Individanpassade 3D-printade skalfasader

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 8 september 2023
3D-printade skalfasader till tänderna kan ha flera fördelar, bland anant möjligheten att individanpassa dem. Foto: Pixabay

Skalfasader är specialgjorda ytbeläggningar för tänder, som ska ge ett snyggare leende men som även kan användas i samband med behandling av tandsjukdomen parodontit. Nu kan dessa 3D-printas för individuell anpassning till patientens tänder.

Fasaderna är gjorda av porslin eller ett resinbaserat kompositmaterial som placeras på tanden som ett skal, för att ge ett bättre utseende. Metoden är särskilt användbar om patienten har tänder som är missfärgade, flisade, fläckiga eller deformerade. De kan också användas för att täcka mellanrum mellan tänderna.

Skalfasader ska vara så tunna som möjligt för att undvika trängsel i munnen, men förbli tillräckligt starka för att skydda det underliggande tandmaterialet. Fasader i komposit håller vanligtvis från fem till sju år innan de sedan behöver bytas, porslinsversionen håller oftast dubbelt så länge innan även dessa behöver bytas ut.

BMF, Boston Micro Fabrication, producerar en serie av vad som kallas mikro-3D-skrivare. Dessa är resinbaserade enheter som kan producera mycket små föremål med hög upplösning. Deras utrustning kan producera objekt med funktioner så små som 0,002 millimeter, mycket mindre än vanliga 3D-skrivare med resin. Nu lanserar företaget sina skrivare som tillverkningsmetod för skalfasader inom dentalindustrin.

En av BMF:s kunder, UltraThineer, tillverkar vad de kallar ”världens tunnaste kosmetiska dentalfasader”. Enligt tillverkaren är dessa tre gånger tunnare än traditionella fasader.

3D-utskrift av skalfasader verkar vara en lovande produktionsmetod av flera anledningar. En är förmågan hos mikro-3D-skrivare att producera små föremål med precision och hög upplösning. Det andra är låga volymer. Det tredje är individuell anpassning – vilket alltid är en fördel med 3D-utskrift. Och det sista är att det tidigare varit små och väldigt dyra föremål, men 3D-utskrift kommer inte att medföra oöverkomliga priser.

Text: Roger Stormo

Källor:

BMF
UltraThineer

Läs vidare

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

3D-printade effekter direkt på jeansen

3D-skrivartillverkaren Stratasys har utvecklat en direct-to-garment-lösning för att printa direkt på textil. Den ska kunna användas till exempel för att ge använda kläder nytt liv.
Stratasys TechStyle_Direct-to-Garment Technology (2)

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC