Xact Metal firar 100 sålda system

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 maj 2023
Xact Metal vill kunna erbjuda metallskrivare i det lägre prissegmentet utan att tumma på varken kvalitet eller hastighet. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Den amerikanska tillverkaren Xact Metal meddelar att de nått en viktig milstolpe i företagets historia med 100 sålda 3D-skrivarsystem.

Xact Metal grundades 2017 med visionen att erbjuda metall-3D-skrivare i det lägre prissegmentet utan att tumma på kvalitet eller hastighet. 2019 levererades den första maskinen, av modellen XM 200C, och samma år blev även Protech Nordic återförsäljare i Norden. Med mottot ”Affordable Metal 3D Printing” har företaget därefter fortsatt att utveckla fler metallsystem med pulverbädd.

Senaste släpp i höstas

I november 2021 släpptes XM 200G-familjen med enkel eller dubbel laser och hösten 2022 breddades utbudet med XM 300G-serien för användare som vill kunna printa större delar med två eller fyra lasrar. Planen är att börja skeppa den senaste modellen under fjärde kvartalet 2023.

Xact Metals produkter vänder sig till bland andra konstruktörer, utvecklare och tillverkare som vill kunna skriva ut metalldelar med hög kvalitet, till exempel för produktutveckling, tillverkning av verktyg, jiggar och fixturer, men även för att kunna introducera tekniken i utbildningssyfte. Det kan handla om applikationer inom branscher såsom flyg-, fordons- och tillverkningsindustrin.

Hyllar sina säljnätverk

Enligt Xact Metal beror framgången på ett dedikerat säljnätverk med lokal support i över 50 länder runtom i världen.

– Vi har kunnat förverkliga vår ursprungliga hypotes, som var att 3D-printing i metall har en betydande plats i framtidens tillverkning för små och medelstora företag, säger Juan Mario Gomez, vd för Xact Metal, i en kommentar på företagets hemsida.

Återförsäljaren Protech Nordic har demoexemplar av XM 200C och XM 200G på sitt kundcenter i Järfälla. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC