
Pinchos börjar servera 3D-printat kött på sina svenska restauranger. Det handlar om två rätter med växtbaserat kött som utvecklats av israeliska foodtechbolaget Redefine Meat.
Pinchos är en restaurangkedja som serverar smårätter från världens alla kök. Nu utökas menyn med två rätter som innehåller 3D-printat kött, kallat New Meat. Det handlar om ”New Meat Ch**sy Burger”, en hamburgare med en rökig dressing och smashed chili ch**se, och en ”New Meat Steak Sandwich” som är en grillad variant av flankstek på rostat bröd med dijonnaise, chimchurri och citronkaramelliserad lök.

Först i Sverige
”Köttet” består av soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Genom 3D-skrivaren kan köttet få en struktur som liknar en animalisk produkt. Enligt Pinchos blir de den första stora aktören på nationell nivå som satsar på 3D-printat kött.
– Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda våra gäster ett hållbart alternativ som vi vet att de kommer att älska. Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar, säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos i ett pressmeddelande.
Premiär i huvudstaden
De två nya rätterna lanserades den 21 april på fem av Pinchos restauranger i Stockholm. Tanken är att efterhand rulla ut konceptet på samtliga restauranger, men eftersom tillgången på råvara är begränsad i dagsläget kommer det att ske i etapper. I slutet av maj är planen att kunna erbjuda rätterna i Göteborg och i september kommer de på menyn i övriga städer.