Stark start på året – början på tillväxtraket

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 24 april 2023
Isac Andersson, vd för Ecorub, tror på en ökad försäljning av företagets 3D-material. Foto: Pressbild

Greentech-bolaget Ecorub, som bland annat producerar återvunna material för 3D-printing, siktar på en kraftig tillväxt de kommande åren. Och bara under det första kvartalet i år har omsättningen varit lika hög som under hela 2021.

Totalt landade omsättningen på 2,5 miljoner kronor, vilket är 142 procent högre än samma period föregående år. Ett av affärsområdena som växer är EcoAdd 3D med 3D-printingmaterial.

– Pelletsbaserad 3D-printing växer rekordsnabbt i Europa. Vi ser Europa som vår marknad och vill vara med och kunna erbjuda återvunna material, säger vd:n Isac Andersson.

Ecorub producerar även gjutna produkter, gummimattor och material för konventionell tillverkning, som till exempel formsprutning.

Fördelar med återvunnet

Företaget har utvecklat materialet TPRR, Termo Plastic Recycled Rubber, som består av av återvunnen gummi och plast, och kombinerar gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster. I denna familj av material finns bland annat granulat i PETG för 3D-printing. Ecorub har även utvecklat filament tillsammans med Lostboyslab under varumärket Addnite, som består av PETG och EPDM.

Materialen är inte bara cirkulära utan har även andra fördelar.

– Våra material med PETG och återvunnen gummi har mindre krympning än ett renodlat PETG-material.

Fler 3D-material på gång

Fler material är under utveckling i fabriken i Lövånger, men mer än så vill inte Isac Andersson avslöja i dagsläget. I höstas installerade Ecorub som första kund The Industrys 3D-skrivare för storskaliga utskrifter, Magnum. Den används framför allt för materialutveckling, men även för printservice.

I vintras ingick Ecorub ett samarbete med Svensk Däckåtervinning i Norrland om att återvinna uttjänta bildäck och omvandla dem till nya material och produkter. Efter en månad hade 500 ton bildäck återvunnits. Ett samarbete som är en viktig förklaring till det positiva kvartalsresultatet och som ska säkra produktionen framåt.

Snabbare säljcykler

Isac Andersson säger att han tror starkt på 3D-printingmaterialen, även om Ecorubs material för formsprutning har en potentiellt större marknad.

– När det gäller formsprutning handlar det om större volymer, men det är längre säljcykler eftersom det ofta gjorts på ett visst sätt tidigare och det kan ta tid att ställa om. Med 3D-printing går det att printa direkt och vi kan sälja ett ton material imorgon.

De kommande tre åren är planen att växa och successivt bli en ledande aktör i Europa. Det ska ske genom ett ökat fokus på sälj och produktion, med grön omställning som ledord.

– 2023 kommer vara året när det vänder på riktigt. Nu har vi rätt organisation på plats, rätt produktion och rätt fokus. Målet är att växa tre till fem gånger per år.

Dra nytta av logistik

Synlighet är också en viktig del i satsningen. Närmast kommer Ecorub ställa ut på mässan Plastteknik Nordic i Malmö, den 10–11 maj.

Ecorub hoppas kunna dra fördel av den logistikkedja som byggts upp i samband med etableringen av Northvolt i närområdet, med goda båtförbindelser till kontinenten.

– Vi har tre mil till hamnen i Skellefteå där det går båtar till Antwerpen och vidare ut i världen där vår marknad finns, säger Isac Andersson.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC