Mjukvara ska lösa flaskhalsar i arbetsflödet

Värmeväxlare som tillverkats genom ett samarbete mellan EOS, nTopology och Siemens Energy. Foto: Pressbild

EOS fördjupar samarbetet med nTopology, som utvecklar designmjukvara, för att möjliggöra enkel överföring av stora filer i arbetsflödet inom additiv tillverkning. 

Deras gemensamma lösning smygvisades under Formnext 2022 och blev väl mottaget. Imlicit Interop ska lösa viktiga flaskhalsar i produktionen och påskynda hela tillverkningsprocessen. I praktiken innebär det att stora filer kan göras 99 procent mindre, överföras 500 gånger snabbare och med 60 procents snabbare laddningstid.

Allt mer komplex design

nTopology ska utveckla en särskild plugin som kan användas av EOS kunder och är kompatibel med EOSPRINT 2,14. Denna plugin väntas vara klar under juni månad.

– Med moderna designmetoder som topologioptimering, generativ design och DfAM på uppgång, har komplexiteten hos delarnas geometrier skjutit i höjden. Diskretisering av sådana komplexa modeller resulterar ofta i maskor med filstorlekar större än flera gigabyte, vilket kan göra dem mycket utmanande att hantera i senare produktionssteg, säger Alexander Bockstaller, chef för EOS produkter inom mjukvara, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att EOS löser detta problem i och med samarbetet med nTopology och gör det möjligt att bygga konstruktioner som tidigare varit omöjliga.

Kan bli industristandard

På Formnext förra året visades även en värmeväxlare som tillverkats utifrån detta arbetssätt i samarbete med Siemens Energy. Den komplexa designen kunde exporteras till en fil på bara några sekunder, krävde mindre än 1 MB lagringsutrymme och värmeväxlaren printades sedan i en EOS M 290.

EOS och nTopology har även ingått ett samarbete med 3MF Consortium för att kunna införliva teknologin i en framtida uppdatering av 3MF:s industristandard för filhantering inom AM.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.