Skatepark får 3D-printade konstverk

Några av delarna som ska installeras på Ängelholms skatepark printade av 3D Weber.

I sommar ska Ängelholms skatepark utsmyckas med åkbara bänkar som 3D-printas i betong. Bakom designen står konstnären och landskapsarkitekten Rich Holland från Nederländerna.

Konstverken är resultatet av en workshop i höstas då lokala skejtare tillsammans med Rich Holland tog fram ett förslag på hur verken skulle kunna vara utformade. Tillsammans landade gruppen i temat “The alien has landed”, som en hyllning till UFO-monumentet i Ängelholm.

Rich Holland, som själv är skejtare, designade tidigare i år en bänk till en skatepark i Southampton i Storbritannien som 3D-printades i betong. Han säger till 3dp.se att när han fick ett erbjudande om att medverka i projektet i Ängelholm kunde han inte tacka nej.

– När jag hörde om UFO-monumentet så tänkte jag att jag måste vara med på det här, säger Rich Holland som under flera år bodde utanför Umeå och därför också har ett extra gott öga till Sverige. Han står bakom en rad olika skulpturer som används i skatesammanhang runtom i världen, varav flera finns i Sverige. Projektet i Southampton var det första som omfattade additiv tillverkning.

Rich Holland kontrollerar om de 3D-printade bänkarna funkar att skejta på.

Printar sju bänkar

Under sommaren ska totalt sju 3D-printade bänkar installeras i skateparken i Ängelholm. Själva printjobbet utförs av företaget 3D Weber som har en robotprinter i sin fabrik i Eindhoven som mäter 12 x 3 x 3 meter. Rich Holland har en enkel Creality Ender-skrivare som han använt för att printa delarna i mindre skala.

– Det gav mig en bra bild av hur de färdiga bänkarna skulle se ut och det visade sig att det funkade bra att transformera det till att printa i större skala med robotprinter och betong.

Modelldelar som Rich Holland printat i PLA i sin Creality Ender-3.

Snabbt och hållbart

Arbetet med 3D-printing har gett Rich blodad tand, han har till och med startat företaget Grind Forum för att skapa 3D-printade möbler i betong för offentliga miljöer.

– Det är fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede, men för mig som designer gör tekniken det möjligt att göra mer komplexa och intressanta former. Dessutom kan betong stå emot vädrets makter bättre än trä och stål.

Vilka är fördelarna med att 3D-printa delar till skateparker?

– Framför allt så går det snabbt och det är möjligt att göra det på ett hållbart sätt eftersom det inte blir så mycket materialspill och betongen kan återvinnas. Och även om ytan inte blir helt slät så funkar den bra att åka på och kvaliteten i delarna är väldigt bra.

Under sommaren ska hela skateparken få ett ansiktslyft som genomförs av byggföretaget Peab och Luleåbaserade Beaver Concrete, som byggt ett flertal skateparker runtom i Sverige. Beaver Concrete ska även tillverka ett alienliknande verk i betong som Rich Holland designat.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.