3D Systems förvärvar svensk tillverkare

Wematters vd Robert Kniola säger att han ser fram emot att kunna dra nytta av 3D Systems rykte som innovationsledare för att utöka tillgängligheten av SLS-lösningen Gravity. Foto: Arkiv/Pressbild

I november 2022 ingick Wematter ett strategiskt partnerskap med 3D Systems som fick exklusiv rätt att sälja SLS-systemet Gravity globalt. Nu meddelar 3D Systems att man går ett steg längre och köper Wematter.

Nyheten kom den 1 maj. I ett pressmeddelande skriver 3D Systems att bolaget vill bredda sin portfölj med en användarvänlig, prisvärd och nyckelfärdig SLS-lösning för mindre tillverkande företag.

– Wematter har designat en SLS-lösning som är oöverträffad i branschen som gör att tekniken kan användas i miljöer där det tidigare hade bedömts som omöjligt. Sedan tillkännagivandet förra hösten att 3D Systems skulle bli den exklusiva globala distributören Wematters produkter, blev det alltmer uppenbart för oss hur fördelaktigt det skulle vara att ha detta team och teknik som en del av vårt företag, säger Jeffrey Graves, vd och koncernchef för 3D Systems.

Har släppt tre modeller

Wematter släppte sitt första system Gravity 2019 med ambitionen att göra additiv tillverkning med SLS-teknologin mer tillgänglig. Sedan dess har ytterligare tre modeller släppts: Gravity Essential, Gravity Essential + och Gravity Enterprise.

Det slutna pulverhanteringssystemet är utformat för att fungera i kompakta miljöer utanför fabriksytor, till exempel på ett kontor eller på ett forskningslabb. Systemet underlättar även återvinning av oanvänt pulver under flera cykler, vilket gör det möjligt för tillverkare att använda material fullt ut och minimera avfall.

Wematter Gravity erbjuder en portfölj med 20 material för att hantera en bredd av applikationer inom bland annat bilindustrin, konsumentprodukter och medicinsk utrustning.

Erbjuda tekniken till nya kunder

Robert Kniola, grundare och vd på Wematter, kommenterar förvärvet så här:

– Vi ser fram emot att bli en del av 3D Systems och dra nytta av företagets rykte som innovationsledare och att kunna utöka tillgängligheten för vår SLS-lösning Gravity till kunder över hela världen genom deras globala försäljningsnätverk. Vår unika SLS-lösning är designad för att påskynda produktutveckling och volymproduktion inhouse med ett enda knapptryck. Vi är glada över möjligheterna att erbjuda SLS-teknik till en ny kategori av kunder för 3D systems, och den potential som den kommer öppna upp för att förbättra effektiviteten i leveransen av högkvalitativa slutprodukter.

3D Systems räknar med att förvärvet kan vara genomfört i juli 2023.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.