Mjukvara ska lösa flaskhalsar i arbetsflödet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 juni 2023
Värmeväxlare som tillverkats genom ett samarbete mellan EOS, nTopology och Siemens Energy. Foto: Pressbild

EOS fördjupar samarbetet med nTopology, som utvecklar designmjukvara, för att möjliggöra enkel överföring av stora filer i arbetsflödet inom additiv tillverkning. 

Deras gemensamma lösning smygvisades under Formnext 2022 och blev väl mottaget. Imlicit Interop ska lösa viktiga flaskhalsar i produktionen och påskynda hela tillverkningsprocessen. I praktiken innebär det att stora filer kan göras 99 procent mindre, överföras 500 gånger snabbare och med 60 procents snabbare laddningstid.

Allt mer komplex design

nTopology ska utveckla en särskild plugin som kan användas av EOS kunder och är kompatibel med EOSPRINT 2,14. Denna plugin väntas vara klar under juni månad.

– Med moderna designmetoder som topologioptimering, generativ design och DfAM på uppgång, har komplexiteten hos delarnas geometrier skjutit i höjden. Diskretisering av sådana komplexa modeller resulterar ofta i maskor med filstorlekar större än flera gigabyte, vilket kan göra dem mycket utmanande att hantera i senare produktionssteg, säger Alexander Bockstaller, chef för EOS produkter inom mjukvara, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att EOS löser detta problem i och med samarbetet med nTopology och gör det möjligt att bygga konstruktioner som tidigare varit omöjliga.

Kan bli industristandard

På Formnext förra året visades även en värmeväxlare som tillverkats utifrån detta arbetssätt i samarbete med Siemens Energy. Den komplexa designen kunde exporteras till en fil på bara några sekunder, krävde mindre än 1 MB lagringsutrymme och värmeväxlaren printades sedan i en EOS M 290.

EOS och nTopology har även ingått ett samarbete med 3MF Consortium för att kunna införliva teknologin i en framtida uppdatering av 3MF:s industristandard för filhantering inom AM.

Läs vidare

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Printa dubbelt så snabbt med S-serien

Använder du Ultimakers 3D-skrivare i S-serien? Då kan du med en uppgradering av mjukvaran Cura fördubbla produktiviteten.
ums7webcamview

Släpper AI-verktyget 3DGPT

Mjukvaruutvecklaren Authentise lanserar nu 3DGPT, ett AI-verktyg för additiv tillverkning.
3DGPT

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1