Stark start på året – början på tillväxtraket

Isac Andersson, vd för Ecorub, tror på en ökad försäljning av företagets 3D-material. Foto: Pressbild

Greentech-bolaget Ecorub, som bland annat producerar återvunna material för 3D-printing, siktar på en kraftig tillväxt de kommande åren. Och bara under det första kvartalet i år har omsättningen varit lika hög som under hela 2021.

Totalt landade omsättningen på 2,5 miljoner kronor, vilket är 142 procent högre än samma period föregående år. Ett av affärsområdena som växer är EcoAdd 3D med 3D-printingmaterial.

– Pelletsbaserad 3D-printing växer rekordsnabbt i Europa. Vi ser Europa som vår marknad och vill vara med och kunna erbjuda återvunna material, säger vd:n Isac Andersson.

Ecorub producerar även gjutna produkter, gummimattor och material för konventionell tillverkning, som till exempel formsprutning.

Fördelar med återvunnet

Företaget har utvecklat materialet TPRR, Termo Plastic Recycled Rubber, som består av av återvunnen gummi och plast, och kombinerar gummits elasticitet och styvheten hos hårda plaster. I denna familj av material finns bland annat granulat i PETG för 3D-printing. Ecorub har även utvecklat filament tillsammans med Lostboyslab under varumärket Addnite, som består av PETG och EPDM.

Materialen är inte bara cirkulära utan har även andra fördelar.

– Våra material med PETG och återvunnen gummi har mindre krympning än ett renodlat PETG-material.

Fler 3D-material på gång

Fler material är under utveckling i fabriken i Lövånger, men mer än så vill inte Isac Andersson avslöja i dagsläget. I höstas installerade Ecorub som första kund The Industrys 3D-skrivare för storskaliga utskrifter, Magnum. Den används framför allt för materialutveckling, men även för printservice.

I vintras ingick Ecorub ett samarbete med Svensk Däckåtervinning i Norrland om att återvinna uttjänta bildäck och omvandla dem till nya material och produkter. Efter en månad hade 500 ton bildäck återvunnits. Ett samarbete som är en viktig förklaring till det positiva kvartalsresultatet och som ska säkra produktionen framåt.

Snabbare säljcykler

Isac Andersson säger att han tror starkt på 3D-printingmaterialen, även om Ecorubs material för formsprutning har en potentiellt större marknad.

– När det gäller formsprutning handlar det om större volymer, men det är längre säljcykler eftersom det ofta gjorts på ett visst sätt tidigare och det kan ta tid att ställa om. Med 3D-printing går det att printa direkt och vi kan sälja ett ton material imorgon.

De kommande tre åren är planen att växa och successivt bli en ledande aktör i Europa. Det ska ske genom ett ökat fokus på sälj och produktion, med grön omställning som ledord.

– 2023 kommer vara året när det vänder på riktigt. Nu har vi rätt organisation på plats, rätt produktion och rätt fokus. Målet är att växa tre till fem gånger per år.

Dra nytta av logistik

Synlighet är också en viktig del i satsningen. Närmast kommer Ecorub ställa ut på mässan Plastteknik Nordic i Malmö, den 10–11 maj.

Ecorub hoppas kunna dra fördel av den logistikkedja som byggts upp i samband med etableringen av Northvolt i närområdet, med goda båtförbindelser till kontinenten.

– Vi har tre mil till hamnen i Skellefteå där det går båtar till Antwerpen och vidare ut i världen där vår marknad finns, säger Isac Andersson.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.