Bygger ukrainsk förskola med AM

Förskolan i Lviv i västra Ukraina är byggd med 3D-printad betong samt glas och trä. Foto: Pressbild/Dansk AM Hub

Danmark har lovat att hjälpa till med återuppbyggnaden av Ukraina. Ett av projekten rör en förskola i staden Lviv som byggs med hjälp av 3D-printing. 

Bakom projektet står en grupp danska ingenjörer och arkitekter från 3DCP Group. I april åkte gruppen till Ukraina och med sig hade de sin egen 3D-skrivare för utskrifter i höghållfast betong.

På mindre än sex veckor har de 3D-printat en 270 kvadratmeter stor förskolebyggnad. Förutom betong används material som glas och trä för att slutföra bygget. Förskolan har fyra avdelningar på cirka 40 kvadratmeter vardera och ett förvaltningskontor.

Månader istället för år

Initiativtagare är TEAM4UA, en humanitär organisation som bland annat fokuserar på att återuppbygga hus, skolor och infrastruktur. De kontaktade 3DCP Group som med AM-tekniken vill kunna bygga bättre, snabbare, billigare och grönare.

– Vi tackade omedelbart ja till uppdraget, då det är ett mycket bra tillfälle att visa potentialen med tekniken som lämpar sig väl för byggande i allmänhet och speciellt för återuppbyggnad efter katastrofer, då man i rekordfart kan uppföra byggnader av hög kvalitet och därmed bygga städer under månader istället för år. Men framför allt är det ett bra karmaprojekt, där vi får möjlighet att göra en positiv skillnad för ett folk och land i nöd, säger Mikkel Brich, en av medgrundarna av 3DCP Group i ett uttalande på Dansk AM Hubs hemsida.

Frank Rosengreen Lorenzen, vd för Dansk AM Hub. Foto: Pressbild

“En viktig humanitär insats”

Dansk AM Hub stödjer projektet och bidrar både med ekonomisk hjälp och rådgivning.

– Vi är först och främst stolta över att den danska kompetensen kan bidra till en nödvändig och viktig humanitär insats för det ukrainska folket och särskilt villkoren och vardagen för ukrainska barn, säger Frank Rosengreen Lorenzen, vd för Dansk AM Hub.

3DCP Group har sedan tidigare printat ett 37 kvadratmeter stort hus i Holstebro som för närvarande är det största 3D-printade byggprojektet i Skandinavien. Nästa år är planen att uppföra världens största 3D-printade byggnad på samma plats. Det finns även flera internationella projekt planerade, till exempel i Guatemala.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.