Mjukvara ska lösa flaskhalsar i arbetsflödet

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 juni 2023
Värmeväxlare som tillverkats genom ett samarbete mellan EOS, nTopology och Siemens Energy. Foto: Pressbild

EOS fördjupar samarbetet med nTopology, som utvecklar designmjukvara, för att möjliggöra enkel överföring av stora filer i arbetsflödet inom additiv tillverkning. 

Deras gemensamma lösning smygvisades under Formnext 2022 och blev väl mottaget. Imlicit Interop ska lösa viktiga flaskhalsar i produktionen och påskynda hela tillverkningsprocessen. I praktiken innebär det att stora filer kan göras 99 procent mindre, överföras 500 gånger snabbare och med 60 procents snabbare laddningstid.

Allt mer komplex design

nTopology ska utveckla en särskild plugin som kan användas av EOS kunder och är kompatibel med EOSPRINT 2,14. Denna plugin väntas vara klar under juni månad.

– Med moderna designmetoder som topologioptimering, generativ design och DfAM på uppgång, har komplexiteten hos delarnas geometrier skjutit i höjden. Diskretisering av sådana komplexa modeller resulterar ofta i maskor med filstorlekar större än flera gigabyte, vilket kan göra dem mycket utmanande att hantera i senare produktionssteg, säger Alexander Bockstaller, chef för EOS produkter inom mjukvara, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att EOS löser detta problem i och med samarbetet med nTopology och gör det möjligt att bygga konstruktioner som tidigare varit omöjliga.

Kan bli industristandard

På Formnext förra året visades även en värmeväxlare som tillverkats utifrån detta arbetssätt i samarbete med Siemens Energy. Den komplexa designen kunde exporteras till en fil på bara några sekunder, krävde mindre än 1 MB lagringsutrymme och värmeväxlaren printades sedan i en EOS M 290.

EOS och nTopology har även ingått ett samarbete med 3MF Consortium för att kunna införliva teknologin i en framtida uppdatering av 3MF:s industristandard för filhantering inom AM.

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

nTop och NVIDIA samarbetar om GPU-driven design för AM

nTop, tidigare nTopology, ska förbättra funktionerna i sin designprogramvara med hjälp av NVIDIA. Det ska resultera i snabbare produktutveckling.
bmw-group-virtual-factory-nvidia-omniverse

Stratasys släpper två nya versioner av GrabCAD

Mjukvaran GrabCAD ökar effektiviteten och minskar kostnaderna. Det lovar leverantören Stratasys som nu släpper två nya versioner av sviten.
Stratasys-Formnext

Adaxis vill erövra världen med robotprogramvara

Svensk-franska Adaxis återvände till Formnext med en betydligt större monter än förra året. Med ett ökande intresse för additiv tillverkning med robot hoppas företaget kunna växa globalt med sin programvara för just detta.
Adaxis-1-e1700472918858

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft