Stratasys och Desktop Metal går samman

Stratasys Yoav Zeif blir vd i det nya bolaget och Ric Fulop från Desktop Metal blir styrelseordförande. Foto: Arkiv/Pressbild

Nano Dimensions fick i våras nobben på sina bud. Nu meddelar Stratasys istället en fusion med Desktop Metal. Tillsammans bildar de en jätte inom AM-industrin som väntas generera 1,1 miljarder dollar i omsättning 2025.

Sammanslagningen presenteras på den gemensamma hemsidan nextgenerationam.com och beskrivs som det första industriella AM-företaget som täcker hela livscykeln för additiv tillverkning i både polymerer och metall, från design till massproduktion.

– I dag är en viktig dag i Stratasys utveckling. Samgåendet med Desktop Metal kommer att påskynda vår tillväxt genom att förena två ledande företag för att skapa en global leverantör av lösningar för industriell additiv tillverkning, säger Stratasys vd Yoav Zeif i ett pressuttalande i samband med att nyheten släpptes.

“Ett landmärke”

Desktop Metals vd Ric Fulop kommenterar affären så här:

– Vi tror att detta är ett landmärke för den additiva tillverkningsindustrin. Fusionen av dessa två stora företag markerar en vändpunkt när det gäller att driva nästa fas av additiv tillverkning för massproduktion. Vi är glada över att kunna komplettera vår portfölj av produktionslösningar för metall, sand, keramik och dentala 3D-utskrifter med Stratasys polymererbjudanden.

I ett pressmeddelande lyfts flera fördelar fram med sammanslagningen. Framför allt att det innebär större möjligheter för tillväxt och starkare finansiella muskler, men även synergieffekter när sälj och administration kan slås ihop.

Stratasys och Desktop Metal har dessutom kompletterande produktportföljer som kan bilda ett heltäckande erbjudande. De två har också en bred kundkrets inom olika branscher, totalt drygt 27 000 industriella kunder. Tillsammans har de även en av branschens största FoU-team med drygt 800 forskare och ingenjörer som jobbar med att utveckla nya produkter.

Fortsätter leda företaget

Affären är värd cirka 1,8 miljarder dollar och väntas vara genomförd under fjärde kvartalet 2023. Stratasys befintliga aktieägare kommer att äga cirka 59 procent av aktierna i det nya bolaget och Desktop Metals aktieägare 41 procent. Yoav Zeif blir vd för det gemensamma bolaget och Ric Fulop blir styrelseordförande. Styrelsen kommer att bestå av fem ledamöter från vardera bolag plus vd.

Anders Brask, vd på Protech, med några av de Stratasys-produkter i bakgrunden som företaget erbjuder.

För Protech som är återförsäljare för Stratasys i Norden, och som fram till 2020 även sålde Desktop Metals produkter, är det “business as usual” som gäller.

– Det är såklart spännande för oss att vi förmodligen får en större produktportfölj i och med affären, där kanske vissa produkter är mer lämpade för den nordiska marknaden än andra. Men vi har inte fått någon mer information än den som gått ut och avvaktar tills affären är klar. Hos oss fortsätter verksamheten precis som vanlig, säger Anders Brask, vd för Protech.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.