Testprintar rPLA med kaffesump

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 maj 2023
Materialet består av 20 procent kaffesump och 80 procent rPLA. Foto: The Industry Sweden

The Industry Sweden jobbar kontinuerligt med utveckling och utvärdering av nya material. Det senaste tillskottet innehåller kaffe och sprider väldoft under printprocessen.

Materialet består av 20 procent kaffesump och 80 procent återvunnen PLA och har nu testkörts i The Industrys Magnum-skrivare för storskaliga utskrifter. Det är ett steg mot att skapa värde av de avfallsströmmar som finns i omlopp.

Jonas Carlsson. Foto: Pressbild

– Vi vill gärna försöka använda post-consumer waste och har diskuterat lite olika alternativ. De första testerna med kaffesump visar att det fungerar väldigt bra. Det luktar till och med kaffe, säger Jonas Carlsson, vd för The Industry Sweden.

”En jättestor potential”

Tänkbara applikationer kan vara inom samma område där restprodukten ursprungligen användes, till exempel som värmeskydd till take away-muggar. Där produkten både kan få ett symbolvärde och en praktisk användning. Än så länge är det för tidigt att säga om materialet kommer nå marknaden, men Jonas Carlsson säger att han hoppas att det kan hålla måttet för en lansering.

– Det är spännande och jag tror det finns en jättestor potential och en stor marknad för 3D-printingmaterial med olika restprodukter.

Det finns även andra material som kan bli aktuella i kommande testprojekt, med avfall både från konsumenter och från industrin. The Industry har ett par patentansökningar på gång, som därför är hemliga.

Tester med basalt

Det pågår också tester med ett PLA-material som innehåller basalt från Azerbaijan, en finkorning bergart med vulkaniskt ursprung.

– Vi får resultaten från de första labbtestera med basalt och PLA i dagarna. Förhoppningen är att materialet kan ha unika tekniska egenskaper. Vi ska även testa en mix med PP och basalt, säger Jonas Carlsson.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC