Sneakers som är 3D-printade i ett stycke

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 juni 2023
Elastiums helprintade sneakers. Foto: Elastium

Flera skotillverkare har använt 3D-prining för att tillverka mellansulor. Nu tar startup-bolaget Elastium från Förenade Arabemiraten det ett steg längre och printar en hel sko i 100 procent återvunnen skumgummi. 

Elastiums sneakers innehåller ett nytt skummaterial med gitterstruktur, en TPE med låg densitet. Detta skum tillverkas med hjälp av företagets patenterade 3D-printingteknik där granulat extruderas. Skorna prioriterar både komfort och spänst, med en mjukhet som liknar Crocs och en dämpningsförmåga jämförbar med högpresterande sneakers från populära märken som Nike och Adidas, enligt tillverkaren.

– Vi är stolta över att kunna lansera världens första helt 3D-printade sneakers i skum, säger Robert Karklinsh, grundare och vd på Elastium.

– Traditionell skoproduktion är extremt långsam, kapitalkrävande och inte hållbar. 22 av 23 miljarder par skor som produceras varje år hamnar på soptippen, där det kan ta hundratals år innan de bryts ner. På Elastium omdefinierar vi skoproduktionen, vilket gör den snabb, on-demand, lokal och hållbar. Vi demokratiserar också skoindustrin genom att tillhandahålla en plattform för individuella designers och varumärken som i slutändan kommer att göra skotillverkningen lika enkel som att publicera en app på App Store, avslutar Karklinsh.

Text: Roger Stormo

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC