Sneakers som är 3D-printade i ett stycke

Elastiums helprintade sneakers. Foto: Elastium

Flera skotillverkare har använt 3D-prining för att tillverka mellansulor. Nu tar startup-bolaget Elastium från Förenade Arabemiraten det ett steg längre och printar en hel sko i 100 procent återvunnen skumgummi. 

Elastiums sneakers innehåller ett nytt skummaterial med gitterstruktur, en TPE med låg densitet. Detta skum tillverkas med hjälp av företagets patenterade 3D-printingteknik där granulat extruderas. Skorna prioriterar både komfort och spänst, med en mjukhet som liknar Crocs och en dämpningsförmåga jämförbar med högpresterande sneakers från populära märken som Nike och Adidas, enligt tillverkaren.

– Vi är stolta över att kunna lansera världens första helt 3D-printade sneakers i skum, säger Robert Karklinsh, grundare och vd på Elastium.

– Traditionell skoproduktion är extremt långsam, kapitalkrävande och inte hållbar. 22 av 23 miljarder par skor som produceras varje år hamnar på soptippen, där det kan ta hundratals år innan de bryts ner. På Elastium omdefinierar vi skoproduktionen, vilket gör den snabb, on-demand, lokal och hållbar. Vi demokratiserar också skoindustrin genom att tillhandahålla en plattform för individuella designers och varumärken som i slutändan kommer att göra skotillverkningen lika enkel som att publicera en app på App Store, avslutar Karklinsh.

Text: Roger Stormo

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.