Individanpassade 3D-printade skalfasader

3D-printade skalfasader till tänderna kan ha flera fördelar, bland anant möjligheten att individanpassa dem. Foto: Pixabay

Skalfasader är specialgjorda ytbeläggningar för tänder, som ska ge ett snyggare leende men som även kan användas i samband med behandling av tandsjukdomen parodontit. Nu kan dessa 3D-printas för individuell anpassning till patientens tänder.

Fasaderna är gjorda av porslin eller ett resinbaserat kompositmaterial som placeras på tanden som ett skal, för att ge ett bättre utseende. Metoden är särskilt användbar om patienten har tänder som är missfärgade, flisade, fläckiga eller deformerade. De kan också användas för att täcka mellanrum mellan tänderna.

Skalfasader ska vara så tunna som möjligt för att undvika trängsel i munnen, men förbli tillräckligt starka för att skydda det underliggande tandmaterialet. Fasader i komposit håller vanligtvis från fem till sju år innan de sedan behöver bytas, porslinsversionen håller oftast dubbelt så länge innan även dessa behöver bytas ut.

BMF, Boston Micro Fabrication, producerar en serie av vad som kallas mikro-3D-skrivare. Dessa är resinbaserade enheter som kan producera mycket små föremål med hög upplösning. Deras utrustning kan producera objekt med funktioner så små som 0,002 millimeter, mycket mindre än vanliga 3D-skrivare med resin. Nu lanserar företaget sina skrivare som tillverkningsmetod för skalfasader inom dentalindustrin.

En av BMF:s kunder, UltraThineer, tillverkar vad de kallar “världens tunnaste kosmetiska dentalfasader”. Enligt tillverkaren är dessa tre gånger tunnare än traditionella fasader.

3D-utskrift av skalfasader verkar vara en lovande produktionsmetod av flera anledningar. En är förmågan hos mikro-3D-skrivare att producera små föremål med precision och hög upplösning. Det andra är låga volymer. Det tredje är individuell anpassning – vilket alltid är en fördel med 3D-utskrift. Och det sista är att det tidigare varit små och väldigt dyra föremål, men 3D-utskrift kommer inte att medföra oöverkomliga priser.

Text: Roger Stormo

Källor:

BMF
UltraThineer

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.