Amexci lägger in en högre växel

Skiss av den planerade produktionsanläggningen i Örebro.

Amexci gör en strategisk satsning för att markant öka sin tillverkningskapacitet. Det omfattar bland annat en ny fabrik i Örebro med toppmodern AM-utrustning.

Amexci startades i december 2017 av Marcus Wallenberg med målet att industrin snabbare skulle kunna accelerera sin användning av additiv tillverkning. Bolaget ägs idag av industrijättar som ABB, Saab, Höganäs, SKF och Atlas Copco.

Edvin Resebo, vd Amexci. Foto: Pressbild

Den satsning som nu sätts igång innebär att huvudägarna FAM, Saab, Scania och Ericsson gör investeringar för att växla upp tillverkningen. En ny produktionsenhet ska byggas i Örebro och utrustas med den senaste AM-tekniken som finns på marknaden. Närheten till Örebro universitet ska även borga för fler forskningssamarbeten inom additiv tillverkning framöver.

Siktar på att bli ledande i Europa

Enligt ett pressmeddelande från Amexci ska den nya fabriken och utrustningen strömlinjeforma produktionen och främja serietillverkning, skapa utrymme för framtida tillväxt och positionera företaget som ett av de ledande AM-företagen i Europa.

Bolagets vd, Edvin Resebo, säger i ett pressuttalande att det efter fem år var dags att expandera.

– Efter att ha byggt Amexci från grunden under de senaste fem åren tillsammans med våra partners och kunder, har vi justerat våra processer för att passa en mängd olika branscher och specialiserat oss på serieproduktion. Vår största tillgång är det talangfulla team vi har bildat, med djup kunskap inom olika AM-vertikaler. Det är nyckeln för vår expansion att kontinuerligt investera i den senaste tekniken, vilket gör att vi kan erbjuda unik industriell 3D-printingkapacitet i Europa och Norden, säger han.

Micael Johansson, vd Saab Group. Foto: Pressbild

Öka konkurrenskraft

Saab Group är ett av företagen som står bakom satsningen. Vd:n Micael Johansson kommenterar den så här:

– Additiv tillverkning är av strategisk betydelse för Saab och antalet applikationer i vår produktportfölj växer ständigt. Vi ser Amexci-expansionen som ett sätt att stödja vår tillväxt och göra det möjligt för tekniken att öka vår konkurrenskraft.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.