Yrkeshögskola inviger eget 3D-labb

YH-utbilningen på CVL i Sandviken har nu tre olika typer av 3D-skrivare.

Yrkeshögskolan CVL Teknik i Sandviken har investerat stort i 3D-utrustning den senaste tiden. Fredagen den 28 april är det dags för invigning av det nya 3D-labbet. 

Centrum för vuxnas lärande, CVL, har köpt in 3D-skrivare för utskrifter med SLS, FDM och PBF med metall: en Formlabs Fuse 1, en kompositfärdig Stratasys F370CR och en Xact Metal XM200C. Utrustningen ska användas på den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen till Produktionstekniker inom CNC/3D som startar i höst. Utbildningen har funnits tidigare, men utan additiv tillverkning som blir ett tillskott inför höstterminen.

– Vi hade tittat på tekniken under en tid och ville gärna väva ihop 3D-printing med utbildningen för skärande bearbetning, berättar Per-Arne Jonsson som är en av två lärare inom AM på CVL.

Detalj som printats med CVL:s Xact Metal-skrivare.

En stor investering

Efter en runda med offentlig upphandling under förra året stod det klart att Protech och 3DVerkstan skulle leverera utrustningen. För att få ett så brett utbud som möjligt valdes tre helt olika 3D-skrivare ut som alla installerades runt årsskiftet. CVL har även investerat i en 3D-skanner, eleverna använder idag CAD som är riktad mot skärande bearbetning men som nu kommer att byggas på för konstruktion för 3D-printing.
CVL:s 3D-satsning är en ganska stor investering för en yrkeshögskola där AM än så länge bara är en del av utbildningen.

– Kommunen är välvilligt inställda till den här satsningen och det är vi väldigt glada för. Eftersom vi har Sandvik på orten så är verkstadsindustrin viktig för Sandviken. Det finns också ett stort intresse för att gå den här utbildningen, vi brukar ha mellan 30 och 50 elever per år. Vi hoppas även att 3D kan bli en större del av utbildningen längre fram.

“Hoppas väcka en tanke”

Under invigningsdagen blir det öppet hus och visning av de olika maskinerna. Representanter från 3DVerkstan och Protech kommer att finnas på plats för att demonstrera 3D-utrustning och svara på besökarnas frågor. Dessutom blir det ett par kortare presentationer om hur 3D-printing kan användas i praktiken. Dagen avslutas med lunch klockan 12.

Tanken med att bjuda in till invigning är att besökarna ska få se möjligheterna med tekniken och få inspiration till hur 3D-printing kan vara ett komplement till traditionell tillverkning.

– Än så länge är inte AM så utbrett i kommunen, men vi hoppas kunna väcka en tanke hos företagen och förhoppningsvis kan det växa på sikt, säger Per-Arne Jonsson.

 

Invigning 3D-labbet:

När: Fredagen den 28 april, kl 9.00 – 13.00.
Var: CVL Sandviken, Fiskängsvägen 5 i Sandviken.
Hur: Öppet hus under dagen. Sista dag för anmälan är den 21 april. Anmälan görs till maria.strombrink [at] edu.sandviken.se

Program:
9:00-13.00: Labbet är öppet och demonstreras. Representanter från 3DVerkstan och Protech finns på plats, demonstrerar utrustning och svarar på frågor. Lärarna berättar om satsningen, hur undervisningen ska utvecklas och hur ett samarbete kring kompetensbehov kan se ut.
10:00-10:20: Presentation – Praktiskt användande av 3D-skrivare för tillverkning av fixturer, produktionshjälpmedel och reparation av produktionsutrustning. Anders Brask, Protech.
11.00-11.20: Presentation – Praktiskt användande av 3D-skrivare för tillverkning av fixturer, produktionshjälpmedel och reparation av produktionsutrustning. Anders Brask, Protech.
12:00-13:00: CVL bjuder på lunch.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.