Mässbesök med plast i fokus

Tobias Nilsson, business developer på Prototal, säger att 3D-printing är något som företaget gärna vill marknadsföra på mässor som Plastteknik för att fler ska upptäcka fördelarna med tekniken. Foto: Anja Degerholm

I veckan pågår mässan Plastteknik Nordic i Malmö. Även om tekniker som formsprutning dominerar på mässgolvet finns det några utställare som representerar AM-branschen. 3dp.se har besökt några av dem.

I Ecorubs monter fångade de stora möblerna som printats i företagets Magnum-skrivare mässbesökarnas uppmärksamhet. Inte minst ståborden med virvelformad fot i olika färger. Vd:n Isac Andersson (till vänster) berättar att han tror företagets produkter med återvunna material kan locka kunder under mässan, såväl material för 3D-printing som för formsprutning. Som PETG-pellets med 50–100 procent återvunnet material. Han avslöjade också att företaget kommer att ställa ut på årets Formnext-mässa i november.

Hos Protech representerar monterbesökarna ett brett spektrum av tillverkande företag. Daniel Risberg på Proteh säger att de allt mer börjat prata produktion med besökarna, inte minst Stratasys H350 och Origin One. “Många har enklare 3D-skrivare i dag och använder tekniken, det gör det lättare för oss att fråga vad de vill förbättra för att kunna utvecklas”, säger han.

Ett gripdon som traditionellt tillverkats i aluminium. Tobias Nilsson på Prototal berättar att med 3D-printing i ett plastmaterial kunde det tillverkas med halva vikten, halva priset och en leveranstid på tre dagar istället för 3–4 veckor. Ett konkret exempel på hur additiv teknik kan göra skillnad. Han visar även ett annat exempel på en del som kunde printas i ett stycke istället för i sju olika delar som dessutom krävde montering efteråt.

Göteborgsföretaget Reliefed technology har utvecklat z.trusion, en patenterad teknologi för innovativ och hållbar design av extruderade produkter, ett sätt att ”göra 3D-tillverkning i stor skala enklare”. Det handlar dock inte om additiv tillverkning, däremot använder företaget 3D-skrivare i sin produktutveckling. ”Vi gör prototyper för att testa våra produkter”, berättar Lovisa Högberg, CCO på företaget.

Företaget Lati har i många år tillverkat termoplaster för framför allt formsprutning, men producerar numera även 3D-printingmaterial. I sitt Lati 3DLab i norra Italien sker produktion av granulat men även filament som används för egen produktutveckling. Det handlar om nischade material, som elektriskt ledande PLA och kolfiberförstärkt PETG. Lati har bland annat samarbeten med universitetet Politecnico di Milano. 3D-materialen produceras fortfarande i små volymer, men företaget ser en tillväxt inom detta område.

Mässans mest fotograferade objekt? David Gustavsson, tidigare vinnare av Lego Masters, visade sitt senaste projekt: en Lego-version av en Volvo V70.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.