Testprintar rPLA med kaffesump

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 maj 2023
Materialet består av 20 procent kaffesump och 80 procent rPLA. Foto: The Industry Sweden

The Industry Sweden jobbar kontinuerligt med utveckling och utvärdering av nya material. Det senaste tillskottet innehåller kaffe och sprider väldoft under printprocessen.

Materialet består av 20 procent kaffesump och 80 procent återvunnen PLA och har nu testkörts i The Industrys Magnum-skrivare för storskaliga utskrifter. Det är ett steg mot att skapa värde av de avfallsströmmar som finns i omlopp.

Jonas Carlsson. Foto: Pressbild

– Vi vill gärna försöka använda post-consumer waste och har diskuterat lite olika alternativ. De första testerna med kaffesump visar att det fungerar väldigt bra. Det luktar till och med kaffe, säger Jonas Carlsson, vd för The Industry Sweden.

”En jättestor potential”

Tänkbara applikationer kan vara inom samma område där restprodukten ursprungligen användes, till exempel som värmeskydd till take away-muggar. Där produkten både kan få ett symbolvärde och en praktisk användning. Än så länge är det för tidigt att säga om materialet kommer nå marknaden, men Jonas Carlsson säger att han hoppas att det kan hålla måttet för en lansering.

– Det är spännande och jag tror det finns en jättestor potential och en stor marknad för 3D-printingmaterial med olika restprodukter.

Det finns även andra material som kan bli aktuella i kommande testprojekt, med avfall både från konsumenter och från industrin. The Industry har ett par patentansökningar på gång, som därför är hemliga.

Tester med basalt

Det pågår också tester med ett PLA-material som innehåller basalt från Azerbaijan, en finkorning bergart med vulkaniskt ursprung.

– Vi får resultaten från de första labbtestera med basalt och PLA i dagarna. Förhoppningen är att materialet kan ha unika tekniska egenskaper. Vi ska även testa en mix med PP och basalt, säger Jonas Carlsson.

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3