Smarta glasögon med hjälp av AM

Resultatet av samarbetet mellan Materialise och Vuzix, här kollektionen Ultralite. Foto: Pressbild

Materialise och Vuzix har inlett ett samarbete för att med 3D-printing snabbare kunna tillverka smarta glasögon och ta dem till marknaden.

Vuzix å ena sidan är ett företag som utvecklar och tillverkar smarta glasögon och produkter för så kallad AR, augmented reality. Materialise å andra har en av världens största 3D-printingfabriker.

Det gemensamma målet har varit att ta fram funktionella och moderiktiga glasögon med en rimlig prislapp riktade särskilt till privatmarknaden, inom till exempel sport eller underhållning. Det kan handla om att löparen kan se sin fart och puls på skärmen eller att en presentation kan översättas till text i realtid.

Övergången till additiv tillverkning har inneburit att tillverkningscykeln kunnat kortas från 18 till 3 månader jämfört med traditionell tillverkning. Andra fördelar med samarbetet, som de två parterna lyfter fram, är att de tillsammans kan erbjuda en kreativ design, rapid prototyping samt en snabb och flexibel produktion av små serier på en marknad där teknologin ständigt utvecklas.

– Med sin snabbhet, flexibilitet och sitt digitala DNA erbjuder 3D-printing glasögontillverkare en konkurrensfördel genom att de drastiskt kan minska sin time-to-market, samtidigt som de möter kundernas estetiska krav, säger Fried Vancraen, vd för Materialise i ett pressuttalande.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.