämn energifördelning

Hur fungerar det då i praktiken? I ett pressmeddelande beskriver EOS processen som att Smart Fusion mäter mängden laserenergi som absorberas av pulverbädden. En högupplöst kamera övervakar varje lager som printas i byggkammaren och utsläppen som blir vid smältprocessen.

Data från kameran skickas tillbaka till lasern som justerar värmen. Resultatet blir en jämn energifördelning över hela byggytan vilket minskar spänningen i delarna och undviker överhettning i metallen samt oönskade rörelser.

En jämförelse mellan utskrifter med en konventionell process kontra Smart Fusion.

“En industrialiserad lösning”

Smart Fusion körs med EOS befintliga övervakningslösningar och använder avancerade algoritmer för att övervaka byggandet lager för lager, vilket ger mer homogena och konsekventa delar.

Ur ett dataflödesperspektiv förbereder EOSPRINT data som skickas till 3D-skrivaren, Smart Fusion arbetar sedan med EOSTATE och dess Optical Tomography (OT) kamera för att övervaka, mäta och justera lasrarna via EOSYSTEM.

– Smart Fusion är ett viktigt genombrott för metall AM, särskilt för applikationer inom till exempel energi, rymdteknik, mobilitet och flyg. Andra lösningar på marknaden har betydande nackdelar som långsammare byggtider och behovet av en expert för att se till att det fungerar. Smart Fusion erbjuder en industrialiserad lösning som är snabbare, mer flexibel och tillgänglig, säger Mirco Schöpf, produktchef för programvara hos EOS.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.