3DVerkstan i konkurs – hoppas hitta en köpare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 april 2023
3DVerkstan har på senare år sålt produkter från bland annat Markforged, Formlabs, Ultimaker och Shining3D. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Fredagen den 21 april meddelade 3DVerkstan Nordic att bolaget begärts i konkurs. Detta efter likviditetsproblem. Planen är att försöka hitta en köpare som vill driva företaget vidare.

Trots detta besked hoppas 3DVerkstan på en fortsättning och förhoppningen är att genom konkursförvaltaren Carl Johan Friis hitta en köpare de kommande veckorna. Önskemålet är att sälja hela företaget och att den nya ägaren ska ta det till nästa tillväxtfas, ett 3DVerkstan 2.0.

– Det är ett välskött företag med en intressant affärsidé, duktiga medarbetare och produkter som ligger helt rätt i tiden. Det är gamla åtaganden som är bakgrunden till konkursen, som gamla covidlån och förändrade distributionsavtal, säger Carl Johan Friis.

Patrik Rosén tog över som vd i januari 2023. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Vidtagit åtgärder

Det senaste året har 3DVerkstan ändrat affärsmodell, från distribution till direktförsäljning, etablerat ett dotterbolag i Danmark och anställt ny personal. Så sent som i januari tog Patrik Rosén över som vd efter Daniel Ljungstig, som var med och startade företaget för tio år sedan.

Åtgärder har vidtagits för att minska kostnaderna och öka försäljningen. Enligt 3DVerkstan har detta arbete varit framgångsrikt och resulterat i en positiv arbetsmiljö och en optimistisk syn på företagets framtid.

”Ett stort intresse”

Efter några oväntade affärsmässiga motgångar tog 3DVerkstan beslut om att ansöka om konkurs eftersom de väntande sommarmånaderna hade blivit för utmanande ekonomiskt.

– Vi drog i nödbromsen i rätt tid och jag tror vi har ett bra läge för att hitta en köpare. Det verkar finnas ett stort intresse och vi har suttit i förhandlingar de senaste dagarna. Alla jobbar vidare med målet att vi ska hitta en lösning, säger Patrik Rosén.

Den närmaste tiden kommer driften att fortsätta, det vill säga att bolaget kan sälja varor och tjänster tills en eventuell överlåtelse kan ske. Nästa steg är att ta fram ett anbudsunderlag och därefter kan det bli aktuellt med en auktion av hela eller delar av företaget.

– Eftersom det finns flera intressenter så jag har goda förhoppningar om att det kan bli en rörelseöverlåtelse inom ett par veckors tid, säger Carl Johan Friis.

Läs vidare

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

3D-printade komponenter i nya Apple Watch

En rapport från TF International Securities analytiker Ming-Chi Kuo indikerar att nya smartklockor från Apple Inc. kommer att innehålla 3D-printade metallkomponenter.
applewatch

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1