Stratasys och Desktop Metal går samman

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 30 maj 2023
Stratasys Yoav Zeif blir vd i det nya bolaget och Ric Fulop från Desktop Metal blir styrelseordförande. Foto: Arkiv/Pressbild

Nano Dimensions fick i våras nobben på sina bud. Nu meddelar Stratasys istället en fusion med Desktop Metal. Tillsammans bildar de en jätte inom AM-industrin som väntas generera 1,1 miljarder dollar i omsättning 2025.

Sammanslagningen presenteras på den gemensamma hemsidan nextgenerationam.com och beskrivs som det första industriella AM-företaget som täcker hela livscykeln för additiv tillverkning i både polymerer och metall, från design till massproduktion.

– I dag är en viktig dag i Stratasys utveckling. Samgåendet med Desktop Metal kommer att påskynda vår tillväxt genom att förena två ledande företag för att skapa en global leverantör av lösningar för industriell additiv tillverkning, säger Stratasys vd Yoav Zeif i ett pressuttalande i samband med att nyheten släpptes.

”Ett landmärke”

Desktop Metals vd Ric Fulop kommenterar affären så här:

– Vi tror att detta är ett landmärke för den additiva tillverkningsindustrin. Fusionen av dessa två stora företag markerar en vändpunkt när det gäller att driva nästa fas av additiv tillverkning för massproduktion. Vi är glada över att kunna komplettera vår portfölj av produktionslösningar för metall, sand, keramik och dentala 3D-utskrifter med Stratasys polymererbjudanden.

I ett pressmeddelande lyfts flera fördelar fram med sammanslagningen. Framför allt att det innebär större möjligheter för tillväxt och starkare finansiella muskler, men även synergieffekter när sälj och administration kan slås ihop.

Stratasys och Desktop Metal har dessutom kompletterande produktportföljer som kan bilda ett heltäckande erbjudande. De två har också en bred kundkrets inom olika branscher, totalt drygt 27 000 industriella kunder. Tillsammans har de även en av branschens största FoU-team med drygt 800 forskare och ingenjörer som jobbar med att utveckla nya produkter.

Fortsätter leda företaget

Affären är värd cirka 1,8 miljarder dollar och väntas vara genomförd under fjärde kvartalet 2023. Stratasys befintliga aktieägare kommer att äga cirka 59 procent av aktierna i det nya bolaget och Desktop Metals aktieägare 41 procent. Yoav Zeif blir vd för det gemensamma bolaget och Ric Fulop blir styrelseordförande. Styrelsen kommer att bestå av fem ledamöter från vardera bolag plus vd.

Anders Brask, vd på Protech, med några av de Stratasys-produkter i bakgrunden som företaget erbjuder.

För Protech som är återförsäljare för Stratasys i Norden, och som fram till 2020 även sålde Desktop Metals produkter, är det ”business as usual” som gäller.

– Det är såklart spännande för oss att vi förmodligen får en större produktportfölj i och med affären, där kanske vissa produkter är mer lämpade för den nordiska marknaden än andra. Men vi har inte fått någon mer information än den som gått ut och avvaktar tills affären är klar. Hos oss fortsätter verksamheten precis som vanlig, säger Anders Brask, vd för Protech.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC