3DVerkstan i konkurs – hoppas hitta en köpare

3DVerkstan har på senare år sålt produkter från bland annat Markforged, Formlabs, Ultimaker och Shining3D. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Fredagen den 21 april meddelade 3DVerkstan Nordic att bolaget begärts i konkurs. Detta efter likviditetsproblem. Planen är att försöka hitta en köpare som vill driva företaget vidare.

Trots detta besked hoppas 3DVerkstan på en fortsättning och förhoppningen är att genom konkursförvaltaren Carl Johan Friis hitta en köpare de kommande veckorna. Önskemålet är att sälja hela företaget och att den nya ägaren ska ta det till nästa tillväxtfas, ett 3DVerkstan 2.0.

– Det är ett välskött företag med en intressant affärsidé, duktiga medarbetare och produkter som ligger helt rätt i tiden. Det är gamla åtaganden som är bakgrunden till konkursen, som gamla covidlån och förändrade distributionsavtal, säger Carl Johan Friis.

Patrik Rosén tog över som vd i januari 2023. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Vidtagit åtgärder

Det senaste året har 3DVerkstan ändrat affärsmodell, från distribution till direktförsäljning, etablerat ett dotterbolag i Danmark och anställt ny personal. Så sent som i januari tog Patrik Rosén över som vd efter Daniel Ljungstig, som var med och startade företaget för tio år sedan.

Åtgärder har vidtagits för att minska kostnaderna och öka försäljningen. Enligt 3DVerkstan har detta arbete varit framgångsrikt och resulterat i en positiv arbetsmiljö och en optimistisk syn på företagets framtid.

“Ett stort intresse”

Efter några oväntade affärsmässiga motgångar tog 3DVerkstan beslut om att ansöka om konkurs eftersom de väntande sommarmånaderna hade blivit för utmanande ekonomiskt.

– Vi drog i nödbromsen i rätt tid och jag tror vi har ett bra läge för att hitta en köpare. Det verkar finnas ett stort intresse och vi har suttit i förhandlingar de senaste dagarna. Alla jobbar vidare med målet att vi ska hitta en lösning, säger Patrik Rosén.

Den närmaste tiden kommer driften att fortsätta, det vill säga att bolaget kan sälja varor och tjänster tills en eventuell överlåtelse kan ske. Nästa steg är att ta fram ett anbudsunderlag och därefter kan det bli aktuellt med en auktion av hela eller delar av företaget.

– Eftersom det finns flera intressenter så jag har goda förhoppningar om att det kan bli en rörelseöverlåtelse inom ett par veckors tid, säger Carl Johan Friis.

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.